ZeytinyaÄŸlıları en güzel 10 mekan

Güncelleme Tarihi:

Zeytinyağlıları en güzel 10 mekan
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 16, 2004 00:00

ZeytinyaÄŸlı yemekler Türk mutfağının en ayırt edici özelliklerinden biri. Zeytinyağı tüketimimiz birçok baÅŸka üretici ülkeye göre az olsa da, bu yemek tarzını evlerde ve lokantalarda hálá sürdürüyoruz.Ege bölgesi zeytinyaÄŸlılar açısından bütün Türkiye’de iyi tanınıyor. Ama baÅŸka bölgelerde de nefis zeytinyaÄŸlı yemek yapan lokantalar var. Bu hafta jürimize zeytinyaÄŸlı yemekleri en iyi on restoranı sorduk. Listenin başını BoÄŸaz manzaralı BoÄŸaziçi Borsa aldı. Jüri üyesi Hülya EkÅŸigil, Borsa’yı ‘Patlıcan salatası yiyip is kokusunu alabildiÄŸim tek yer’ diye tanımlayarak buradaki patlıcan salatasını tavsiye etti. Tire’nin Kaplan Köyü’ndeki DaÄŸ Restoran, Tire mutfağının deÄŸiÅŸik tatlarıyla jürinin oylarını topladı. TaÅŸ binası, bahçesi, çiftliÄŸi ve ot kavurmalarıyla KuÅŸadası DeÄŸirmen Restoran ve Adanalıları zeytinyaÄŸlı yemeklerle tanıştıran Nihat Restoran da jürimizin tavsiye ettiÄŸi mekanlar arasında yer aldı.EN Ä°YÄ° 101. BoÄŸaziçi Borsa-Ä°stanbul, Harbiye2. Kaplan DaÄŸ Restoran-Ä°zmir Tire 3. Feriye Lokantası-Ä°stanbul Ortaköy 4. Yörük Mehmet (Martı) Restoran-Ayvalık 5. Divan-Ä°stanbul, ElmadaÄŸ6. Hünkar Lokantası-Ä°stanbul, NiÅŸantaşı7. Kısmet Restoran-Bodrum, Konacık8. Washington Restoran-Ankara9. Nihat Restoran-Adana 10.DeÄŸirmen Restoran-KuÅŸadasıBOÄžAZİÇİ BORSA RESTORANBoÄŸaz’a karşı enginarBorsa restoranları zincirinin bir halkası olan Harbiye’deki Borsa, Türk yemekleriyle tanınan en iyi lokantalardan biri. Tabakların hazırlanışı ve servis için New York’tan getirdikleri aşçı Mathew Kenny personele ders vermiÅŸ. Lütfi Kırdar ve Rumeli sergi salonları kompleksinde yer alan restoran, yazın terasını açıyor. Toplam 380 kiÅŸi kapasiteli. En sevilen zeytinyaÄŸlıları arasında iç bakla, havuç ve patates ile sunulan enginar, közlenmiÅŸ Gönen patlıcanından yapılan imambayıldı, zeytinyaÄŸlı pazı sarma, Adapazarı fasulyesinden taze baharatlarla pilaki bulunuyor. Lokantada Edremit’ten Sabit Ertür’ün Midas isimli zeytinyağı kullanılıyor. ZeytinyaÄŸlıların tabak fiyatı 9-10 milyon lira. Lokanta her gün akÅŸam 24.00’e kadar açık. Lütfi Kırdar Sergi ve Kongre Sarayı, Harbiye. Tel: 0212-232 42 01-02.KAPLAN DAÄž RESTORANKaplan Köyü’ndeki lezzetHürmüz ve Lütfü Çakır’a ait Kaplan DaÄŸ Restoran, 1993’te açıldı. Ä°zmir’in güzel ilçesi Tire’ye 4 km. uzaklıktaki Kaplan Köyü’nde bulunan restoran 100 kiÅŸilik. Yazın balkonunu açıyor. Haftanın yedi günü 13.00-21.30 arası açık. Alkollü içki var. Yemekleri, Ä°stanbul Selçuk Kız Meslek Lisesi Yemek Bölümü mezunu Hürmüz Çakır hazırlıyor. Ot haÅŸlama, mezeler ve yemeklerde, Tire’de üretilen sıfır asit sızma zeytinyağı kullanılıyor. Spesiyaller arasında kabak çiçeÄŸi dolması, patlıcan balığı böreÄŸi, marul yemeÄŸi, mevsiminde karışık ot kavurması, Tire köfte, keÅŸkek yer alıyor. Bir kiÅŸi içki dahil 16 milyon lira civarında hesap ödüyor. Gazeteci Mehmet YaÅŸin, tiyatrocu ErdoÄŸan Tosun, Müzeyyen Senar, Hülya KoçyiÄŸit ve