Ballı sarımsak-soğan astıma davetiye demektir

Siz şifa olsun diye veriyorsunuz ama...

Haberin Devamı

Kış ayları siz anne babaların kabusu olmaya devam ediyor. Hiç hastalıksız geçen güneşli yaz günlerinin ardından eylül ayı ve okulların başlaması ile birlikte çocuklarda ateş, burun akıntısı, öksürük nöbetleri başladı. Normalde 10 günde tamamen atlatılması gereken balgamlı öksürükler, geniz akıntısı ve burun akıntısı birçok çocukta aylarca kesintisiz devam edebiliyor. Antibiyotikler, öksürük şurupları, evde uygulanan nefes açıcı buhar tedavileri ile çocuk belki üç gün iyiyse, ayın geri kalanını hasta geçiriyor.

Çaresiz kalan sizler de medyadan duyduğunuz bağışıklığı artırdığı, öksürüğe iyi geldiği söylenen bazı ‘doğal’ reçeteleri çocuklarınıza, antibiyotik niyetine, gözünüzü kırpmadan veriyorsunuz. Çocuğun şikayetleri arttığında bunun verdiğiniz o doğal reçeteler kaynaklı olabileceği hiç aklınıza gelmiyor. Ama maalesef masum ve şifa verici olarak gördüğünüz pek çok gıda çocukları hasta ediyor. Bugün bu gıdalardan biri olan ’Ballı-Sarımsak-Soğan’ ile ilgili konuşacağız.

Haberin Devamı

Ballı sarımsak-soğan astıma davetiye demektir

ÖKSÜRÜĞÜN ÇARESİ SARIMSAK MI?

Aşağıda anlatacağım tablo, bunu yaşayan anne babalara çok aşina gelecektir. Kış başından beri bir türlü geçmeyen, başlangıçta tek tük yumuşak olan öksürük, birden gece uyutmayan, nöbet şeklinde ve bu ses bu çocuktan nasıl çıkıyor denilecek boyutta kalın, kaba, adeta köpek havlaması gibi bir tabloya bürünüyor.

Bazılarına teşhis konuyor ve bunun adı ‘Krup’ ya da ‘Larenjit’ deniyor. Bazılarına genel bir terim ile ‘Bu alerjik öksürük’ deniyor. Bazıları ise, teşhisin ne olduğu bilinmeden, günü kurtarmak adına acil polikliniklerde soğuk buhar tedavileri ve kortizon alıyor. Ve çaresizce bir sonraki, çocuğun adeta boğulur gibi olduğu o dramatik tablo, ne zaman gelecek diye bekleniyor. İşte tabloyu daha da kötüleştiren, çiğ sarımsak, soğan veya turp içine bal koyup verme girişimi bu noktada, bu çaresizlik hissi içinde geliyor. Peki, şifa olsun diye verdiğiniz çiğ sarımsak, soğan ne yapıyor da çocuğun öksürüğünü kötüleştiriyor?

BU SES BU ÇOCUKTAN NASIL ÇIKIYOR?

Öncelikle duyduğunuz o kalın, kaba, köpek havlamasına benzer, bu ses bu çocuktan nasıl çıkıyor diye düşündüğünüz, çocuğunuzun adeta boğulduğu hissine kapıldığınız o ses, ses tellerinin ödem nedeniyle şişmesi sonucu çıkıyor. Aslında boğulduğunu düşünmekte haklısınız çünkü bu bir tür boğulma. Çünkü nefes borusunun başında yer alan larinks yani ses telleri, şiştiğinde, aşağı hava yollarına hava girişi baştan bloke edilmiş olur. Bu acil ve hayati bir durumdur. Çocuklarda ses tellerinin ödem nedeniyle şişmesine yola açan durumların başında ‘Çocuk reflüsü’ gelir. Çocuk vücudu doğuştan henüz tam olgunlaşmadığı için reflüye yatkındır. Yenidoğan bebeklerin yaklaşık yüzde 60’ında reflü olduğu bilinir. Bazı bebekler emdiği sütün bir kısmını ağız kenarında geri çıkarır. Bazı bebeklerde ise durum biraz daha ileridir, onlar emdiği sütü olduğu gibi fışkırır tarzda kusar. Bu durum çocuk 1 yaşına geldiğinde ve katı gıdaya geçildiğinde düzelmiş gibi görünür ama tam olarak geçmez, ‘Sessiz reflü’ olarak devam eder. Az ya da çok, bilmemiz gereken çocuk midesi gevşektir ve reflüye yatkındır.

