ABD’de her üç çocuktan biri ya obez ya da aşırı kilolu. Geçtiğimiz yıllarda Micheal Obama okullardaki öğle yemeklerini sağlıksız bulduğunu söylemiş ve ABD’de çapında daha sağlıklı ve abur cuburdan uzak bir yemek menüsünün uygulamaya konulmasını sağlamıştı. Fakat hâlâ ABD’de yemek menüleri rayına oturmuş değil. Özellikle diğer ülkelerin yemekleriyle ABD’dekiler düşünüldüğünde.
Her yörenin kendine özgü farklı lezzetleri bulunmaktadır. Bir şehre gidildiği zaman yemek kültürü ve meşhur yemekleri de en fazla araştırılan konular arasında yer almaktadır. Erzincan Yemekleri - Erzincan'da ne yenir ve neyi meşhur? Erzincan mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesi nedir? Erzincan yöresinin meşhur yemekleri hakkında tüm detayları sizler için derledik.
#Erzincan YemekleriBir yörenin kültürünü daha yakından tanımak için yemeklerini öğrenmek ve tatmak da yardımcı olacaktır. Çünkü lezzet türleri de kültürün bir parçasıdır. Muğla, ege kültürünü yaşayan ve yemekleri ile yansıtan bir ilimizdir. Muğla yemeklerini daha yakından tanımak ve öğrenmeniz için tüm detayları derledik.
#Muğla YemekleriDenizli kültürel yemekleri bakımından çok zengin bir ildir. Ege kültürünün tam olarak yansıtıldığı bir ildir. Bu bakımdan kültürel çeşitlilik bakımından çok zengindir. Üstelik sadece yiyecek değil içecekleri de çok meşhur ve güzeldir. Bu bakımdan Denizli'ye gidildiğinde yenecek çok şey vardır. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Denizli YemekleriKilerimizin her daim demirbaşı baklagiller protein bakımından zengin olmalarının yanı sıra pek çok vitamin ve minerali de barındırıyor. Kış aylarında daha sık tüketmeye başladığımız çorbaları baklagillerle çeşitlendirerek vücut direncimizi arttırabiliriz. Hem lezzet katıyor hem de uzun süre tok tutuyor.
#BaklagilBalık avı yasağı Marmara, Karadeniz ve Ege için 1 Eylül’de sonlandı. Akdeniz’deyse 15 Eylül’de bitecek. Bereketli denizlerimizin sahip olduğu çeşitlilik sofralarımıza da yansıyacak elbette. Balık türlerini korumanın önemine değinen yemek kültürü yazarı Ayfer Yavi “Bu ay istavrit, sardalya, barbunya, tekir, çipura, lüfer yağlanır, lezzetlenir. Palamut irileşir ve bollaşır” diyor. Beslenme uzmanı yazarımızBerrin Yiğit’e göreyse balık, sağlıklı yaşamın vazgeçilmez unsuru...
#BalıkArapsaçı, ebegümeci, hardal otu, cibes... Ege otları da onlarla yapılan yemekler de saymakla bitmez. İster börek veya gözleme içine katın, ister kuzu etiyle yemeğini pişirin... Soğanla kavurup yoğurtla veya haşlayıp sarımsak-limon ve zeytinyağlı sosla servis etmek de mümkün. Bu otları artık sadece Ege’de değil, büyük şehirlerde de kolaylıkla temin edebiliyoruz, keza kabak çiçeğini de öyle... Ege otlarını ve kabak çiçeğini şefler anlattı.
#YeşillikBu mevsimde soframda salatalık olmazsa olmaz. Bazen spagetti şeklinde doğrayıp karideslerle buluşturuyorum, bazen sorbesini, bazen de karpuzlu salatasını yapıyorum. Kırmızı soğan, yoğurt, kuru nane ve susamla yaptığım salatalık mezesi de ana yemeklerin yanına iyi bir eşlikçi... Kalorisi oldukça düşük bu nefis besini bol bol yemek için alternatifimiz çok.
#Soğuk Çorbaİçine girdiği her şeyi güzelleştiriyor; zeytinyağlı taze fasulyeden bamyaya, hangi sebze olursa olsun bol domatesin suyuyla piştiğinde lezzeti artıyor. Bulgur pilavına nasıl yakışıyorsa pirinç pilavında da aynı performansı gösteriyor. Bugünlerde bol bol domates konservesi yapıyorum ki bu nefis tadı yılın her ayına taşıyabileyim. Sosundan bademli reçeline, çorbasından galette’ye pratik önerilerim var.