Ege Ordu Komutanı Org. HurÅŸit Tolon müdavimleri arasında. Kaplan Köyü Tire. Tel: 0232-512 66 52-511 22 55.FERÄ°YE LOKANTASIKabak çiçeÄŸi dolması meÅŸhurÄ°stanbul’un ünlü restoranlarından Feriye’nin (sahibi ve ÅŸefi Vedat BaÅŸaran) zeytinyaÄŸlı kabak çiçeÄŸi dolması, viÅŸneli asma yaprağı sarması, kalamar içli zeytinyaÄŸlı pazı yaprağı sarması, asma yaprağında bütün enginar dolması gibi sevilen yemekleri var. Feriye’de üç zeytinyağı kullanılıyor: Komili Sızma, Damlı Sızma ve Feriye’nin özel ürettiÄŸi zeytinyağı. Bu sezonda ayrıca ÅŸunları yiyebilirsiniz: ZeytinyaÄŸlı koruklu bamya, Ä°zmir börülcesi, sakızlı portakallı zeytinyaÄŸlı barbunya pilaki, zeytinyaÄŸlı Cunda enginarı, kereviz yapraklı midye dolması, kök rezene, mini kalamar dolması, kuÅŸkonmaz. Deniz fasulyesi, stifno (köpek üzümü denen bir yaz otu) gibi, zeytinyağıyla servis yapılan ot haÅŸlamaları da var. 12.00-23.00 arası açık. ZeytinyaÄŸlılar 8-10 milyon, enginar gibi yemekler ise 12-15 milyon lira. ÇıraÄŸan Cad. No 124 Ortaköy. Tel: 0212-227 22 16-17.MARTI (YÖRÃœK MEHMET) RESTORAN18 zeytinyaÄŸlı çeÅŸidi varAyvalık’ta Gümrük Meydanı’ndaki ‘Yörük Mehmet’e ait Martı Restoran, turistlerin hep uÄŸradığı bir mekan. Lokantada zeytinyağıyla yapılan 18 yemek çeÅŸidi bulunuyor. Bol sarmısaklı börülce, tavuk etli bamya, ot yemekleri, barbunya, kızartma ve arnavut ciÄŸerli yemekler çok beÄŸeniliyor. 35 çeÅŸit meze sunulan lokantada zaten tüm yemekler zeytinyağı ile yapılıyor. ZeytinyaÄŸlılar 3 milyon, et yemekleri 5 milyon, deniz ürünleri ise ortalama 8 milyon lira. Deniz kıyısındaki Martı’da içki servisi de yapılıyor. Martı Restaurant’ın sahibi Yörük Mehmet, ‘Yemeklere evlerde hazırlanan zeytinyaÄŸlarıyla yapıyoruz’ diyor. Gazinolar Aralığı No.19 Ayvalık. Tel: 0266-312 68 99.ELMADAÄž DÄ°VANKabak bayıldıyı tadınÄ°stanbul Elmadağ’daki Divan Oteli’nin lokantasını ÅŸef Aybek Åžurdum yönetiyor. Bu ünlü lokantada günlük 7-8 çeÅŸit zeytinyaÄŸlı çıkıyor. Enginar, taze fasulye, imambayıldı, kabak bayıldı, domates soslu patlıcan, zeytinyaÄŸlı pazı kökü, atom fasulye, barbunya pilaki gibi türler var. Çanakkale’den Hasada zeytinyağını kullanıyorlar. Haftaiçi öğle ve akÅŸam servisi var, cumartesi sadece 19-23.30 arasında akÅŸam servisi yapıyor, yaz sezonunda ise pazar günleri kapalı. ZeytinyaÄŸlıların fiyatları 7.5-9 milyon lira arasında. Divan Oteli ElmadaÄŸ. Tel: 0212-315 55 00.HÃœNKAR LOKANTASIGeleneksel teknikle yemekEtiler’de de ÅŸubesi bulunan NiÅŸantaşı Hünkar Lokantası’nda zeytinyaÄŸlı taze fasulye, imam bayıldı, bamya, biber dolması, yaprak sarması, patlıcan dolması, ekÅŸi elma dolması, ıspanak kökü, barbunya pilakisi, bol soÄŸanlı ve sarımsaklı iri atom fasulye ile yapılan Ermeni pilakisi, bakla, enginar, kayısı ve safranlı kereviz gibi her gün en az 20 çeÅŸit var. Sadece soÄŸuk deÄŸil, sıcak sebzeler de zeytinyağıyla piÅŸiyor. Edremit’ten Evren Ertür’ün özel sızma zeytinyaÄŸları kullanılıyor. Lokantanın ÅŸefi ve sahibi Feridun Ãœgümü. 