Sağlık Bakanlığı’nın 2023 yılı verilerine göre Türkiye’de yılda 300 bin kişi kalp krizi geçiriyor. Kalbimiz gücüyle bilinen kaslardan oluşuyor. Ancak bazen genetik bazen de yaşam koşulları kardiyovasküler rahatsızlıklara sebep olabiliyor. 29 Eylül Dünya Kalp Günü vesilesiyle uzmanlara sağlıklı bir kalp için neler yapmamız gerektiğini sorduk. Reçete basit: Sağlıklı ve dengeli bir yaşam tarzı.
#Necla BayraktarBugüne kadar kolesterolün sadece iyi ve kötü türlerini biliyorduk ama işler maalesef giderek çirkinleşiyor. Son zamanlarda haber başlıklarında araştırmacıların farklı bir türden, yani ‘çirkin’ kolesterolden bahsettiklerini de görüyoruz. Aslında doktorlar onun varlığını hep biliyorlardı ancak yapılan son araştırmalar, vücuttaki rolünün düşünüldüğünden daha önemli olabileceğini gösteriyor. Sağlığımızı koruyabilmek için bu konuda hepimizin dikkat etmesi gereken şeyler var.
#Çirkin KolesterolKolesterol, en basit tanımıyla vücut hücrelerindeki yağ benzeri bir madde. Ve bu maddenin yüksek olması kalp krizinden felce kadar pek çok sağlık problemine neden olabiliyor. New York Presbytarian Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Özgen Doğan, kolesterolü düşürmek için yaşam tarzını tamamıyla değiştirmeyi öneriyor
Nil Sirel Türkoğlu’nu Trakya’da tanımayan yok. Çünkü 26 yaşındaki bu genç kadın çok farklı bir iş yapıyor: Sülük ticareti. Birçok kişinin içini bir tuhaf yapan sülükler, onun ekmek kapısı. Bataklıklardan topladığı sülükleri yurtdışına satıyor. Zor bir iş ama yıllık 100 bin üzerinde kazancı var. Hatta bu nedenle ona “Sülüklerin Prensesi” deniyor.
Cinsel Eğitim, Tedavi ve Araştırma Derneği’nin (CETAD) 20 ilde, 16 yaş ve üstü 1537 kişiyle yaptığı araştırmaya göre, 65 yaşın üzerindeki her 10 erkekten biri çokeşliliği "kesinlikle" doğru buluyor. Bu fikre "biraz" katılan erkeklerin oranı yüzde 9,2.