Güncelleme Tarihi:
İşte Doğan Novus etiketiyle piyasaya çıkan kitaptan çok değerli ipuçları…
İdeal sindirim için Ayurvedik besin eşleştirmeleri
Kural 1: Proteini en yüksek yiyecekleri, öğün başlangıcına koyun!
Kural 2: Proteinler, yağlar ya da karbonhidratlar en iyi yeşil ve nişastasız sebzelerle eşleşirler!
Kural 3: Meyveler ve tatlılar tek başına yenmelidir!
Düzensiz iştah, kabızlık, karında şişkinlik varsa… Sen bir ‘vata’sın!
Yardımcı baharatlar: Defne yaprağı, zencefil, şeytantersi (assafetida), rezene, kimyon, dereotu, kakule, tarçın.
Reflü, hazımsızlık, yumuşak dışkı varsa sen bir ‘pıtta’sın!
Yardımcı Baharatlar: Kimyon, kişniş, kakule, rezene, dereotu, nane, zerdeçal.
İştahsızlık, sindirim yavaşlığı varsa sen bir ‘kapha’sın!
Yardımcı baharatlar: Zerdeçal, zencefil, şeytantersi (assafetida), pul biber, karanfil, kakule, karabiber, tarçın, çemenotu, maydanoz.
• Beden tipine ve mevsime göre yanlış yiyecekler yemek.
• Çok fazla işlenmiş yiyecekler ve fast food (pizza, hamburger, beyaz un, ucuz margarinlerle yapılmış börek ya da poğaça gibi pastane ürünleri) ve şeker tüketmek.
• Aşırı yemek, aç değilken (duygusal) yemek yemek ya da açlığa rağmen öğün atlamak.
• Yanlış besin eşleştirmesi, yani aynı öğünde enerjileri birbirine uygun olmayan besinleri tüketmek.
• Yemekten on dakika önce, üzerine limon damlatılmış bir dilim taze zencefil, Himalaya kaya tuzu ve karabiber yemek, sindirim ateşinin uyarılmasına yardımcı olur.
• Yemeklerle birlikte buzlu su ya da çok miktarda sıvı tüketilmemelidir.
• Toksinlerin atılmasına ve metabolizmanın kuvvetlenmesine yardımcı olmak için gün boyunca sıcak su ya da zencefil çayı yudumlanabilir.
• En ağır öğününüz öğlen yemeği, en hafif öğününüz ise akşam yemeği olsun.
• Sindirimin zayıf olduğu zamanlarda fasulye, et, çiğ soğan, turpgillerden, kızartılmış ve ağır yiyeceklerden kaçının.
• Vücutta ama; kalın dil tabakası, ateş, hastalık, ağırlık, iştahsızlık ya da duygusal üzüntü olduğunda yemek yemeyin.
• Bir önceki öğün hazmedilmeden yemek yemeyin (öğünden 4-6 saat sonra).
• Her lokmayı iyice çiğneyin.
• Gaz ve şişkinliği rahatlatmak için yemekle birlikte hingvasthak churna alın ya da yemekten sonra kavrulmuş rezene tohumu çiğneyin.
Ayurveda’ya göre zihni besleyen en iyi sattvik (dinginlik veren) gıdalar:
• Olgun üzüm, armut, şeftali ve incir gibi ağırlıklı olarak tatlı bir tadı olan taze, organik meyveler
• Tatlı patates, balkabağı, havuç, kereviz kökü ve pancar gibi kök sebzeler
• Roka, ısırgan otu, karahindiba, ıspanak, pazı, nane, maydanoz ve dereotu gibi temizleyen ve vücuda alkali özellik kazandıran yeşil yapraklı sebzeler
• Suda bekletilmiş ve filizlendirilmiş kuruyemişler ve tohumlar, özellikle susam ve çiya çekirdeği, hindistancevizi, ceviz ve badem
• Çiğ süt ve taze peynir (lor, paneer, mozzarella) gibi organik süt ürünleri
• Hindistancevizi yağı ya da sadeyağ (ghee) gibi yüksek kaliteli yağlar
• Basmati pirinci, kinoa ve akdarı gibi hafif tam tahıllar