Güncelleme Tarihi:
Mutfakların vazgeçilmezi olan yeşil soğan hem pişirilmiş hem de çiğ olarak tüketilebilir. Kuru soğanın zamanla toprağın yüzeyine çıkardığı ve gelişimini tamamladığı besine yeşil soğan ismi verilir.
Yeşil Soğanın Faydaları Nelerdir?
Yeşil soğan, kaynatılıp tüketildiği zaman sindirim sorunlarını önemli ölçüde azaltır. Aynı zamanda vücutta biriken toksinleri idrar yolu ile dışarı atar.
Vücudu temizlediği için bağışıklık sistemini de güçlendirir. Hastalıklara karşı oluşan sağlıklı hücre sayısını önemli ölçüde artırır.
Çok etkili bir balgam söktürücü özelliği vardır Boğazı temizlemede konusunda oldukça etkilidir. Yeşil soğanın ağır bir kokusu olmasına rağmen yemek borusuna kadar olan kısımdaki hücrelerin yenilenmesini sağlar. Kanserli hücre oluşumuna ortam hazırlayacak durumları engeller. Akciğerlerde oluşan iltihabı temizler. Astım krizlerine karşı doğal bir ilaç görevi görür.
İçinde bulunan A vitamini sayesinde göz için havuç kadar etkili bir besindir. Göz içindeki bulunan vitamin ve sıvı oranlarını da dengeler.
Kandaki şeker seviyesini dengede tutmaya yardımcı olur.
Mide duvarını güçlendirerek ciddi hastalıkların oluşumunu önler. Ama mide hastalığı olan kişilerin fazla tüketilmesi önerilmez.
Çeşitli nedenlerden dolayı bağırsaklarda oluşan kurtçuk ya da solucanlar nedeni ile ciddi rahatsızlıklara oluşur. Bir bardak yeşil soğan suyu, solucanların vücuttan atılmasını sağlar.
Yeşil soğan aynı zamanda saçlara ve cilde de oldukça faydalıdır.
Yeşil Soğan Hangi Hastalıklara İyi Gelir?
Yeşil soğan olgunlaşmadan toplanır. Hem yeşil yerleri hem de beyaz olan kök kısmı rahatlıkla tüketilebilir. Taze olarak ya da pişirilerek de kullanılabilir. Yetiştirilmesi de oldukça kolaydır ve hemen hemen her yerde yetişir. Yeşil soğan, bağışıklık sisteminin korunmasına yardımcı olur. Aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı vücudu dirençli hale getirir.
Ödem atmaya yardımcı olur. Vücutta oluşan ödemin kolayca vücuttan atılmasını sağlar. Ödem sorunu yaşayan kişiler, yeşil soğan tüketebilirler. Aynı zamanda yeşil soğan, mideye iyi gelir. Mide zarında üreyebilecek zararlı bakterileri de engeller. Ülserden korur ve kan şekerini dengelemeye yardımcı olur. Burun tıkanıklıklarını önlemeye yardımcı olur. Nefesle ilgili ortaya çıkan hastalıklara iyi gelir. Akciğere bağlı oluşan hastalıklar ve astım gibi rahatsızlıklara faydalıdır. Etkili bir idrar söktürür. İdrar söktürücü özelliği bulunur. Böbrek taşı olan kişilere iyi gelir. Taş ve kum döken kişiler için yeşil soğan tüketmek ağrılarını önemli ölçüde hafifletir.
Çiğ Soğan Yemenin Faydaları Nelerdir?
Cilt problemlerinde oldukça etkilidir. Sedef ve egzama hastalığını tedavi etmeye yardımcı olur.
Mevsimsel grip ve soğuk algınlığına iyi gelir.
İştah açıcı bir özelliği vardır. Kilo alamayan kişilerin bu nedenle çiğ soğan tüketmesi önerilir.
Kroner damarlara çok iyi gelir. Aynı zamanda da damar sertliğini önler.
Öksürüğü ciddi derecede azaltır.
Yeşil soğan insan sağlığı açısından pek çok şeye faydalıdır. Ama en bilinen faydaları arasında kalp ve damar hastalıklarından kansere kadar pek çok hastalığa karşı olumlu etkileri olması yer alır.
Göz sağlığı, genel vücut sağlığı ve cilt sağlığı için çok fazla artısı vardır.
Kanın pıhtılaşmasını sağlar ve kan pıhtılaşması en önemli yaşamsal fonksiyonlar arasında yer alır. Aynı zamanda içinde yer alan K vitamini ile kemikleri güçlendirir.