Kış yaklaştıkça bünyeyi desteklemek için baharatlı veya meyveli sıcak içeceklere ilgimiz artıyor. Uzayan akşamlarda sohbetlere tatlı birer eşlikçi arayanlara, çocuklara ballı-sütlü bol vitaminli pratik bir şeyler hazırlamak isteyenlere çok sayıda tarifle geldim. Altın sütlü kahve de var, sıcak limonata da…
#KışKahvaltıda, akşamüstü bir böreğin yanında, yemekten sonra veya soluklanmak için oturduğumuz esnaf taburesinde elimizin ilk gittiği içecek hep çay olur. İnce belli bardaktaki demli çaya olan tutkumuz tartışılmaz ancak dünyadan çay çeşitleri de artık hemen elimizin altında... Yazarımız, çay somelyesi Ebru Erke hem en nadide çay çeşitlerini anlattı hem de çayla birlikte yiyebileceğimiz lezzetli öneriler verdi.
#ÇayTürkiye’de ticaretin en önemli merkezlerinden olan ve milyonların izlediği “Yoksul” filminin çekildiği Eminönü’ndeki tarihi Büyük Abud Efendi Han’da çaycılık yaptım. Salgın öncesinde günde bin bardak çay satılan çay ocağında bu aralar 500 bardak anca satılıyor. Çayın bardağı 1.5 lira ama sayı düşünce maliyetleri çıkarmak zorlaşıyor. Ocakta yevmiyeli çalışan günlük 100 lira, aylık ise 3 bin lira kazanabiliyor. Çay taşımak, hızlı servis etmek ise ciddi bir tecrübe gerektiriyor. Soğuk havada sıcak çay siparişini yetiştirmek ise apayrı bir çeviklik gerektiriyor.
#GazetehaberleriKaradeniz başlı başına bir hikâye ama kendine has kültürü olan en ilgi çekici şehirlerden biri kuşkusuz Trabzon… Kültürü ve parmak ısırtan inanılmaz lezzetleri harika... Uzun zamandır Trabzon'u görmek çok istiyordum. Geçen hafta sonu güzel bir fırsat yakaladım ve yola koyuldum. Gezdiğim yerler yarım kaldı ama anlatacak çok şey de edindim. İşte size Trabzon gezi rehberi…
#Trabzon GezisiYazın en sıcak günlerini yaşıyoruz. Biraz serinliğin herkese iyi geleceği kesin. Şu sıralar Türkiye’nin en soğuk yeri Karadeniz. Kendimi üç günlüğüne memleketin en yeşil, en güzel yaylalarına attım. Şehir merkezileri kasıp kavrulurken, Karadeniz’de yağmur altında gezdim. Soğuk şelalede yüzdüm. Çağlayanın altına girdim. Ağzımdan çıkan tek söz “Buz gibi...” oldu...
#SeyahatBeyaz bulutların oynaştığı masmavi gökyüzüne, laleye, sümbüle, gelinciğe, papatyaya... Daha çok sever, daha çok coşar insan bu mevsimde. Bahar insana kendini tüyden de hafif hissettirir, çiçek kokulu rüzgârların önüne katıp, masal diyarlarına uçurur. Şimdi tam zamanıdır! Neyin, diye soracak olursanız: Görmenin, âşık olmanın, keşfetmenin ve tabii ki mevsimin lezzetli nimetlerinden yararlanmanın.
#Mehmet YaşinDuymayan, bilmeyen kalmadı, evet: Şeker, zehirden farksız! Diyelim ki çaydan kahveden şekeri kestik, tatlıyı azalttık, şeker deposu kutu içecekleri zinhar evimize sokmadık. Peki yeterli mi? Hayır; şeker, hele de işlenmişi, ekmeğinden makarnasına, pilavından meyve suyuna elinizi attığınız her yerde! 'Beyaz zehri' hayatınızdan tamamen çıkarmak nasıl bir deneyim olurdu peki?
#Şekersiz BeslenmekHasat mevsimi çay hasadıyla başladı. Rize’nin zümrüt yeşili tepelerinde bugünlerde hummalı bir faaliyet var. Önce sırtlardaki sepetler sonra da bohçalar yeni sürgünlerle doluyor. Ama ne bir coşku ne de bir sevinç var. Hükümetin verdiği fiyat kalpleri kırmış, yüzleri asmış. Oysa hasat mevsimi bir şenlik değil midir? İki hafta önce çıktığım hasat gezisinde gördüklerimi, duyduklarımı, yediklerimi sizlerle paylaşacağım.
Kış aylarının uzun, gri günlerinin ağırlığı üzerinize çökmeden sevdiklerinizle birlikte kendinize son bir kez daha zaman ayırmaya hazır mısınız? Standart tatil rotalarının dışında seçebileceğiniz pek çok alternatif var. Ekonomik kriz sonrasında Amerikalı tatilcilerin iptalleriyle ucuzlayan kruvaziyer turlarıyla okyanuslarda gezebilir, Slovenya Alpleri’nin hesaplı kayak tesislerinde karlarla kucaklaşabilirsiniz.