Paylaş
Çünkü kriz anında, kendimizi tutamaz ve kontrolsüz bir şekilde tatlı tüketmeye başlarız. Çoğu zaman tatlı krizine karşı iradeli olmaya çalışsak da eninde sonunda kendimizi tatlı tabağının başında buluruz. Ancak bu konuda endişelenmenize gerek yok. Çünkü hayatımızın her anında ortaya çıkabilen bu tatlı krizlerinden kurtulmanın yolları da var. Uygulayacağınız basit çözümlerle her kriz anında tatlının cazibesine yenilerek, basit şeker tüketmek durumunda değilsiniz. Gelin bugün hep birlikte önce tatlı krizlerinin nedenlerine sonra da çözümlerine bir göz atalım. Siz de günlük hayatınızda “Her akşam tatlı krizi yaşıyorum”, “Tatlı krizlerine karşı koyamıyorum”, “Yemeğe tatlı ile başlarım ve tatlı olmadan hiçbir şey yiyemem”, “Adet dönemi sürekli çikolata yerim, “Çikolataya doyamıyorum” gibi cümlelerle sık sık karşılaşıyorsunuzdur. Belki de bu cümlelerden birini siz kuruyorsunuzdur. Günümüzde tatlı krizleri maalesef birçok kişiyi etkisi altına almış durumda. Bu krizler bazen kadınların adet öncesi döneminde bazen gün içinde herhangi bir saatte bazen de gece gelebiliyor. Hatta bu krizler bazı zamanlarda kişileri gece uykusundan kaldırıp tatlı tüketmelerine bile neden oluyor. Bu krizlerle mücadele edebilmenin yolu ise öncelikle tatlı yeme isteğine neyin neden olduğunu bulmaktan geçiyor. Ancak temelde sorunun en basit çözümünün yeterli ve dengeli beslenmek olduğunu da unutmamak gerekiyor.
EN YAYGIN NEDEN GEREKLİ ENERJİYİ ALMAMAK
Öncelikle gün içinde vücudunuz için gerekli olan enerjiyi almamışsanız, geceleri aşırı açlık ve tatlı krizleri yaşamanız kaçınılmaz olur. Çünkü ani gelen tatlı krizleri, gün içinde yeterli ve dengeli beslenmediğinizin bir göstergesidir. Özellikle aralıklı oruç diyetleri, şok diyetler ve sık yapılan diyetler, bir süre sonra tatlı krizlerine neden olarak ataklar geçirmenize yol açar. Eğer siz de tatlı krizi yaşıyorsanız öncelikle kendinize şunu sorun; gün içinde yeterince beslendiniz mi? Belki zayıflamak için bedeninizi açlıkla fazla zorluyor olabilirsiniz ve bu durum sağlığınızı bozabilir. Unutmayın, kadınların günlük en az bin 200 kalori, erkeklerin ise günlük en az bin 500 kalori alması gereklidir. Günlük beslenmenizde bu kalori miktarını karşılayıp karşılayamadığınızı kontrol etmeyi ihmal etmeyin.
KARBONHİDRATIN AZI DA ÇOĞU DA ATAKLARI TETİKLER
Tatlı krizlerinin bir diğer önemli nedeni ise diyetlerde yeterli karbonhidratın alınmamasıdır. Gün içinde yeterli enerjiyi alırken, karbonhidrat, protein ya da yağ olsun hepsinin ayrı ayrı önemi vardır. Özellikle yeterli karbonhidrat alınmaması, tatlı krizlerini tetikler. Eğer karbonhidrat almadığınız bir diyet yapıyorsanız, bunu hemen düzenlemenizi öneririm. Bunun yanı sıra günlük fazla miktarda rafine şeker, çikolata, hazır paketli ürünler, hazır meyve suları, beyaz undan yapılan ekmek, makarna, hamur işleri gibi basit karbonhidrat alımı da tatlı krizlerine yol açar.
