Paylaş
Mevsimin en ferahlatıcı yiyeceklerinden biri salatalık. Su içeriği çok yüksek, kalorisi çok düşük; yaşlanmayı geciktiren polifenollere de sahip. Kahvaltıda söğüş yaparak veya turşusunu kurarak ona büyük haksızlık ediyoruz. Ben bazen salatalıkları ortadan 2’ye bölüp içlerini oyuyorum. Hindi füme, kaşar peyniri ve kapya biberi küçük küçük doğrayıp salatalık rulolarını bu harçla dolduruyorum. İşte size salatalıktan sandviç!
Çok sevdiğim bir diğer tarif için 4 kaşık süzme yoğurda havuç rendeliyorum, 1 kaşık labne peyniri, ince ince kıyılmış dereotu, ufalanmış ceviz içi ve biraz çörekotu ekleyip karıştırıyorum. Salatalıkları da soyacak yardımıyla uzunlamasına, incecik kesiyorum ve baş kısımlarına bu harçtan koyup rulo şeklinde sarıyorum. Rulonun büyüklüğüne göre bıçakla 2’ye veya 3’e bölüp suşi gibi servis ediyorum. Bu sağlıklı besin, ana yemeklerin yanına da iyi bir eşlikçi... Salatalıkları ve kırmızı soğanı halka halka doğrayın. Üzerine süzme yoğurt koyun. Kuru nane ve susam serpin, en son biraz zeytinyağı gezdirin. Her yemeğin yanına yakışacak bir meze bu... Yemeği çok kaçırdığınız zamanlar için de bir önerim var: Soğuk detoks çorbası... Bunun için 1 su bardağı kefir, 2 salatalık, yarım avokado, biraz limon suyu, biraz elma sirkesi ve dilediğiniz baharat çeşitlerini blender’dan geçirip için.
Salatalıkların kabuklarını soyduktan sonra maden suyu, limon suyu ve birkaç taze nane yaprağıyla birlikte blender’dan geçirince de nefis oluyor, üstelik ödem atımını da destekliyor. Üzerine buz küpleri eklemeyi unutmayın ama... Peki, salatalık kabuklarını değerlendirmeyi denediniz mi hiç? Kabukları fırında kurutup salatalara ekleyebilirsiniz. Mesela kuru börülce salatasına çok yakıştırıyorum.
Sivas yöresinin meşhur etli salatalık dolması da çok lezizdir. Ya da salatalıkları haşlanmış karabuğdayla doldurup pişirerek de farklı bir lezzet yakalayabilirsiniz. Bu mevsimde mutfağımda salatalık olmazsa olmaz. Her zaman ve her şekilde sofralarımıza dahil edebileceğimiz sağlıklı bir sebze bu...
SALATALIK SORBE
NE LAZIM? (1 kişilik)
* 1 salatalık
* 1/2 limonun suyu
* 1 tatlı kaşığı bal
NASIL YAPARIM?
* Salatalığı dilim dilim kesip dondurun.
* Donmuş salatalıkları blender’a alın, limon suyu ve balla çekin. Kısa bir süre daha buzlukta bekletip servis edin.
YEŞİL GAZPACHO
NE LAZIM? (2 kişilik)
* 3 salatalık
* 1 diş sarımsak
* 1-2 dal taze soğan
* 1/2 kırmızı soğan
* 1/2 demet roka
* 2-3 taze nane yaprağı
* 1 yemek kaşığı zeytinyağı
* 1/2 limonun suyu
* Tuz, karabiber
NASIL YAPARIM?
* Salatalığın varsa çekirdekli kısımlarını çıkarıp iri iri doğrayın.
* Kuru soğanı da iri iri kesin.
* Salatalık, kuru soğan ve sarımsağı blender’dan pürüzsüz olana kadar geçirin.
* Daha sonra yeşilikleri, zeytinyağını, limon suyunu ve baharat çeşitlerini ilave edip yeniden blender’dan geçirin.
* Kâseye alın. Bu tarifi ufak küpler halinde kesilmiş salatalıklar veya krutonla süsleyerek servis edebilirsiniz.
KARİDESLİ SALATALIK SPAGETTİ
NE LAZIM? (2 kişilik)
* 2 salatalık
* 1 kâse karides (pişmiş)
* 2-3 dal taze fesleğen
* 1/2 limonun suyu
* 1 yemek kaşığı kaşığı zeytinyağı
* 1 yemek kaşığı tuzu azaltılmış soya sosu
* 1 çay kaşığı ucu sarımsak tozu
NASIL YAPARIM?
* Limon suyu, zeytinyağı, soya sosu ve sarımsak tozunu bir kapta karıştırıp sos hazırlayın.
* Salatalıkları spagetti gibi, uzun ince şeritler halinde kesin. Kıyılmış fesleğen ve karideslerle karıştırın. Hazırladığınız sosla harmanlayın.
SALATALIK MOCKTAİL
NE LAZIM? (1 kişilik)
* 1 salatalık (dilimlenmiş)
* 1 şişe maden suyu
* 1 adet misket limonunun suyu
* 2-3 yaprak taze nane
NASIL YAPARIM?
* Salatalıkları havanda biraz ezin.
* Taze nane ve limon suyunu ekleyip biraz daha ezin. Karışımı bardağa aktarın, maden suyu döküp servis edin.
SALATALIKLI KARPUZ SALATASI
NE LAZIM? (2-3 kişilik)
* 2 dilim karpuz
* 1 salatalık
* 2 yemek kaşığı beyazpeynir (lor da olur)
* Fesleğen yaprakları
* 1’er tatlı kaşığı balsamik sirke ve zeytinyağı
NASIL YAPARIM?
* Karpuzları küp küp, salatalığı halka halka doğrayın. İkisini tabakta karıştırın.
* Doğranmış beyazpeynir ve fesleğen yapraklarını ilave edin. Sirke ve zeytinyağıyla sos yapıp üzerine gezdirin.
CANLANDIRICI SMOOTHİE
NE LAZIM? (1 kişilik)
* 1/2 su bardağı Hindistan cevizi sütü
* 1 salatalık (iri iri doğranmış)
* Buz küpleri
* 1 dilim kavun
* 1 avuç ayıklanmış semizotu
NASIL YAPARIM?
* Tüm malzemeleri blender’dan geçirin, içeceğiniz hazır.
Paylaş