Bilim insanları, yaşamlarının ilk 1000 gününde daha az şeker tüketen bebeklerin, büyüdüklerinde diyabet gibi kronik hastalıklara yakalanma olasılıklarının daha düşük olabileceğini söylüyor. Peki ama bu nasıl oluyor? İşte ilginç araştırma sonuçları ve konu hakkında kritik 6 sorunun cevabı…
#Şeker TüketimiTarım ve Orman Bakanlığı'nın paylaştığı taklit ve tağşiş ürünler listesi çok konuşuluyor. Bu listeye sütler de dahil olabilir mi? Marketlerde satılan paketli sütlerle ilgili çok ucun yıllardır tartışılan bir konu var; bazıları bu sütlerin 'süt olmadığını' söylüyor. Hiçbir faydası olmadığı ve hatta zararlı dahi olabileceği iddia ediliyor. Öte yandan dünyanın her yerinde paketli sütler her gün milyonlarca insan tarafından satın alınıyor ve tüketiliyor. Peki uzmanlar bu konuda ne diyor?
#Pastörize SütKilo vermek sadece yeme kontrolüyle olmuyor. Mayrlife Sağlıklı Yaşam Merkezi’nde bunu bir kez daha anladım. İkinci gidişimde midemle birlikte beynimde çözmeye çalıştık bu aşırı yeme işini. Hayatımda ilk kez hipnoz terapisine girdim. Bağırsaklarıma dost gurme öneriler de aldım, meğer yeterince suda bekleyen patates şifaymış, tuzu azaltamayanlar kayatuzu kullanmalıymış...
#Kilo VermeSağlığa uygun koşullarda üretilmiş iyi bir pastırma nasıl seçilir? Hileli ürün tadından, görüntüsünden anlaşılır mı?Bu ürünlerin etiketini okurken hangi detayları kontrol etmeliyiz? Pazarlarda ya da şarküterilerde satılan ambalajsız ürünler riskli mi? Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nden Gıda Güvenliği Uzmanı Prof. Dr. Nevzat Artık ile 9 soruda hileli pastırmayı anlamanın yollarını konuştuk.
#PastırmaHer gün soframıza gelen gıdalar üzerinde öyle büyük oyunlar dönüyor ki maliyeti düşürmek için yapılan hileler pes dedirtiyor. Süt ürünleri, zeytinyağı, salça, sirke, tereyağı derken Ramazan ayının yaklaşmasıyla pastırma da bunlardan nasibini aldı. Peki pastırmada en çok hangi hilelere başvuruluyor? Hileli ürün tadından, görüntüsünden anlaşılır mı? Pazarlarda ya da şarküterilerde satılan ambalajsız ürünler riskli mi? Gıda Güvenliği Uzmanı Prof. Dr. Nevzat Artık anlatıyor.
#SağlıkSatın aldığımız paketli gıdaların üzerinde 'tüketici sembolleri' olarak bilinen birtakım işaretler vardır. Bunlar tüketicinin bilinçlendirilmesi amacıyla hazırlanır ve o ürün hakkında bilgi verir. Bu işaretlerden biri de son günlerde sosyal medyada karşımıza sıklıkla çıkan 'Radura’ işareti. 'Bu işareti gördüğünüzde o üründen uzaklaşın' paylaşımlarını görenler işin aslını merak ediyor. Işınlama işlemini temsil eden bu işaretin olduğu gıdaların tüketimi sağlığımız için zararlı mı? Bu ürünler radyasyon mu içeriyor? Işınlama besin değerlerini düşürür mü? Aklımıza takılan tüm bu soruların yanıtlarını konunun uzmanlarından dinledik.
#SağlıkMevsim geçişleri ruh halimizi, enerjimizi ve günlük rutinlerimizi etkilediği gibi beslenme alışkanlıklarımızı da değiştiriyor. Bununla baş etmenin en kolay yolu dengeli öğünler planlayarak kan şekeri dalgalanmalarının önüne geçmek. Beslenme rutinimizde lif alımını arttıracak sebze, meyve, tam tahıllar ve kuru baklagillere mutlaka dengeli şekilde yer vermeliyiz.
#Berrin YiğitGıda ürünlerinin ambalajının ön yüzündeki sağlık iddiaları da bizi o ürünü satın almaya teşvik ediyor. Ancak bazı ürünlerde kullanılan sağlık iddiaları yanıltıcı olabiliyor. Peki bir ürünün üzerinde içeriği ile ilgili 'doğal, şekersiz, light' gibi iddialarda bulunması onun sağlıklı olduğunu garanti eder mi? İşte burada gıda etiketi okuma alışkanlığı devreye giriyor. Ürünün ambalajında vurgulanan sağlık iddiasının gerçek olup olmadığını anlamanın tek yolu arkasındaki bilgi etiketini okumaktan geçiyor.
