Güncelleme Tarihi:
Instagram(@hurriyetlezzetlihayat) hesabımızda bu hafta “Tercihiniz salep mi sıcak çikolata mı” diye sorduk. Anketimizi oylayan okurlarımızın yüzde 78’i salebi seçti. Biz de şu ayrıntıları istedik: “Salebi nereden satın alırsınız? Kıvamını yoğun mu tercih edersiniz? Tarçından başka baharat çeşitleriyle de lezzetlendirdiğiniz oluyor mu? Isıtmaya hazır saleplerden denediniz mi? Sıcak çikolatasını en beğendiğiniz adresler nereler? Evde yapar mısınız? İçine krema da katar mısınız? Marshmellow gibi malzemelerle süslemeyi sever misiniz?” İşte, gelen yorumlardan bazıları...
@yogashka: “Sıcak çikolataya bayılıyorum. Marshmellow’la efsane oluyor.”
@arzugi: “Salep, kışın soğuk havalarda içimi ısıtan bir içecek. Evde kendim hazırlamayı tercih ederim. Hem içine hem de üzerine bol tarçın ilave ederim. Tatlıyla aram olmadığı için sıcak çikolata pek aklıma gelmez.”
@esralobut: “Benim tercihim sıcak çikolata...”
@esirel: “Salep kesinlikle! Kış ayları salepsiz düşünülemez.”
@gulizbekcollini: “Sıcak çikolata... Evde yapmam, çünkü istediğim tadı, rengi ve kıvamı sağlayacak malzemeyi bulmak mümkün değil. Rengi çok koyu, çikolatası (kakao değil!) çok lezzetli, kıvamı da yoğun olmalı. Neredeyse supangle kıvamı... Sıcak çikolatasını beğendiğim yerlerden birkaçı Roma’da Cafe Portugese, Arezzo’daki Sugar Cafe, diğeri de Madonna di Campiglio’daki Swiss Cafe!”
@oyaozguvenc: “Salebi severim. Kıvamı yoğun olursa güzel olur ve üstüne az miktarda tarçın serperim. Benim için güzel bir kış içeceğidir.”
@isinirakk: “İkisini de severim, evde sıklıkla yaparım. Hazır karışımları kullanmıyorum. Salebi güvendiğim baharatçıdan alıyorum. 1 tatlı kaşığı salep, 3-4 tatlı kaşığı şeker, 4 fincan sütü ağır ateşte sürekli karıştırarak (mikser kullanıyorum) kıvam alıncaya kadar, topaklanmadan pişiriyorum. Kıvam için nişasta vb. kullanmıyorum. Bol tarçınla ikram ediyorum. Sıcak çikolata için yeterli miktarda bitter çikolata ve kremayı eritip içine biraz kakao ilave ediyorum. Bu karışımı kaynayan süte katıyorum. Genellikle şeker ilave etmiyorum.”
@hilalatakus: “Tercihimi sıcak çikolatadan yana kullanıyorum ama evde yapılan. Gerçek süt ve çikolatayla hazırlanmışına bayılırım.”
@tulizakinbaysal: “Tercihim her zaman salep... Ama çok sıcak olmalı ve şekeri baymamalı.”
@izcigunizi: “Sıcak çikolatayı Refika Birgül’ün tarifine göre yaptığımda çok beğenilmişti. Ama salebi daha çok seviyorum, soğuk kış akşamlarında içini ısıtıyor. ”
@sevgiozbatur: “Bol tarçınlı salebi her mevsim içebilirim. Hazır ısıtılarak içilen salep hiçbir zaman aynı zevki
vermiyor.”
@svlyrkr: “İkisini de severim. Evde vakit bulursam yaparım ama hazır paketlerden yapılmışını da zevkle içerim.”
