Paylaş
Geçtiğimiz günlerde bir gezi yapıp San Sebastian’ın ünlü şefleri tarafından hazırlanan mönüleri tatma fırsatı yakaladım.
Bir yemekçi olarak, geç de olsa böyle bir fırsat yakaladığım için çok ama
çok mutluyum.
17-18 çeşit yemek ve tatlı, çok küçük porsiyonlar şeklinde önünüze getiriliyor.
Taze, doğal ve mevsiminde yenen ürünler, çoğu kez fiziksel ve kimyasal işlemlerden geçerek hazırlanıyor.
Şefin yaratıcı fikirleriyle birleşen yemekler, olağanüstü lezzette oluyor ve bir sanat eseri gibi özenle masanıza geliyor.
Tabağınızdaki yemeğin detayları, malzemelerin dizilimi, orantılı kullanımı, renk uyumu ve perspektif görünümü, bir tablo kadar estetik duruyor.
Bu görünüm insanı öncelikle yeme isteğiyle dolduruyor ve iştahınızı açıyor.
Yemeğe başladığınızdaysa “Bunda daha önce tatmadığım bir şey var” diye düşünüyor ve onca görsel düzenlemeye rağmen lezzetten ödün vermediklerini anlıyorsunuz.
Kendi yörelerinin lezzetlerini dünya mutfağıyla harmanlayan şefler, yaratıcılıklarını da kullanarak her lokmada sizi lezzet cennetine götürüyor.
Üstelik saatler süren bu tadım ritüeli sizi hiç ama hiç sıkmıyor.
Aksine “Acaba şimdi sırada ne var?” diye sabırsızlık ve merakla bekliyorsunuz.
MAŞLI BÖRÜLCE ÇORBASI
Maş ve kuru börülceyi iyice yıkayıp bol miktarda suda 3-4 saat bekletin.
Tekrar yıkayıp süzdükten sonra orta boy bir tencereye koyup üzerine iki parmak çıkacak kadar su ekleyin. Orta ısılı ateşte, kaynayıncaya kadar pişirin.
Kaynamaya başlayınca ocağın altını biraz kısın, maş ve börülce iyice yumuşayıncaya, hatta biraz dağılıncaya (iyice helmeleninceye kadar) kadar pişirin.
Tuz ve karabiberi katıp çorbanın tarhana çorbası kıvamında olması için gerekirse sıcak su ilave edin.
Sosu hazırlamak için tereyağını bir tavada eritip üzerine unu ekleyin. Tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak un hafifçe sararıncaya kadar, 2-3 dakika kavurun.
Salçayı ekleyip kırmızı toz biberi kattıktan sonra 2-3 dakika daha kavurarak ocaktan alın.
Hazırladığınız sosu çorbaya katıp sürekli karıştırarak 5 dakika daha pişirin ve ocaktan alın. İsterseniz çorbaya limon da sıkabilirsiniz.
Malzeme listesi
- Yarım su bardağı kuru börülce (iri acebek)
- 1,5 su bardağı maş (küçük acebek)
- 50 gr tereyağı (4-5 yemek kaşığı sıvıyağ da kullanabilirsiniz.)
- 1 tepeleme yemek kaşığı un
- 1,5 yemek kaşığı domates salçası
- 1 çay kaşığı tuz, karabiber, kırmızı toz biber
Paylaş