#SağlıkHemen her gün gıda alışverişi yapıyoruz ama kaçımız aldığımız ürünlerin ambalajını okuyoruz? Sepete attığımız ürünlerin gramajları yanlış, son tüketim tarihleri geçmiş olabiliyor. Üstelik açıkta kontrolsüz satılan birçok gıda, içeriğinde yer aldığı iddia edilen malzemeleri barındırmayabiliyor. İşte bu nedenle ürünlerin etiket bilgilerini okumak oldukça önemli. Peki etikette yazanlar neyi ifade ediyor? Alışveriş yaparken nelere dikkat etmeliyiz? Gıda Mühendisi Ebru Akdağ ile konuştuk.
#SağlıkBazı diş hekimleri, henüz sorun yaşamadan bu dişlerin çekilmesinin doğru olduğunu savunuyor. Bazı diş hekimleri ise herkesin bu dişleri çektirmesi gerekmediği görüşünde. Peki hangi durumlarda mutlaka çekim yapılmalı? Yirmilik dişler ömür boyu ağızda kalabilir mi, çekilmezse hangi sorunlara neden olur? Uzmanlarla konuştuk...
#20'Lik DişlerEn son çıkan yirmilik dişler, ağızda uygun yer yoksa ciddi ağrılara ve çürüğe neden olabilir. Bazı diş hekimleri, günümüzde artık çenelerin küçüldüğünü, eskiye nazaran daha az diş kaybı yaşandığı için yirmi yaş dişlerine yer kalmadığını, bu nedenle henüz sorun yaşamadan bu dişlerin çekilmesinin doğru olduğunu savunuyor. Bazı diş hekimleri ise herkesin bu dişleri çektirmesi gerekmediği görüşünde. Peki hangi durumlarda mutlaka çekim yapılmalı? Yirmilik dişler ömür boyu ağızda kalabilir mi, çekilmezse hangi sorunlara neden olur? Uzmanlarla konuştuk...
#Sağlık1900’lü yılların başlarında Avusturya’da meslek yaşamını sürdüren Dr. F. X. Mayr, daha henüz “probiyotik bakteriler”in önemi ve “MİKROBİYOM” olarak adlandırdığımız muazzam “yeni organ”ımız henüz bilinmezken “Sağlık bağırsaklarda başlar” gibi iddialı bir cümle kullanmış, bize “sağlıklı beslenme”nin sadece “sağlıklı gıda” tüketimiyle ilişkili olmadığını, “sağlıklı sindirim” meselesinin de en az yiyip içtiklerimizin kalitesi kadar önemli olduğunu anlatmaya çalışmıştı.
#AvusturyaBeslenme uzmanı Başak Kefeli, çocuklarda beden algısı bozulmasının çok sık görülmeye başlandığını belirterek, kilo takıntısının ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceği konusunda uyardı. Ergenlerde ise özellikle varlığını görüntüsüyle kabul ettirmeye çalışan bir nesil geldiğinin altını çizen Kefeli, ebeveynlerin çocuklarına gıdayı bir ödül ya da ceza olarak kodlamaması gerektiğini söyledi.
#BursaYoğurda taze kayısı dilimleyebilir, kefiri üzerine tarçın serpiştirilmiş şeftaliyle birlikte yiyebiliriz. Karpuz-peynir ikilisine taze nane, bademli semizotu salatasına şeftali çok yakışıyor. Kavun, badem sütü ve fesleğenle smoothie, karadut ve yeşil çayla da soğuk çay yapabiliriz. Vitamin-mineraller, zengin su içeriği ve lifler... Sıcak havalarda bedenimizin ihtiyacı olan her şey işte bu leziz meyvelerde.
#KavunKızım İpek tatlı severken oğlum Eren tuzlu lezzetlere bayılıyor. Birinin yediğine diğeri burun kıvırıyor. Siz de benzer süreçlerden geçiyorsanız öncelikle sakin olun ve bilin ki bu konuda yalnız değilsiniz. Daha anne karnından başlayan beslenmede rolü çok büyük olan annelere tavsiyelerimi anlatmak istedim bu hafta. Tüm annelerin Anneler Günü’nü kutluyorum.
#TuzluSebzeler, insan beslenmesinin en önemli bileşenlerinden biri. Hangi sebzenin nasıl tüketileceğini bilmek ise faydalarını arttırmak için oldukça önemli. Peki sebzeler çiğ mi tüketilmeli yoksa pişirilerek mi? Uzmanlara sorduk...
#Sağlık