TikTok, göz sağlığıyla ilgili ilginç bir iddiayı gündeme taşıdı: Çiğ bal, göz problemlerine çare olabiliyor! Jimerito çiğ balının gözlere damlatılmasıyla uçuşan cisimler ve hatta glokom ve katarakt gibi ciddi rahatsızlıkların tedavi edilebileceği öne sürülüyor. Peki, çiğ bal gerçekten de böyle bir etki yapabilir mi? Doç. Dr. Nesrin Tutaş Günaydın ile mercek altına aldık.
#SağlıkYeniköy Balıkçısı’nın şefi öğrenmeye ve kendini geliştirmeye açık. Düzgün malzeme bulmak için çabalıyor. Nicelikten çok niteliğe önem verdiği belli. Tarator yapmayı nasıl öğrendiğini soruyorum. Rum bir komşusundan öğrendiğini söylüyor ve hikâyesini anlatıyor. Ne güzel. Eskinin mezeleri unutuldu, artık birçok balıkçı toptan alıyor.
#Vedat MilorYeni yılın ilk günü, Vino Locale’deydim. Kumbasar çiftinin bu butik şef restoranı bölgede ilk kez verilen Michelin ödüllerinin yıldızı oldu. Şefin İtalyan mutfağındaki ustalığı, kuzugöbeği mantarlı taze makarnada iyice katmerleniyor. Dana yanak harikaydı. Bu lezzet son zamanlarda oldukça popüler, bilen bilmeyen pişiriyor. Bilmeyen, gitsin orada yesin de öğrensin…
#Vino LocaleSatın aldığımız paketli gıdaların üzerinde 'tüketici sembolleri' olarak bilinen birtakım işaretler vardır. Bunlar tüketicinin bilinçlendirilmesi amacıyla hazırlanır ve o ürün hakkında bilgi verir. Bu işaretlerden biri de son günlerde sosyal medyada karşımıza sıklıkla çıkan 'Radura’ işareti. 'Bu işareti gördüğünüzde o üründen uzaklaşın' paylaşımlarını görenler işin aslını merak ediyor. Işınlama işlemini temsil eden bu işaretin olduğu gıdaların tüketimi sağlığımız için zararlı mı? Bu ürünler radyasyon mu içeriyor? Işınlama besin değerlerini düşürür mü? Aklımıza takılan tüm bu soruların yanıtlarını konunun uzmanlarından dinledik.
#SağlıkGastronomi dünyasının merakla beklediği Michelin Rehberi seçkisi geçen hafta açıklandı. 3 ayrı kategoride aldığı ödülle Urla’daki Vino Locale restoran, törenin en çok parlayan yıldızlılarındandı. Şef Ozan Kumbasar 1 Michelin yıldızıyla 1 yeşil yıldızı kucaklarken eşi ve ortağı Seray Kumbasar da ilk kez takdim edilen Sommelier Ödülü’nü aldı. “Verdiğimiz emeğin, akıttığımız terin, gözyaşının bir karşılığı oldu bu bizim için” diyen çiftle başarılarını konuştuk...
#Gaye ŞahinRüyada balık yemek, birçok şeye delalet edebilir. Balığın şekli, türü, nasıl bir durumda olduğu gibi detaylar, rüyanın yorumlanması şekillendiren detaylardır. Bu bakımdan sizden Rüyada balık yemenin neye işaret ettiğini öğrenebilir, bununla alakalı bilgi sahibi olabilirsiniz. Rüyada balık yemek neye işarettir? Rüyada çiğ, pişmiş, kızarmış, kılçıklı, ekmek arası ve akrabalarla balık yemek ne anlama gelir sizler için derledik.