#DomatesMüslamanlar için aşura demek yılın ilk ayının onuncu günü demektir. Hicri yılın ilk ayının onuncu günü oruç tutma geleneği İslamiyet ile birlikte başlamamıştır. Araplar ve Yahudiler bu onuncu günde İslam dini doğmadan önce de oruç tutarlardı. İslamiyetle birlikte oruç için ramazan ayı belirlendikten sonra; Müslümanlar oruç tutmasa bile bu günü kutlamaya devam etmişlerdir.
#BursaBodrum’da spot ışıklarının altında hep Yalıkavak var ama en arkalardan bir belde hızlı bir gastronomi ve eğlence atağında: Bitez... Siz hiç bakmayın ‘emekli cenneti’ diye burun kıvrıldığına; adını yakında çok daha fazla duyacaksınız. Bu yaz açılan yeni mekânlardan başlayıp klasiklere doğru bir sıralama yapalım...
#Savaş ÖzbeyTarihi ve kültürel değerlerin izlerini taşıyan çok kıymetli bir coğrafyada yer alan Afyonkarahisar, 2019 yılında UNESCO tarafından, Gaziantep ve Hatay’ın ardından gastronomi alanında “Yaratıcı Şehirler Ağı”na dahil edildi. Çorbaları, et ve sebze yemekleri, pilavları ve tatlı çeşitleriyle çok zengin bir mutfağa sahip olan Afyonkarahisar’ın; Afyon kaymağı, Afyon pastırması, Afyon sucuğu, kaymaklı ekmek kadayıfı, Afyonkarahisar patatesli ev ekmeği, Çay ilçesi vişnesi ve Şuhut keşkeği UNESCO’nun Coğrafi İşaretler Listesi’ne girmeyi başardı.
#GöceAlanya, yabancı turistlerin akın ettiği, sadece onlara hitap eden mekânların olduğu bir bölge olarak bilinse de son yıllarda çok değişti. Yerli tatilcileri de mutlu edecek tesisleri, sokakları ve gezilecek noktalarıyla çok modern ve düzenli bir kent artık. Üstelik de tarihiyle güneşli havası her mevsim davetkâr.
#HürriyetKerevizin seveni de bol, sevmeyeni de... Sevmeyen taraftaysanız, bu sebzeyi bir de benim tariflerimle deneyin. Hamur tabanlı yerine kereviz tabanlı pizzalar pişirebilir veya kendinize kerevizli bir çılbır hazırlayabilirsiniz. Et sevmeyen ama protein almak isteyenlere bol bol kereviz yemelerini öneririm.
#KerevizTarhanayı her ne kadar soğuk kış günlerinde içilen sıcak bir çorba olarak düşünsek de o, temelde bir saklama yöntemi. Çağımızın kent koşullarına direnemeyip uzun bir zaman gözden düşse de yeniden ilgi çekmeye başlayan bu geleneksel yiyeceğimiz hakkında söylenecek çok şey var.
#GazetehaberleriÖyle bir şehir ki yemek yapmak da yemek de önemli bir sosyal etkinlik. Dost meclislerinin, aile ortamlarının, misafir ağırlamalarının birleştirici unsuru hep yemek... Mutfağa törensel bir yaklaşımın olduğu Şanlıurfa, haliyle sayısız hikâye barındırıyor. Yakın zamanda çıkacak olan ‘Tarih Yaratan Mutfak Öyküleri’ de işte bu köklü zenginliğe ışık tutuyor.
#SeyahatKış aylarında hele ki soğuk karlı havalarında bir fincan salep, sıcacık bir dilim kek ya da bir avuç kızarmış kestane hem içimizi ısıtır, hem de kendimizi iyi hissettirir. Kış aylarında özellikle güneşi fazla göremediğimiz zamanlarda yaşanan kış depresyonuyla mücadelede bu tür yiyecekler çok etkilidir. Sizin için kış günlerinde moralinizi düzeltecek, kış depresyonuna iyi gelecek nefis yiyecek önerileri hazırladık...
#D Vitamini