Güncelleme Tarihi:
BESİNLERİ DOĞRU EŞLEŞTİR SAĞLIKLI YAŞA
İdeal sindirim için Ayurvedik besin eşleştirmeleri
Kural 1: Proteini en yüksek yiyecekleri, öğün başlangıcına koyun!
Kural 2: Proteinler, yağlar ya da karbonhidratlar en iyi yeşil ve nişastasız sebzelerle eşleşirler!
Kural 3: Meyveler ve tatlılar tek başına yenmelidir!
NE YEMEN GEREKTİĞİNİ BAĞIRSAKLARINA SOR
Düzensiz iştah, kabızlık, karında şişkinlik varsa… Sen bir ‘vata’sın!
Yardımcı baharatlar: Defne yaprağı, zencefil, şeytantersi (assafetida), rezene, kimyon, dereotu, kakule, tarçın.
Reflü, hazımsızlık, yumuşak dışkı varsa sen bir ‘pıtta’sın!
Yardımcı Baharatlar: Kimyon, kişniş, kakule, rezene, dereotu, nane, zerdeçal.
İştahsızlık, sindirim yavaşlığı varsa sen bir ‘kapha’sın!
Yardımcı baharatlar: Zerdeçal, zencefil, şeytantersi (assafetida), pul biber, karanfil, kakule, karabiber, tarçın, çemenotu, maydanoz.
SİNDİRİM SİSTEMİMİZDEKİ SORUNLARIN NEDENLERİ
• Beden tipine ve mevsime göre yanlış yiyecekler yemek.
• Çok fazla işlenmiş yiyecekler ve fast food (pizza, hamburger, beyaz un, ucuz margarinlerle yapılmış börek ya da poğaça gibi pastane ürünleri) ve şeker tüketmek.
• Aşırı yemek, aç değilken (duygusal) yemek yemek ya da açlığa rağmen öğün atlamak.
• Yanlış besin eşleştirmesi, yani aynı öğünde enerjileri birbirine uygun olmayan besinleri tüketmek.
SİNDİRİMİ İDEAL HALE GETİRMEK İÇİN FAYDALI İPUÇLARI
• Yemekten on dakika önce, üzerine limon damlatılmış bir dilim taze zencefil, Himalaya kaya tuzu ve karabiber yemek, sindirim ateşinin uyarılmasına yardımcı olur.
• Yemeklerle birlikte buzlu su ya da çok miktarda sıvı tüketilmemelidir.
• Toksinlerin atılmasına ve metabolizmanın kuvvetlenmesine yardımcı olmak için gün boyunca sıcak su ya da zencefil çayı yudumlanabilir.
• En ağır öğününüz öğlen yemeği, en hafif öğününüz ise akşam yemeği olsun.
• Sindirimin zayıf olduğu zamanlarda fasulye, et, çiğ soğan, turpgillerden, kızartılmış ve ağır yiyeceklerden kaçının.
• Vücutta ama; kalın dil tabakası, ateş, hastalık, ağırlık, iştahsızlık ya da duygusal üzüntü olduğunda yemek yemeyin.
• Bir önceki öğün hazmedilmeden yemek yemeyin (öğünden 4-6 saat sonra).
• Her lokmayı iyice çiğneyin.
• Gaz ve şişkinliği rahatlatmak için yemekle birlikte hingvasthak churna alın ya da yemekten sonra kavrulmuş rezene tohumu çiğneyin.
ÇÖZEMEDİĞİNİZ SORUNLAR KAFANIZI MEŞGUL EDİYORSA…
Ayurveda’ya göre zihni besleyen en iyi sattvik (dinginlik veren) gıdalar:
• Olgun üzüm, armut, şeftali ve incir gibi ağırlıklı olarak tatlı bir tadı olan taze, organik meyveler
• Tatlı patates, balkabağı, havuç, kereviz kökü ve pancar gibi kök sebzeler
• Roka, ısırgan otu, karahindiba, ıspanak, pazı, nane, maydanoz ve dereotu gibi temizleyen ve vücuda alkali özellik kazandıran yeşil yapraklı sebzeler
• Suda bekletilmiş ve filizlendirilmiş kuruyemişler ve tohumlar, özellikle susam ve çiya çekirdeği, hindistancevizi, ceviz ve badem
• Çiğ süt ve taze peynir (lor, paneer, mozzarella) gibi organik süt ürünleri
• Hindistancevizi yağı ya da sadeyağ (ghee) gibi yüksek kaliteli yağlar
• Basmati pirinci, kinoa ve akdarı gibi hafif tam tahıllar
Doğan Novus'tan çıkan Ayurveda kitabında, Hint yaşam bilgeliğini, güncel yaşam sırlarıyla bir araya getiren Ulli Allmendinger, sağlıklı ve genç kalmanın tek sırrının 'hayat bilgisi'nde olduğunu belirtiyor.