#Rüyada Balık YemekGizli cennet Caferli’de, şef Damla Uğurtaş tarafından ‘doğadan beslenirken doğayı beslesin’ felsefesiyle hayata geçirilen Çiy Restaurant, Ege Havzası’nda bölge malzemeleriyle kendi usulünce rafine-iyileştirici Akdeniz yemekleri pişiren ve odaları olan bir köy lokantası olarak öne çıkıyor. Bakkalı bile bulunmayan mahallede tek bir bitkiyi dahi yerinden oynatmadan muhteşem bir yatırıma imza atan Damla şef, “Dokunabildiğimizi iyileştirmek niyetiyle kuruyoruz sofralarımızı. Acelesiz, gerçek malzemeyle, bölgeden uzaklaşmadan bulduğumuz ürünleri zamanına saygı göstererek kendi usulümüzce işleyerek servis ediyoruz” diyor.
#1Tayland'da çiğ balıkla hazırlanan Koi pla yemeğinin içerisindeki bakteriler nedeni ile ölümcül olduğu belirtiliyor. Uzmanlar halkı söz konusu yemeği tüketmemeleri konusunda uyarırken, her yıl 20 bin kişinin bu hastalık nedeni ile hayatını kaybettiği düşünülüyor.
#Koi PlaBuzdolabından çıkarıp soğuk soğuk yemesi de çok keyifli, kahvaltıda yoğurda karıştırıp ev yapımı granolayla sunması da... Keçi veya Erzincan tulumu gibi yoğun aromalı peynirlerle hazırladığım salatalara yakıştırıyorum. Şeftaliden salsa yapıp çiğ balık tabaklarıyla birleştirmeyi de seviyorum. Sade dondurmayla servis edilen şeftalili crumble’ın yeriyse bende çok ayrı… Şeftalinin tadını çıkarabileceğimiz çok az bir zamanımız kalmışken mutfağımda nasıl kullandığımı anlattım.
#ŞeftaliSuşiyle ülkemde tanıştım, Japonya dışında da epey yedim. İlk kez gerçek suşi yiyince anladım ki o zamana kadar suşi yememişim, muşi yemişim. Japonya dışında gerçek suşi bulmak kolay değil. Gerçek suşi yediğinizde o zamana kadar varlığını bile bilmediğiniz lezzetlerle karşılaşıyorsunuz. Bildiğinizi sandığınız lezzetli deniz ürünlerinin bilmediğiniz yönlerini ve nüanslarını da keşfediyorsunuz. Bu şölenin adı, omakase...
#SuşiGeçen ay Instagram’da rengârenk domateslerin olduğu bir fotoğraf paylaştık, altına da “Evet, bu yaz OD Bahçe’de yetiştirilen ve mutfağımıza taşınan domatesler tam 105 çeşit” diye yazdık. “Gerçekten bu kadar çok çeşit domates var mı” diye çok soran oldu. Var. Ve amacımız, farklı domateslerin farklı lezzet profillerini tadabilmek. Size Egeli bir şef olarak çocukluğumdan bugüne domatesin hayatımdaki yerini anlatmak istedim...
#YazBen ‘prestij için giden turist’e değil, ‘gastronomik merakı aşırı turist’ kategorisine giriyorum. Merakımı giderdim ve hiçbir yerde görmediğim tabakları kaiseki mutfağında buldum. Peki, bayıldım mı? Bana göre fazla yalın hatta zaman zaman biraz yavan. Yemekler vurucu olmaktan ziyade incelikli ve nüanslı...
#JaponyaAylardır hayalini kurduğu düğün için geri sayıma başladığı sırada aldatıldığını öğrenen kalbi kırık gelinin intikamı bugün günün en çok konuşulan konularından biri oldu...
#EvlilikKöpeği ile birlikte aylarca denizde sürüklendikten sonra kurtarılan Avustralyalı denizci nasıl hayatta kaldığını açıkladı ve 'başarabileceğimi düşünmüyordum' dedi.
#Timothy Lyndsay ShaddockYarın 18 Haziran, Dünya Suşi Günü... Asya ülkelerinin mutfaklarına ve özellikle de suşiye gösterilen ilgi ülkemizde her gün katlanarak artıyor. İşin inceliklerini ve evde suşi yapmak isteyenlerin kullanabileceği yöntemleri İnari’nin koordinatör şefi Korhan Gülsoy’dan dinledik...
