Son dönemde hızla yaygınlaşan çiğ beslenme akımı, sebzeleri pişirmeden tüketmenin besin değerini artırdığını ve vücuda daha faydalı olduğunu savunuyor. Ancak araştırmalar bunun tüm sebzeler için geçerli olmadığına işaret ediyor. Peki hangi sebzeyi çiğ hangisini pişmiş yemek daha faydalı?
#SağlıkYeni keşfettiğim Ataşehir’deki The Salaş eşim için çok güzel bir sürpriz oldu. Sahibi Hasan Bey (Söğüt) hem mangal ustası hem de etten çok iyi anlıyor. Nazende ise şu sırada sadece İstanbul’da değil, dünyanın önde gelen gastronomi merkezlerinde bile nadir bulunacak lezzette yemekler çıkarıyor. İyice karamelize edilmiş oğlak incikle gelen Bursa kestaneli içpilav, oğlak kokoreç sarma, ağır ağır pişmiş düve kavurma gibi tabakların hepsi de olağanüstü.
#Anadolu YakasıHayvanlar aleminde çok farklı hayvan çeşitleri vardır. Bunlardan bazıları evcil olarak görülür. Sincaplar herkesin bildiği, özellikle çocukların ilgi gösterdiği bir hayvandır. Sincapların ne yediği ve nasıl beslendiği birçok insanın merak ettiği bir konudur. Sincap ne yer? Yavru sincaplar nasıl beslenir ve sincapların en çok sevdiği besinler neler konuları derledik.
#Sincap Ne Yer?Soğuklar bağışıklığımızı düşürüyor; nezle, grip gibi pek çok hastalığı da beraberinde getiriyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) geçen hafta gribin ‘güçlenerek’ geri döndüğü uyarısında bulundu. Biz de uzmanlardan bağışıklığımızı arttırmak için tavsiyeler aldık.
#Dünya Sağlık ÖrgütüAteşte pişmiş köftesi, pufidik ekmeğinin arasından göz kırpan hamburgeri elimize aldığımız anın mutluluğuna tüm dünya gibi biz de bağımlıyız. Yetenekli şeflerin finedining’i bir kenara bırakıp burgere dönme serüvenine birkaç yıldır şahitlik ediyoruz ama ülkemizdeki iyi örneklerin geçmişi sandığımızdan daha köklü. Peki, tutkunu olduğumuz hamburgerin ‘kusursuz’unun sırları neler?
#BurgerSalataların ve kısırın vazgeçilmez lezzeti olan yeşil soğanın aynı zamanda insan sağlığına pek çok faydası bulunuyor. Güçlü bir antioksidan özelliği bulunan yeşil soğanın suyu tam da doğal bir ağrı kesicidir. Uzak Doğu ülkelerinde çok fazla tüketilen yeşil soğanın insan sağlığı için inanılmaz faydaları vardır. Yeşil soğanın faydaları nelerdir, hangi hastalıklara iyi gelir sizler için derledik.
#FaydalarıÖzellikle çiğ soğan ya da sarımsak yediğinizde midenizde yanma mı hissediyorsunuz? Çok sayıda kişinin böyle bir sorunu var ama Gastroenteroloji Uzmanı Kadir Demir, insanların bu problemi yanlış yorumladıklarını belirtti ve konuyla ilgili önemli bilgiler paylaştı.
#SarımsakSağlık Bakanlığı, Türkiye’de her 5 kadından ve her 10 erkekten birini etkileyen migren konusunda harekete geçti. Türk Nöroloji Derneği - Başağrısı ve Ağrı çalışmaları Derneği ile Migren Klinik Protokolü hazırlanırken, migren tedavi algoritması da çıkarıldı. Protokole göre, başağrısı için hastaneye başvuran kişinin öncelikle migreninin olup olmadığı belirlenecek. Eğer ağrının nedeni migrense migrenin türü ortaya çıkarılacak. Kişiye ağır olmayan ataklar için tetikleyicilerden uzak durması ve yaşam şeklinin değiştirmesi önerilecek. Ağrılar çok şiddetli ise ilaçlı tedavi uygulanacak. Çocuk ve ergenler için de bölüm ayrılan protokolde, “Akupunkturun migrende kullanılması için bilimsel kanıt yok. Hacamat ve sülük tedavisinin ise migren tedavisinde yeri yok” denildi.