ÇAĞIMIZIN CİDDİ SAĞLIK SORUNU: STRES
Kimileri stresli olunca yemekten kesilir, kimileri de tam tersi yemek sayesinde stresle baş etmeye çalışır. Gece gelen tatlı krizi de nereden çıktı diyorsanız, büyük ihtimalle arka planda psikolojik nedenler çalışıyor demektir. Çünkü ani stres ve kronik stres durumlarında açlık hormonu aktif hale gelir. Stresi baskılamak içinse tatlı ihtiyacı ortaya çıkar. Çünkü tatlı tüketildiği zaman vücut, serotonin salgılar ve stresi bu hormonla dengelemeye çalışır.
KAN ŞEKERİNDEKİ DÜZENSİZLİKLER
Kan şekeri düzensizlikleri de tatlı ihtiyacını tetikleyen faktörler arasındadır. Mesela 1 kilo baklava yediğiniz zaman vücudunuzda ani bir insülin çıkışı olur. Bu çıkışla birlikte kandaki şeker, çok hızlı bir şekilde dokuların içerisine çekilir. Bu durumda da beyniniz şeker kalmadığını düşünür ve tatlı ihtiyacını ortaya çıkarır. Böylece tatlı krizleriyle karşı karşıya kalırsınız.
REGL DÖNEMİYLE GELEN MAGNEZYUM EKSİKLİĞİ
Regl döneminde hormon değişikliği ile beraber vücuttaki magnezyum düzeyi düştüğü için tatlı krizleri daha fazla yaşanır. Aslında magnezyumun azalmasına neden olacak her türlü faktör, tatlı krizlerini tetikler. İçeriğinde bolca magnezyum bulunan badem, fındık, fıstık, ceviz, kabak çekirdeği gibi kuru yemişler, kuru baklagiller, kakao, tam tahıllılar ve yeşil yapraklı sebzeleri tüketmek, tatlı krizlerinizi azaltacaktır. Tatlı krizi, adet dönemi boyunca size sık sık uğrayan bir durum ise doğal çikolatalardan buzdolabınızda bulundurmanızı öneririm. Kesinlikle kurtarıcınız olacaklardır.
TATLI KRİZLERİYLE NASIL BAŞA ÇIKABİLİRİZ?
Aslında tatlı krizleriyle başa çıkmanın en iyi yolu, dengeli ve sağlıklı beslenmektir. Ancak anlık çözümlerle de krizleri durdurmanız mümkün. Yeterli ve dengeli olarak karbonhidrat, protein, yağ tüketmek için beslenmenizde kompleks karbonhidrat dediğimiz; tam tahıllı ekmek, makarna, yulaf, kuru baklagiller, meyve ve sebzeleri ihmal etmeyelim. Sağlıklı protein kaynakları olarak süt ve süt ürünleri, et, tavuk, balık, hindi ve yumurtayı tüketmeyi ihmal etmeyin. Sağlıklı yağlar arasında ise zeytin, çiğ kuru yemiş, zeytinyağı ve avokadoyu beslenme listenize eklemenizi öneriyorum.
Probiyotik ürünler: Probiyotikli gıdalar, gerçekten çok önemlidir. Probiyotiğin kan şekerinin düzenlenmesinde etkisi olduğu birçok araştırmada da gösterilmiştir. Düzenli probiyotik kullanımı bağırsak sağlığını düzelttiği gibi tatlı krizlerini de azaltacaktır. Kefir, yoğurt, turşu gibi besinler doğal probiyotiklerdir. Tatlı krizi için meyveli yoğurt tüketmeniz hem şeker isteğinizi bastıracak hem de probiyotiklerden faydalanmanızı sağlayacaktır.
Tarçın: Birçok araştırma tarçının kan şekerini dengelediğini göstermektedir. Tansiyonunuz çok düşük değilse, kan sulandırıcı ilaç tüketmiyorsanız, gün içinde içtiğiniz suya ya da yeşil çaya çubuk tarçın ekleyip içebilirsiniz. Tarçını ayrıca yoğurdun veya meyvenin üzerine serperek de tüketebilirsiniz.
Paylaş