120 kiÅŸi kapasiteli lokantada sebze yemeklerinin hepsi 6 milyon lira. Lokanta 11.30-23.00 arası açık. Mim Kemal Öke Sok. No 21. NiÅŸantaşı Ä°stanbul. Tel: 0212-225 46 65 ve 296 38 11.KISMET LOKANTASIŞöhreti Bodrum’u aÅŸtıBodrum’un Konacık Beldesi’ndeki Kısmet Lokantası, belediye ve sivil toplum örgütlerinin birçok kez plaket verdiÄŸi, şöhreti Bodrum’u aÅŸan bir mekan. Tatil için gelenlerin zeytinyaÄŸlı ve yöresel sebze yemeklerini yemek için akın ettiÄŸi Orhan Dumanlı’nın 4 yıllık lokantasında yemekler Muzaffer Tel ustanın elinden çıkıyor. Yöresel yemeklerden otlu börek, lokma pilavı, pazı sarma, keÅŸkek ile zeytinyaÄŸlılardan semizotu, taze fasulye, bamya, börülce, pırasa en çok tercih edilen yemekler. Atatürk Bulvarı No: 156 Konacık/Bodrum. Tel: 0252-319 18 23.WASHINGTON RESTORANZeytinyaÄŸlı enginar gözdeKale Washington Restoran’da zeytinyaÄŸlıların çeÅŸidi mevsime göre deÄŸiÅŸiyor. Bugünlerde mönüde 7 çeÅŸit zeytinyaÄŸlı bulunuyor: Biber dolması, enginar, yaprak sarma, pilaki, patlıcan salata, domates dolması ve barbunya. Åžu anda en çok tercih edilen zeytinyaÄŸlı enginar. Kışın mönüye lahana sarması, kereviz, yer elması, fava ve pazı sarması da ekleniyor. ZeytinyaÄŸlılar günlük yapılıyor ve sebzelerin taze olmasına dikkat ediliyor. Yemekler 23 yıllık aşçı IÄŸdırlı Cemal Tokaç Usta’nın elinden çıkıyor. Washington, önemli kararların alındığı yemek törenlerine ev sahipliÄŸi yapmasıyla tanınıyor. Ankara Kalesi’nde yer aldığı için buradan kenti kuÅŸbakışı olarak görmek mümkün. Lokanta 9.30-24.00 arası açık. GeniÅŸ bahçesi 200 kiÅŸiyi ağırlayabiliyor. Doyran Sokak No:5/7 Kaleiçi Ankara. Tel: 0312-311 43 44.NÄ°HAT RESTORANZeytinyaÄŸlıyı Adana’ya tanıttıAdana Havalimanı’nda 46 yıllık Nihat Restoran 12 zeytinyaÄŸlı yemek sunuyor. Restoranın sahibi Nihat Özbek, Adana’ya zeytinyaÄŸlı yemek kültürünü kendisinin getirdiÄŸini belirtiyor: ‘Adana’daki lokantalarda etsiz yemek yapılmazdı. Bu kültürün kentte yayılmasında büyük katkılarım var.’ ZeytinyaÄŸlılarda mutlaka çam fıstığı ve kuşüzümü kullanıyorlar. Sadece uçak yolcularının deÄŸil, kentte yaÅŸayıp damak zevkine düşkün olanların da gittiÄŸi Nihat Restoran’da imambayıldı, biber dolması, domates dolması, bamya, brokoli, Brüksel lahanası, asma yaprak sarması, lahana sarması, barbunya pilaki ve taze fasulye yemek mümkün. Özbek, zeytinyaÄŸlıların mevsimine göre deÄŸiÅŸtiÄŸini belirtiyor. Adana Havalimanı içi. Tel: 0322-435 77 97.DEĞİRMEN RESTORANEkolojik çiftlikteki lokantaEn büyük ekolojik tarım çiftliklerinden Gürsel Tonbul ÇiftliÄŸi’nde üretilen ürünlerin servis edildiÄŸi DeÄŸirmen, KuÅŸadası-Davutlar karayolu üzerinde bulunuyor. 350 kiÅŸilik büyük lokanta, aynı zamanda bir doÄŸal park. Göleti, harası, lunaparkı, bahçesinde dolaÅŸan tavÅŸan, kaz ve ördekleriyle ilgi çekiyor. Gürsel Tonbul mönüdeki yemeklerin çoÄŸunun ekolojik tarımla üretildiÄŸini vurguluyor: ‘Kullandığımız zeytinyağını kendi iÅŸliklerimizde, eski usullerle susuz sıkımla elde ediyoruz. Organik sebze ve yöre otlarıyla hazırlanan zeytinyaÄŸlılar bu nedenle ilgi görüyor.’ Lokanta her gün açık. Davutlar Yolu Atatürk Caddesi 4’üncü kilometre. Tel: 0256-681 41 00. www.degirmenltd.comÂ
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!