#Dünya Suşi GünüYeni yıl sofrası hazırlarken denge önemli. Asitli yani sirkeli, ekşili salata ve mezeler kadar yoğun peynirlilerin veya peynir tabaklarının olmasını da seviyorum. Bazen közlenmiş kapya biberin içini hafif sirkeli, çam fıstıklı, kuşüzümlü bir tulum peyniri ezmesiyle dolduruyorum. Havuç taratoru ceviz, kuru cacığı bademle tatlandırıyorum. Fırınlanmış pancar da biraz yeşillik ve sirkeyle nefis oluyor. Elbette klasiklersiz olmaz... Amerikan salatasına biraz ezilmiş sarımsak, tarhun veya maydanoz eklemenizi öneririm. Humus da bence balkabağı püresiyle bambaşka bir hal alıyor.
#YılbaşıBir dönem İstanbul’daki en popüler mekânlardan olan Frankie, bu sezon epey farklı bir menü ve atmosferle Karaköy Galataport’ta yeniden açıldı. Rezene ve tuzda fermente edilmiş palamut, akya tataki, balık yakası, lahana turşulu antrikot gibi iştah açan tabaklarının ortak noktasıysa bizden malzemeleri Asya mutfaklarının pişirme teknikleriyle birleştirmeleri…
#FrankieBugün sizi çok sempatik bir adamla tanıştırmak istiyorum: SushiCo’nun executive şefi Yutaka Hoshino. Biz onun suşilerine o da bizim zeytinyağlılarımıza hayran. Ama Türkiye’ye ilk geldiğinde yediği dometeslerin tadını, kokusunu çok özlediğini söylüyor.
#Savaş ÖzbeySayısı 20’yi aşan restoranlarıyla dünyada hatırı sayılır bir başarı yakalayan Koreli-Amerikalı şef Akira Back, ekibinin tabiriyle ‘mükemmeliyetçi ve eğlenceli’. Bu hafta İstanbul’da kendi adını taşıyan restoran zincirinin yeni bir şubesini açan şefle JW Marriott İstanbul Marmara Sea içindeki mekânında buluştuk.
#Akira BackAğustos’un son haftasını Bodrum’da geçirdim, içinde hüzün barındırmayan bir yaza veda gibiydi. Bu kez neredeyse 40 yılı bulan bir süreçte kimi zaman insanı yoran ve üzen değişimi değil, geçmişin değerlerini, özlediklerimizi yaşatmaya çalışan yerlere odaklandım.Ama yine de doğasıyla, havasıyla, konumuyla dünya turizminin en kendine has destinasyonları arasında olan Bodrum’un sezonunun hiç hak etmediği bir şekilde kısa olmasına hayıflanmadım diyemem. Neyse ki tüm yıl açık kalmayı hedefleyen, çalışma temposunu ve pazarlama biçimini ona göre yerlerin sayısı artmaya başlıyor. Tabii bunun gerçekleşmesi için yol, su, elektrik gibi altyapı sorunlarının bir an önce çözülmesi, çözülürken de bu yaz olduğu gibi trafiğin felce uğratılmaması gerekiyor...
#Müge AkgünHer yaz koylarına, plajlarına akın edenleri karşılayan Bodrum, yine hareketli bir sezon geçiriyor. Bu yaz beldeye birbirinden iddialı yeni restoranlar açıldı. Kimileri ünlü şefleriyle de öne çıkıyor. Klasiklerin yeriyse her zaman başka. Şimdi tam sezonu madem, kahvaltıdan meze-balığa, kabuklulardan suşiye sıkı bir Bodrum lezzet turu atmaya ne dersiniz?
#BodrumBodrum, tatilciler kadar lezzet peşinde koşanların da çekim merkezi. Birçok ünlü şefin, şöhretli restoranın yaz adresi olan ilçe, ruhuna uygun olarak Ege lezzetlerinden başlayıp Asya mutfağına uzanan geniş bir lezzet yelpazesi sunuyor. Her yıl yenilenen mutfaklardaki son gelişmeleri, sezonun favori mekân ve yemeklerini listenize not edin.
#Gastronomi