Türkiye ve Türkler, çok iyi bir dostunu kaybetti... Türkiye ve Türkler, “Benim ikinci vatanım Türkiye” diyen Edzard Reuter’i kaybetti... Edzard Reuter’in babası Ernst Reuter, Sosyal Demokrat Partili (SPD) bir Alman politikacıydı. Birinci Dünya Savaşı’nda Sovyetler’e esir düştü ve bir süre Moskova’da yaşadı.
#Edzard Reuter'Alkışları değil, kocamı özlüyorum..." Bu sözler Türk tiyatrosu başta olmak üzere sinema ve TV ekranlarına yarım yüzyılı aşkın süre emek veren Ayten Gökçer'e ait. Büyük bir aşkı paylaşarak evlendiği kendisi gibi usta bir sanatçı olan eşi Cüneyt Gökçer'i 2009 yılında kaybeden ünlü oyuncu, 84 yaşında hayata veda etti. Onun bu sözlerini hatırlayanlar ise 'sevdiğine kavuştu' yorumunu yaptı.
#Ayten GökçerTam da 27 Mart Dünya Tiyatro Günü’nde, doğumhanede Tosca operasından aryalar eşliğinde dünyaya geliyor. Adını Nâzım Hikmet koyuyor. Çocukluğu, annesi Türkiye’nin ilk primadonnası Semiha Berksoy ile sahnede, kuliste, sanatla dolu bir ortamda geçiyor. Tiyatro dünyamızın usta ismi Zeliha Berksoy ile beraberiz… Eski albümlerini karıştırırken bir yandan da önümüzdeki hafta 100. yılını kutlayacağımız Cumhuriyet’in ilk kuşak kültür-sanat atılımlarını birinci elden dinledik.
#27 Mart Dünya Tiyatro GünüAnkara’ya kent kimliğini kazandıran yapılar arasında bazıları var ki, gerek mimari yapısı gerekse arz ettiği önemle diğerlerinden ayrılıyor. Bunlardan biri olan Cebeci’deki Ankara Devlet Konservatuvarı (şu anda Mamak Kültür Merkezi), müzik ve sahne sanatları alanında yetiştirdiği sayısız sanatçı ile sadece Ankara ve Türkiye’de değil, dünya çapında da büyük bir saygınlık kazanıyor. Öyle ki, kabul edilmesi neredeyse imkânsız olan Paris Konservatuvarı, 1960’lı yıllarda yapılan protokolle dünyada sadece Ankara Devlet Konservatuvarı’ndan gelenlere kapılarını doğrudan açıyor.
#Ankara Devlet KonservatuvarıBugün sahne sanatları, musiki ve opera yayılıyor ama yeterli değil. Konservatuvarların şan bölümleri muganni ve muganniye yetiştiriyor. Bunlar yerkürenin her yerindeler. Avrupa’nın festivallerinde en çok alkışlananlar bizimkiler. Onları dinleyemediğimiz yer ise sadece Türkiye. Türkiye büyük memleket diyorsunuz. Büyüklüğün yansıması aynı zamanda kültürel faaliyetlerle, sanatçılarla, onları yeri göğü tutan sesleriyle, insanları büyüleyen sahnedeki rolleriyle mümkün olur.
#Semiha BerksoyAnkara’nın tarihi Sıhhiye semtinde bir apartmanın birinci katından dışarıya sesler taşıyordu; bir yanda opera provası yapan bir anne, diğer yanda tiyatro çalışan bir baba… Cumhuriyet’in yetiştirdiği en önemli orkestra şeflerinden Rengim Gökmen’in böyle bir evden çıkması tesadüf olamazdı herhalde! Ödüllerine en son geçen hafta And Vakfı 36. Onur Ödülü Altın Madalyası’nı ekleyen Gökmen, “Klasik müzik eğlendirmez. İnsanı düşündürtür, geçmişini sorgulatarak geleceğe hazırlar. Hatta bazen insanı yıpratır bile, çünkü ruhun duyabileceği her türlü duyguyu müzikle yansıtabilirsiniz” diyor...
#Ankaraİspanyollar kibar bir ulustur. Hayatları daha düzgün. Tabelalar insanı boğmuyor, belki her biri süzmeden geçmiş gelmiş. Önüne gelen nehir ve dereleri kirletmiyor, canının istediği yere mendebur binalar çıkamıyor. Hele tarihi eserleri gölgelemeye kimsede cesaret ve vicdan yok. En lüks oteller bile kıyının gerisinde. Ülkede daha değişik bir tarih bakışı seziliyor. İspanya, Müslüman mirasına da benim tanıdığım son 10 sene içinde gittikçe ısınarak bakabilen bir ülke.
#İspanyaTürkiye, Hitler’den kaçan yüzlerce Alman biliminsanına kapılarını açmıştı. Atatürk’ün talimatıyla yeni kurulan İstanbul Üniversitesi’nde kadro verilen Alman akademisyenler, yıllar boyu yetiştirdikleri öğrencileriyle akademide iz bıraktılar.
#ATATÜRKÜnlü arama motoru Google, bu kez Semiha Berksoy için doodle tasarımı hazırladı. Ana sayfalarında 'Semiha Berksoy'un 109. yaş günü' isimli doodle tasarımıyla karşılaşan kullanıcılar, ünlü sanatçıyla ilgili bilgilere tek bir tıkla ulaşabiliyor. Peki, Adına doodle tasarımı yapılan Semiha Berksoy kimdir? İşte, Semiha Berksoy'un hayatına dair bilgiler
#Semiha Berksoy Kimdir?Carl Ebert ülkesi Almanya’da Hitler yönetimi nedeniyle işsiz kalınca önce Arjantin, sonra İngiltere’ye gitti. Büyük olasılıkla başka ülkelerden de teklif almıştı ama o Türkiye’den teklif alınca– vay canına– Türkiye’yi tercih etti. 10 yıl kaldı. Ankara’nın gördüğü tiyatro-opera alanında yabancı kaynaklı ilk efsane olarak, modern Türk tiyatrosunun kurucuları arasında yer aldı, gitti. Ülkesinde Devlet Operası’nın başına geçti.
#ANKARAMustafa Altıoklar, Türkiye’de sinema dünyasına damgasını vuran sayılı yönetmenlerden. Kardak krizini işleyen ‘O Şimdi Asker’ filmi gişe rekorları kırdı. ‘Ağır Roman’, ‘İstanbul Kanatlarımın Altında’ filmleri önemli eleştiriler aldı. Türkiye’de siyasi ortam gerilince, Berlin’e yerleşen Mustafa Altıoklar, şimdi Berlin’de Türkçe oyunculuk okulu işletiyor. Adı ‘B’ACT Academy’. Okul, Türklerin yoğun yaşadığı, Berlin’in eğlence merkezi Kreuzberg’in kalbi Bergmannstr. 29 adresinde. Eski bir ilkokul binası. Berlin Türk Musikisi Konservatuvarı’yla aynı binayı paylaşıyor.
#Mustafa AltıoklarGeçen yıl kurulan Tiyatro Keyfi, ‘Rain Man’in ardından yola ikinci oyunları ‘Shakespeare’in Bütün Eserleri (Hafif Kısaltılmış)’la devam ediyor. 25 Kasım’da Emrah Serbes’in öykülerinden uyarlanan yeni oyunlarıyla izleyici karşısına çıkacak tiyatro grubunu, kurucularından Kemal Başar'la konuştuk.
#Shakespeare’İn Bütün Eserleri (Hafif Kısaltılmış)