Haberin Devamı

Bu bilgi ışığında, çok rahatlıkla söyleyebiliriz ki, çocuklarda reflüyü artıran gıdalar, mide asidinin boğaza gelmesi ile sonuçlanıyor. Siz bunu hissedemeyebilirsiniz, göremeyebilirsiniz, ama bazı ufak tefek belirtilerden siz de çocuğunuza teşhis koyabilirisiniz.

BU BELİRTİLER VARSA, ÇOCUKTA ‘SESSİZ REFLÜ’ VAR DEMEKTİR

1- Ses kısılması ya da köpek havlar tarzda ‘Krup’ adlı kalın sesli öksürükler.
2- Tekrarlayan ateşli, beyaz noktalı (Beta adı verilen) bademcik iltihapları
3- Ağız kokusu, Gece diş gıcırdatma, Gece ağızdan salya akması
4- Gece geviş getirir gibi ağız şapırdatma
5- Sık Hıçkırık

SARIMSAK, REFLÜ VE ÖKSÜRÜK ÜÇGENİ

Çiğ sarımsak ve soğan içindeki bazı maddelerin mikrop öldürücü özelliği olduğu doğrudur. Ancak bu özelliği hastalık tedavi etmek için kullanayım derken başka ve çok daha önemli bir yeri bozuyoruz. Çiğ sarımsak ve soğan mide başını gevşetip, mide asit salgısını artıran, mide yanmasına neden olan bir gıdadır ve reflü tedavisinde uzak durulması gereken başlıca gıdalar içindedir. Bal ise asit değeri limon ile eş olan bir gıdadır ve tek başına bile fazla tüketildiğinde midede asidi artırmaktadır. Yukarıdaki belirtiler olsun ya da olmasın kronik öksürüğü olan bir çocuğa şifa olsun diye balla veya başka bir şekilde ‘Çiğ Sarımsak, Çiğ Soğan’ verdiğinizde, farkında olmadan çocuğun mide başını gevşetip, mide asit salgısını artırıp, asitli mide içeriğinin boğaza gelmesine neden oluyorsunuz.

Haberin Devamı

Bu asitli içerik, aynı derinin yanması gibi, çocuğun burun boğaz yolunda, bademciklerinde, ses tellerinde yanık benzeri bir duruma yol açıyor. Nasıl yanık bir doku şişer, kızarır, hassaslaşır ve üzeri zamanla beyaz bir iltihap ile kaplanırsa, çocuğun mide asidi ile yanan bademcikleri, ses telleri ve burun yolları da aynı bu şekilde şişer, hassaslaşır ve beyaz noktalar ile kaplanır. Doku yanığı ve hasarı aşağı solunum yollarına ilerlerse, tekrarlayan krup, tekrarlayan alerjik astım bronşit, geçmeyen burun akıntıları çocuğu kış boyu rahat bırakmaz.

Bu kış, istemeden çocuğunuza zarar vermeyi bırakmanız dileğiyle, öksüren çocukta yapılmaması gerekenleri özetliyorum. Sevgilerimle.

Haberin Devamı

ÖKSÜREN ÇOCUKTA YAPILMAMASI GEREKENLER

1- Öksüren çocuğa sarımsak, soğan veya turp içinde süzdürülmüş bal yedirilmemeli.
2- Gece öksüren çocuğa bal ve limon karışımı içirilmemeli
3- Gece öksüren çocuğa ballı süt veya ballı ıhlamur içirilmemeli.
4- Gece çocuklara yatmadan önce ballı veya sade hiçbir şekilde süt verilmemeli.
5- Gece yatmadan önce çocuklara en az iki saat hiçbir şey yedirilmemeli.

Yazarın Tüm Yazıları