Sene 1910’lar… Diyarbakır’ın kadim Ulu Camii’ndeyiz. Avluda, elinde gümüş bir kaşıkla tek başına bir kız çocuğu duruyor; bir yandan etrafta ailesini arıyor bir yandan gözyaşı döküyor. Kentin ileri gelenlerinden Cizrelizadeler ona kol kanat geriyor. Ama hikâyesini hiçbir zaman öğrenemiyorlar. Bu kız çocuğunun torunu bugün 8 ülkede 100’den fazla şubesi olan kafe zinciri BigChefs ile Türkiye’nin en başarılı girişimcilerinden Gamze Cizreli. Hikâyenin başladığı yerde buluştuğumuz Cizreli, “Misafir ağırlamayı ‘culinary academy’de değil, Diyarbakır’ın ‘başım gözüm üstüne’ kültüründen öğrendim” diyor.
#BigchefsBir şehrin gastronomide dünya şehri olabilmesi için o şehrin gastronomi turizminde öne çıkabilmesi, çok kültürlü zenginliği ile, o şehirdeki yabancı mutfak sayısıyla, restoran sayısıyla ölçülür. New York, Paris, Londra, Tokyo, İstanbul, Ankara, İzmir de olduğu gibi..
#BursaYeryüzündeki en kadim meydanlardan biri... 35 yüzyıl önceden kalma Dikilitaş’tan Halide Edip’e kadar koca bir geçmiş... İster kısıtlamalarda vakit geçirmeye gidin, ister pandemi sonrası için şimdiden nokta atışı adreslerinizi belirleyin... Şu sıra biraz buruk tabii. Ama duymaya hevesli kulaklara her adımda başka bir şey fısıldıyor.
#YazarYaptığı paylaşımlarla sosyal medya fenomeni haline gelen İngiliz Büyükelçi Richard Moore, gördüğü ilgiyi şu sözlerle anlattı: “İngiltere’de yolda giderken insanlar gelip, ‘Siz Büyükelçi Richard Moore’sunuz, bir selfie çekelim’ demiyorlar. Bunları burada yapıyor olmak çok keyifli ve şımartıcı.” Moore ve eşi Maggie Moore, Hello Ankara için konuştu.
#İngiliz Büyükelçi Richard Moore“Eğer Hong Kong’da birkaç saatin, birkaç günün tadını çıkaramıyorsanız, sizin için hiç umut yok demektir“ diyor Anthony Bourdain. Doğru söze ne denir! Dip dibe gökdelenlerin yaşattığı labirent hissi, metro duraklarını ve alışveriş merkezlerini bağlayan yer altı caddeleriyle burası en özel yerlerden.
#Hong KongBeyoğlu'nda Çin’in Doğu Türkistan’daki Müslümanlara baskı ve zulüm yaptığı gerekçesiyle bir grubun, işletiği "Happy China" adlı Çin lokantasına saldırması nedeniyle işyerini kapatacağını söyleyen Cihan Yavuz, işine devam kararı aldı. Yavuz, bu kararı almasında çevredeki esnaf arkadaşlarının desteklerinin etkili olduğunu söyledi.
#Beyoğluİstanbul Tophane'deki Boğazkesen Caddesi’nde 6 ay önce açılan Happy China isimli Çin lokantası, öğlen saatlerinde Çin’in Doğu Türkistan Türklerine yönelik baskılarını bahane eden bir grup tarafından saldırıya uğradı. Dükkanın sahibi Cihan Yavuz 'Burası bir lokanta. Biz Türküz, aşçımız da Uygur Türkü. Biz sadece ekmek parası için uğraşıyoruz' dedi.
#CinTürkiye’nin ilk yat kulübünü kuran ‘Hollandalı’ lakaplı Ahmet Özkal’ın hayatı, eski Hollywood filmlerini aratmazdı. Kaymak tabakanın da Marmaris esnafının da hayran olduğu Hollandalı, lokantasında top modelleri de devlet başkanlarını da ağırladı. Geçen hafta hayatını kaybeden Özkal’ı yakınları anlattı...
İçinde yaşlı bir bilgeyle fırlama bir sokak müzisyenini bir arada barındırıyor, karmakarışık iç dünyasını yaptığı bol enstrümanlı müzikle ifade ediyor. All dergisi ekibi, hayatını “kara mizah” olarak tarif eden Can Bonomo’yla bir araya geldi, ekşi-tatlı hayatı, aşkı, müzikle aralarındaki bağı ve Eurovision’u konuştu.
30 yıllık dostum olan New York kentini bir kez daha ziyaret ettim. Bu kez Manhattan’ın tam karşısındaki Brooklyn Heights’a kamp kurdum. Ağaçların gölgelediği eski sokaklarda dolaştım. Siren seslerine kulağımı tıkadım. Turistlerin pek bilmediği barlarda içki içip, ucuz restoranlarda lezzetli yemekler yedim. İçine bir dünyayı sığdıran New York’a olan aşkımı bir kez daha tazeledim.
PEKİN’de ekonomi eğitimi alan Çinli Lin Lin, İzmir’de Çince öğretmenliği ve tercümanlık yapıyor. Sadece Çince’yi değil Çin kültürünü de tanıtmak isteyen Lin, çocukların sadece birkaç Çinli pop kültür figürünü bilmesinden, ya da Çin mallarının kalitesiz diye nitelendirilmesinden son derece rahatsız. İzmir’i çok seven Lin, soranlara İzmirliyim diyecek kadar kendini buralı hissediyor.