Bunlar ‘çok’  yanlış

1900’lü yılların başlarında Avusturya’da meslek yaşamını sürdüren Dr. F. X. Mayr, daha henüz “probiyotik bakteriler”in önemi ve “MİKROBİYOM” olarak adlandırdığımız muazzam “yeni organ”ımız henüz bilinmezken “Sağlık bağırsaklarda başlar” gibi iddialı bir cümle kullanmış, bize “sağlıklı beslenme”nin sadece “sağlıklı gıda” tüketimiyle ilişkili olmadığını, “sağlıklı sindirim” meselesinin de en az yiyip içtiklerimizin kalitesi kadar önemli olduğunu anlatmaya çalışmıştı.

Haberin Devamı

Özetle Dr. F. X. Mayr, sağlıklı beslenmede temel meselenin “sağlıklı sindirim” olduğunu ve bunu bozan, tekrarlanan yanlışların sağlığımızı bozduğunu söylemişti. Dr. Mayr’a göre, “5 TEMEL BESLENME YANLIŞI”mız vardı ve o yanlışların çoğu “ÇOK”lardan kaynaklanıyordu. Peki, neydi o “çok”lar? Neydi ısrarla tekrarladığımız o çok mühim yanlışlar...

Bunlar ‘çok’  yanlış

UZMAN GÖRÜŞÜ

DR. HASAN İNSEL NE DİYOR

Bunlar ‘çok’  yanlış

Dr. Hasan İnsel, ülkemizde konu “sağlıklı yaşam” olduğunda ilk akla gelen hekimlerden biri, benim de sık sık sık sohbet edip fikirlerinden yararlandığım kıymetli bir meslektaşım. Dr. İnsel, tam da mesleki yaşamını rölantiye almaya karar verdiği bir dönemde, ona yaptığım bir tavsiyeyi beni de şaşırtarak hızla değerlendirdi, Avusturya ve Almanya’da yaklaşık 2.5 yılı bulan önemli bazı eğitimlerden geçerek ülkemizin ilk ve öncü diplomalı “Mayr Prevent Doktoru” unvanını aldı. Geçtiğimiz günlerde sevgili Hasan’la Bodrum’da “MAYR TIBBI” üzerine önemli bir sohbet gerçekleştirme fırsatı buldum. O sohbette tuttuğum notların önemli bir bölümünü “çoklar kümesi” oluşturuyor. Ve bakın Dr. Hasan İnsel ne diyor...

Haberin Devamı

ÖNEMLİ

DR. F. X. MAYR’A GÖRE

Bunlar ‘çok’  yanlış

Dr. F. X. Mayr’a göre, 5 temel beslenme yanlışımız var ve bu yanlışların hepsi “çok” sözcüğüyle başlıyor:

- Çok hızlı yiyoruz.

- Çok fazla tüketiyoruz.

- Çok sık besleniyoruz.

-Çok geç sofraya oturuyoruz.

-Çok ağır gıdalar tüketiyoruz.

Peki, neticede ne oluyor?

YANLIŞ 1

ÇOK HIZLI YEMEK

- Mekanik ve kimyasal sindirimin etkisini azaltıyor.

- Sindirim kanalının aşırı yüklenmesine yol açıyor.

- Doyma hissini geciktiriyor ve maskeliyor.

PEKİ ÇARE NE: Bilinçli, sabırlı ve iyi bir uzun çiğneme terbiyesiyle lokmaların tükürükle kimyasal sindiriminin ağızda başlaması en etkili çaredir.

Haberin Devamı

Bunlar ‘çok’  yanlış

YANLIŞ 2

ÇOK FAZLA YEMEK

- Sindirim kanalının kapasitesinin zorlanması.

- Sindirim fonksiyonlarının yetersiz kalması.

- Gaz şişkinlik şikâyetleri ve kilo kazanımı.

PEKİ ÇARE NE: İlk doyma hissiyle birlikte yemeğe hemen son verilmesi.

YANLIŞ 3

ÇOK SIK YEMEK

-Midenin tam olarak boşalmaması.

- Sindirim fonksiyonlarının zor durumda ve yetersiz kalması.

- Sindirim kanalının kendini yeterince temizleyememesi.

-İnsülin patlamaları nedeniyle hipoglisemik atakların ve insülin direncinin tetiklenmesi.

PEKİ ÇARE NE: Günde en fazla 2-3 öğün yemek tüketmek ve ara öğünleri mümkün olduğunca sıfırlamak.

Bunlar ‘çok’  yanlış

YANLIŞ 4

ÇOK GEÇ YEMEK

- Akşam saatlerinde -sindirim performansı doğal olarak azaldığı için- fazla miktarda ve çiğ gıda alımı nedeniyle bağırsaklarda gıdaların çürüme ve fermantasyon süreçlerinin hızlanması, gaz şişkinlik, gastrit, reflü, kolit ve benzeri faktörlerin devreye girmesine yol açıyor.

Haberin Devamı

- Neticede de bağırsak geçirgenliğinin bozulması “kaçıran bağırsak/leaky gut” ve “hassas bağırsak sendromu” gibi sorunlar devreye giriyor.

PEKİ ÇARE NE: Akşamları az, hafif ve erken yenecek. Akşam saat 16.00’dan sonra mümkünse çiğ bir şey yenmeyecek.

YANLIŞ 5

ÇOK AĞIR/SİNDİRİMİ ZOR GIDALAR TÜKETMEK

- Yeterli sindirimin yapılamaması sonucunda fermantasyon/çürüme süreçlerinin daha da ağırlaşması.

- Bağırsak biyolojisinin ve iç yapısının bozulması. Neticede de sağlıklı ve doğru sindirimin
neredeyse mümkünsüz hale gelmesi.

PEKİ ÇARE NE: Özellikle akşam öğünlerinde ve prensip olarak genelde mümkün olduğu ölçüde hafif, sindirimi kolay gıdalar tüketmemiz lazım.

Haberin Devamı

SORU ŞU

NE YEDİĞİMİZ Mİ, NE SİNDİRDİĞİMİZ Mİ

Dr. İnsel, benimsediği ve önerdiği bu farklı beslenme modelinde vücudun besinleri sisteme sokmasının temel belirleyicisinin “sindirim meselesi” olduğunu ısrarla vurguluyor. Ve eğer sindirim problemini dikkate alacak olursak orta ve uzun vadede bedenimizin kendini iyileştirme gücünü daha kolay ve daha etkin bir şekilde devreye sokabileceğiz diyor. Dr. İnsel’i önümüzdeki günlerde de bu köşede tekrar misafir edecek ve düşüncelerini sizinle paylaşmaya devam edeceğim.-

Yazarın Tüm Yazıları