@mealmyths: “Tarçını bol, dumanı üstünde tüten, yapay tatlandırıcılı olmayan ve kararında şeker oranıyla salebin yeri ayrı. Sanırım tarçını da çok sevdiğim için. Ancak kaliteli çikolata ve kremayla yapılmış yoğun bir sıcak çikolata da mükemmel. Tadını unutamadığım adresse Paris’teki Angelina.”
@savasdincbas: “İkisi de güzel ama benim tercihim sıcak çikolata.”
PÜF NOKTALARI VE TARİFLERİ
Şef Ebru Omurcalı’dan...
SALEP
Salebiniz taze olmalı. Kahve gibi çabuk bayatlayacağı için her seferinde yeniden alabilirsiniz. Ancak saf ve katkısız olanını aldığınızdan emin olun.
Salebin içindeki ‘glukomannan’ maddesi, kıvam vericidir. Bu yüzden ne az ne fazla, tam kıvamında eklemelisiniz. Oran, yarım litre süt için
1 tepeleme tatlı kaşığı saleptir.
Tarçının yanı sıra vanilya, Hindistan cevizi ve zencefil de yakışır. Bu baharat çeşitlerinden ekleyecekseniz, her fincan için yarım çay kaşığı koymanız yeterli.
Pişirirken içine narenciye kabukları da atabilirsiniz.
Salebi vegan sütlerle de pişirebilirsiniz. Su da olur ama lezzet yoğunluğunu arttırmak için içine her fincan için 1 tatlı kaşığı Hindistan cevizi yağı katın.
SALEP
(2 kişilik)
NE LAZIM?
* 1/2 lt süt (tam yağlı)
* 1 tatlı kaşığı salep
* 2 yemek kaşığı toz şeker (arzunuza göre arttırıp azaltabilirsiniz)
Üzeri için;
* Tarçın
NASIL YAPARIM?
* Sütün yarısı, salep ve şekeri cam bir kaba veya kavanoza koyup iyice karıştırın. Kapağı kapalı şekilde bir gece buzdolabında bekletin.
* Ertesi gün kalan sütle birleştirin ve kısık ateşte sürekli karıştırarak bir taşım kaynatıp ocağı kapatın.
* Salebi fincanlara paylaştırın. Tarçın serperek servis yapın.
SICAK ÇİKOLATA
Sütünüz tam yağlı olsun, hatta mümkünse sütçünüzden alın. Bitkisel sütler de olur. Marshmellow’la da süsleyebilirsiniz.
Fıstık ezmesi, vanilya ve tarçın çok yakışır. Her bir fincana yarım fincan kadar pişmiş Türk kahvesi ekleyebilirsiniz.
Çikolata ve nane tadını yakıştırıyorsanız 1 çay bardağı suda yarım demet taze naneyi demleyin. Süzün ve bu çayın bir kısmını sıcak çikolatanıza katın.
Her fincan sıcak çikolata için 1’er çay kaşığı acı biber, tarçın ve esmer şeker ilave edebilirsiniz.
Fincan başına 1 yıldız anason, 2 adet dövülmüş kakule, 1 çubuk tarçın, 1/2 çay kaşığı zencefil, 1 tatlı kaşığı toz siyah çay da ilave edebilirsiniz. Sıcak çikolatanız kaynadıktan sonra 1 -2 dakika dinlendirip süzerek servis edin.
(2 kişilik)
NE LAZIM?
* 2 çay fincanı süt (tam yağlı)
* 2 yemek kaşığı kakao
* 2 tatlı kaşığı esmer şeker
* 4 yemek kaşığı rendelenmiş çikolata (bitter veya sütlü)
* 1/2 çay kaşığı vanilin (veya vanilya özütü)
NASIL YAPARIM?
* Süt, kakao ve şekeri bir sos tenceresine koyun. Orta sıcaklıkta, tahta kaşıkla karıştırarak bir taşım kaynatın. Ocağı kapatıp çikolata ve vanilini ilave edin.
* Bekletmeden fincanlara aktarın. Arzu ederseniz üzerine çırpılmış krema da ekleyebilirsiniz.