Bu haftaki alışılmadık bir yolculuk. Buram buram maya kokan, geçmişten bugüne uzanan bir güzergâhtan geçeceğiz. Ramazanın vazgeçilmezi mis gibi ekşi maya kokan, altı kepek tozu ile kaplanmış pidelerdir. Yüzyıllardır bu pideleri Kastamonu’dan İstanbul’a özel olarak gelen ustalar pişirir. İnsan sırf bu pideler yüzünden ramazanın bitmesini hiç istemez.
Şef Ali Geyik yeni çıkardığı ‘Geçmişe Övgü’ kitabında okurlarını kadim Mezopotamya’nın kuzeyinde bir lezzet turuna davet ediyor. Bu hafta biz de kitapla birlikte yola düşelim ve keledoştan zuzağa bölge sofralarını şenlendiren üstelik ta Evliya Çelebi’nin ‘Seyahatname’sinde bile geçip, günümüzde hâlâ pişirilip yenen yemekleri tanıyalım.
#HürriyetDünya mutfaklarının bazılarında çok spesifik malzemeler kullanılıyor ama bazı ürünler de coğrafyadan ve yemek alışkanlıklarından bağımsız dünyanın neresine gidersek gidelim karşımıza çıkabiliyor. Sizin için bu evrensel malzemelerden birkaçını aşağıda sıraladık.
#Yemek Kültürüİnsanların yeme alışkanlıkları ve mutfaklarda kullanılan malzemeler, kültüre göre büyük değişiklikler gösteriyor. Ancak bazı ürünler de hangi kültüre gidersek gidelim bir şekilde karşımıza çıkıyor. Sizin için bu ürünlerden bazılarını derledik. İşte nereye giderseniz gidin yabancılık çekmeden yiyecebileceğiniz o malzemeler...
#PirinçAva Çelik. Türkiye kökenli sempatik, güzel, yaratıcı, dünyaya açık genç bir kız. Berlin’de doğdu. İlk ve orta öğrenimini Berlin’de yaptı. Berlin Hür Üniversitesi’nde Felsefe ve Sinema Bilimleri okudu. Küçük yaştan itibaren Yekta Arman yönetimindeki Berlin’deki Tiyatrom’da birçok oyunda yer aldı.
#Ava ÇelikPeksimet, Paxamas, Paximadi, Bisküvi, Biscotti, Biscuit. Farklı coğrafyalarda kullanılan bu kelimelerin hepsi “İki kere pişirilmiş” anlamına geliyor ve ortak bir pişirme yöntemini ifade ediyorlar. Pişirme yöntemi sayesinde kupkuru olan bu yiyecekler, bundan yüzyıllar öncesinde her yolcunun heybesinde taşıdığı bir yol yemeğiydi.
#PeksimetMHP lideri Devlet Bahçeli, Fransa'da Kuran-ı Kerim'i hedef alan skandal bildiri başta olmak üzere gündeme ilişkin önemli açıklamalar yaptı. Bahçeli, "Kimin ne haddinedir Allah’ın ayetlerini değiştirmek ve dokunmak? Asırlarca İncil üzerinde tahrifat ve tahribat yapanlar, işi gücü bıraktı da Yüce Kitabımıza mı gözü diktiler? İnanca saygı insan hakkıdır, bu hakka riayet edecek ülke nerede? Fransızlar, buna da Fransız demek ki?" dedi.
#Devlet BahçeliRobert de Niro’cu mu, Al Pacino’cu musunuz? Kışın boza ile salep arasında kalmak, işte tam böyle bir soruyla ikilemde kalmak gibi... İkisinin de oyunculuğu muhteşem. Yıllar geçse de, başka popüler isimler çıksa da hala onların bulunduğu sahnelerde heyecanlanıyor, bir sürü farklı hissi güçlü bir şekilde yaşıyoruz. Aynı şey salep ve boza için de geçerli.
#BozaSydney ve Los Angeles’tan yola çıkıp tüm dünyaya hızla yayılan sağlıklı; bitkisel bazlı, paleo, glütensiz, işlenmemiş, vegan, süt ürünü içermeyen yiyecek ve meyve sularının satıldığı kafelerin Avrupa’da en yaygın adresi şu an Londra. Neredeyse her ay bu konuda yeni bir yerin açıldığı şehirde defalarca denediğim, kitaplarını alıp evde mönülerini uygulamaya çalıştıklarımın içinden favorilerimi seçtim. Bana göre, kendinizle birlikte çocuklarınıza da düzgün beslenme alışkanlıklarını kazandırmak için en doğru mekanlar buraları. Biz 7 yaşındaki yeğenimle kapılarında uzun uzun sıra bekliyoruz, keyifle yiyoruz.
#İngiltereSeçeneklerin bol olduğu ve araştırma sonuçlarınınz da hızla değiştiği bir dünyada, hangi besinlerin nasıl tüketileceğini kestirmek pek de kolay olmasa gerek. İşte size bu konuda ışık tutabilecek ve son güvenilir bilimsel araştırmalardan yola çıkılarak hazırlanmış birkaç ipucu.
<B>ARTUN ÜNSAL</B>'ın <B>Nimet Geldi Ekine-Türkiye'nin Ekmeklerinin Öyküsü </B>araştırması, önce buğdayın, sonra ekmeğin Mısır'da başlayan öyküsünü, çeşitli uluslardaki tarihini, Türkiye'de çeşitli dönemlerdeki yerini, bize has ekmek lezzetinde veriyor.