#Sağlık BakanlığıSamsun denilince akla ilk gelen şeylerden biri Samsun pidesi oluyor. Samsun pidesi denilince de akla ilk Bafra geliyor ama Çarşamba ve Terme ilçelerinin de kendine özgü pideleri bulunuyor. Samsun pidesi ekşi mayalı hamurla hazırlanıp, odun ateşinde fırında pişiriliyor. Pidenin içine pişmiş orta yağlı kıyma, çiğ soğan ile tuz ve karabiber ekleniyor. Daha sonra üzeri kapatılan pide, odun ateşinde pişirilmeye bırakılıyor.
#Samsun PidesiGastroenteroloji Uzmanı Fatih Yüksel Işıksal, kronik gastrit ve reflü hastalığının tanı ve tedavisine ilişkin önemli bilgiler verdi. Reflü hastalarının yemek borusu kanserine yakalanma riskinin yüksek olduğuna vurgu yapan Işıksal; çiğ sarımsak, çiğ soğan, mercimek, baharat ve yağda kızartılmış yiyeceklerden uzak durulmasını önerdi.
#ReflüÖzellikle çiğ soğan ya da sarımsak yediğinizde midenizde yanma mı hissediyorsunuz? Çok sayıda kişinin böyle bir sorunu var ama Gastroenteroloji Uzmanı Kadir Demir, insanların bu problemi yanlış yorumladıklarını söylüyor. Yanma ya da ekşime sandığınız rahatsızlık aslında bir gaz sorunundan ibaret.
#ReaksiyonMutfağımızdan eksik olmayan temel sebzelerden biri olan kuru soğan, çiğ ya da pişmiş olarak salatalarda, garnitürlerde, soslarda, yemeklerde ve hatta tek başına lezzet verici olarak kullandığımız bir sebze. Vitamin, mineral ve lif bakımından oldukça zengindir. Soğan, antioksidan ve kükürt içeren bileşikleri yüksek miktarda içermesi sebebiyle sağlığa birçok fayda sağlar.
#SoğanBizi sadece kayıplarımız, kaygılarımız, korkularımız depresyona sokmuyor. Depresyonun da ruhsallıkla ilişkisi olmayan hazırlayıcıları, kolaylaştırıcıları ve hızlandırıcıları var. Üstelik bunların çoğu tedavi edilebilir sorunlar. Sizden gelen soruları da dikkate alarak kısa bir “depresyon notu” hazırladık. Umarız işinize yarar. Buyurun...
#Osman MüfftüoğluBeslenmenin kadim felsefesi Ayurveda ile beden tipine göre beslen, sağlıklı yaşa, genç kal… Türkiye’de yaşayan Alman yazar ve beslenme uzmanı Ulli Allmendinger’in Ayurveda adlı kitabında, 5000 yıllık kadim Hint yaşam bilgeliği olan Ayurveda ile genç ve sağlıklı kalmanın, uzun yaşamın sırrını anlatıyor.
#Beden TipiBeslenmenin kadim felsefesi Ayurveda ile beden tipine göre beslen, sağlıklı yaşa, genç kal… Türkiye’de yaşayan Alman yazar ve beslenme uzmanı Ulli Allmendinger’in yeni kitabı Ayurveda, 5000 yıllık kadim Hint yaşam bilgeliği olan Ayurveda'nın yaşam sırrını açıklıyor. Genç ve sağlıklı kalmanın, uzun yaşamın sırrı Ayurveda’da, 'hayat bilgisi' demek… İşte kitaptan ipuçları…
#Ayurveda