Güncelleme Tarihi:
Hücre zarlarının ve bazı hormonlarının yapımında kullanılan kolesterolün, aslında vücudumuzda belirli miktarda olması şart. Ama bu belirli miktar arttığında işin rengi değişiyor. Yani atalarımızın dediği gibi azı karar, çoğu zarar.Bugün artık 30'lu yaşlardaki gençler bile yüksek kolesterolden yakınıyor. Kolesterol seviyesinin yüksek olması kalp damar sağlığı açısından önemli bir tehdit. Beyni besleyen damarlarda da tıkanma veya daralmaya bağlı felç, konuşma bozukluğu ve bilinç kaybına neden oluyor.
Tablo biraz karanlık gibi görünse de Columbia Ãœniversitesi New York Presbytarian Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Özgen DoÄŸan, paniÄŸe kapılmamanızı öğütlüyor. Bu hastalığa karşı kullanacağınız en etkili silah; saÄŸlıklı beslenmeye özen göstermek ve hareketli bir yaÅŸamı benimsemek. Bu da belki de yaÅŸam tarzınızı tamamen deÄŸiÅŸtirmek anlamına geliyor. Doç. Dr. DoÄŸan, ancak bu ilaca gerek olmadan kolesterolünüzü düşürebileceÄŸinizi vurguluyor. Â
Ä°YÄ°SÄ° DE VAR, KÖTÃœSÃœ DE!      Â
Üç çeşit kolesterol olduğunu artık hemen hepimiz biliyoruz. İyi huylu kolesterol (HDL), kötü huylu kolesterol (LDL) ve Doç Dr. Özgen Doğan'ın tabiriyle çirkin kolesterol yani trigliserid. Kalp krizinden korunmak için toplam kolesterol düzeyinin 200'ün, kötü kolesterolün 100'ün, trigliserid düzeyinin 150'nin altında, iyi kolesterolün ise 40'ın üzerinde olması gerekiyor. Diyabet ve kalp damar hastasılarının kötü huylu kolesterolü daha düşük oranda olmalı. Eskiden sadece kötü kolesterol değerleri dikkate alınıyordu, artık iyi huylu kolesterolün de sağlığımız üzerinde önemli rol oynadığı biliniyor. Dolayısıyla iyi huylu kolesterol değeri 40'ın altındaysa mutlaka tedavi yoluna gidiliyor.
BOL BOL SEBZE VE MEYVE YÄ°YÄ°N!
Doç. Dr. Özgen Doğan'a göre; kolesterol değerini düşürmenin en etkili yolu, öncelikle sağlıklı beslenmeye özen göstermek. Kolesterol sorununuz varsa diyetinize dikkat etmeli, bol bol sebze ve meyve ve baklagil tüketmelisiniz. Hayvansal yağ yerine, çoklu veya tekli doymamış yağlar açısından zengin olanları tercih edin. Kırmızı etten de uzak durun. Kırmızı et veya tavuk tükettiğinizde yağlarını ayırmayı alışkanlık haline getirin. Düzenli olarak balık yiyin. Haftada en az 2 kez sardalya, ton ve somon gibi yağlı balık tüketmenizde fayda var. Yüksek lifli besinler ile kolesterolü düşüren fındık ve ceviz de sofranızda bol bol bulunması gereken besinlerden.
BÄ°TKÄ°SEL STEROLLERE DÄ°KKAT!
Bir de bitkisel steroller var, kolesterol emilimini azaltan. Bu steroller sebze, meyve, bitkisel yağlar ve yağlı tohumlar gibi besinlerde doğal olarak bulunan bileşikler. Doç. Dr. Özgen Doğan, bitki sterolleri içeren margarin ve diğer yiyeceklerin de kötü huylu kolesterolün düşmesine yardımcı olduğunu belirtiyor. Yapılan bilimsel araştırmalara göre, günlük 2-2.5 gram bitkisel sterol tükettiğinizde kolesterol yüzde 10 oranında azalıyor ki bu çok önemli bir rakam. Mısırözü yağı, zeytinyağı, soya yağı, elma ve incir, bitkisel sterollerden zengin. Sağlıklı beslenmenin yanı sıra ideal kiloda olmak, düzenli hareket etmek, sigara içmemek ve alkolü sınırlı miktarda almak da kolesterolün düşürülmesinde etkili oluyor. Kısacası hayatınıza farklı bir pencereden bakıp, yaşam tarzınızı değiştirmeniz gerekiyor!