Paylaş
Bence, taze gıdaları yeteri kadar tüketen sağlıklı bir insanın ayrıca vitamin almaya ihtiyacı yoktur. Hele pazarlarda her şeyin bol bol bulunduğu bu güzel ülkede, tüm ihtiyaçlarımızı doğal kaynaklardan karşılayabiliriz. Bu amaçla, evinizi yararlı sebze, meyve ve dolduracak bir alışveriş listesi hazırladım. İşte o listeden bazı gıdalar...
Elma, kivi, limon, portakal, mandalina, greyfurt, armut, sayısız meyve çeşidini pazarlarda bol bol bulabilirsiniz. Bunların tümü de cilt ve vücut sağlığı için çok faydalıdır.
Baklagiller ve tahıllar, Türk mutfağının vazgeçilmez ürünlerindendir. Mercimek, kuru fasulye, barbunya, bakla, nohut, bezelye gibi tahılların tümü çok güçlü antioksidanlardır. Soya fasulyesinin yeri daha özeldir. Ona da alışmanın bir yolunu bulmamız gerekiyor. Doğal buğday, yulaf ezmesi gibi tahıllar da sayısız yararı olan harika gıdalardır.
Sade yoğurt, az yağlı süt, düşük yağlı köy peyniri, beyaz peynir ve çökelek almaya çalışın. Taze balıklar ve özellikle somon, uskumru, hamsi ve sardalya çok yararlıdırlar. Konserve ton balığı seçerken, suda paketlenmiş olanlarını tercih edin. Yemeklerinizde derisiz tavukgöğsü ve hindi eti kullanın. Taze yumurtayı da listeye eklemeyi unutmayın.
Brokoli, kuşkonmaz, avokado, karnabahar, kereviz, sarımsak, soğan, mantar, lahana, semizotu, kımızı biber, enginar, pırasa, ıspanak, pazı, soya filizi, tere, maydanoz, turp otu, arapsaçı, radika, marul vb. tümünü mevsiminde almaya gösterin. Bu sebzelerle yapılan zeytinyağlı yemekler, salatalar ve çorbalar o kadar faydalıdır ki, her porsiyonu bir antioksidan tableti yerine geçer.
Evinize bol bol ceviz, fıstık, badem, susam, kabak çekirdeği, hindistan cevizi, kuru erik, incir ve kuru kayısı almanızı tavsiye ederim. Ailenizi bunları tüketmesi için teşvik edin. Hatta dostlarınıza çikolata yerine bunları ikram edin. Çocuklarınız ders çalışırken, film seyrederken, bir kase yemiş doldurup, atıştırmaları için yakınlarına koyun.
Zeytinyağından da zeytinden de hiç vazgeçmeyin.
Yeşil çay, ıhlamur, papatya, ayran ve doğal meyve suları için.
Yemek ve salatalarınızda fesleğen, defne, dereotu, nane, kekik, biberiye, kimyon, tarçın, kişniş, zencefil, paprika, pul biber, safranı hiç tereddüt etmeden kullanın.
Reçel ve diğer şekerli yiyecekler, cips, tuzlu yiyecekler, patlamış mısır, hazır soslar, hazır meyve suları, gazlı meşrubatlar, kurabiye, pasta, kek dondurma, konserveler (çok fazla sodyum içerir) kahve, şeker, alkol gibi ürünleri evinizde hiç bulundurmayın.
Kızartmaları ve kebapları görmezden gelirsek eğer, çoğumuz genelde zeytinyağlı yiyecekler ve bol miktarda taze meyve ile sebze tüketiyoruz. Her köşe başında bulabileceğiniz, ev yemekleri pişiren restoranlar, çalışan insanlara daha sağlıklı beslenme olanağı sağlar. Yemişleri, kuru meyveleri, çekirdekleri hepimiz severiz. Sofrada çiğ soğan ve sarımsak yemekten çekinmeyiz.
HÜRRİYET AİLE ÖZEL
Paylaş