PaylaÅŸ
Mutfağımda kerevizi gerek sebze yemeği olarak gerekse çorba ve et yemeklerinde baharat gibi kullanıyorum. Mesela çiğ kerevizden yoğurtlu salata yapıyorum. Et yemeklerinin yanında ayvalı ve portakallı kereviz yiyorum. Kerevizin çorbasını da pişiriyorum. Portakallı kereviz çorbası için 1 kilo kerevizi yapraklarıyla birlikte 1 portakal ve 1 limonun suyuyla tencereye alıyorum. Biraz sarımsak, karabiber ve 1 dal ince kıyılmış pırasayla birlikte 8 bardak suda pişiriyorum. Biraz tuz ve kimyonla tatlandırmak yeterli oluyor.
Kereviz yemeyen hastalarıma özellikle çorbalarının içine hem kerevizin kendisini hem de sap ve yapraklarını eklemelerini öneriyorum. SevmediÄŸiniz sebzeleri, seveceÄŸiniz tariflere dönüştürebilirsiniz. Hamur yerine kereviz tabanlı pizzalar da yapabilir, kaçamak keyfinizi saÄŸlıklı hale getirebilirsiniz.Â
Kerevizin sapları da son yıllarda gittikçe daha çok tüketiliyor. Aroma katması için yemeklere ekleniyor, smoothie’lerde kullanılıyor veya çiğ yeniyor. A, C ve E vitaminlerinden oldukça zengin olan bu saplar ödem atmanıza yardımcı oluyor ve karaciğeri temizliyor.
Gelelim kerevizin diğer faydalarına... Lif kaynağı olması sayesinde yiyeni tok tutuyor. Yüksek lif içeriği, bağırsaklarınızın düzenli çalışmasına katkı sağlıyor. İçindeki ‘fitalid’, kandaki stres hormonunu azaltarak kan dolaşımını rahatlatıyor; vücudu kalp ve damar hastalıklarına karşı koruma özelliği de var. İçindeki ‘luteolin’in, pankreas kanseri hücrelerinin büyümesini engellediği yönünde çalışmalar da önemli. Bu sebzenin bir diğer özelliği, yağ metabolizması üzerindeki olumlu etkileri sayesinde zayıflamamıza yardımcı
olması...
Kereviz diğer sebzelere göre daha fazla protein içerir. Et sevmeyen ama protein almak isteyenlere bol bol kereviz yemelerini öneriyorum.
KEREVİZLİ ÇILBIR
NE LAZIM?
â—Š 2 kereviz (rendelenmiÅŸ)
◊ 1/2 bardak yoğurt ◊ 1 bardak süzme yoğurt
â—Š 4 yumurtaÂâ—Š 1/2 baÄŸ maydanoz (ince doÄŸranmış)Ââ—Š 1/2 baÄŸ nane (ince doÄŸranmış)
◊ 2-3 diş sarımsak (ezilmiş)
â—Š 1 limonun suyu
◊ Kırmızıbiber, karabiber
NASIL YAPARIM?
◊ Kerevizi rendeleyip limon suyuna yatırın. 15 dakika dinlendirdikten sonra üzerine sarımsaklı yoğurdu koyup karıştırın.
◊ Yumurtaları tek tek sirkeli kaynar suya kırın ve pişince delikli süzgeçle çıkarın.
◊ Tabağa aldığınız yoğurtlu kerevizde dört yuva açın, yumurtaları bu yuvaların içine koyun. Kırmızıbiber ve karabiber serpin.
Â
◊ En son taze nane ve maydanozla süsleyip servis edin.
YEŞİL ELMALI, NARLI SALATA
NE LAZIM?
â—Š 2 orta boy kereviz
â—Š 1 yeÅŸil elma
â—Š 1 su bardağı süzme yoÄŸurtÂ
â—Š 1 diÅŸ sarımsakÂ
◊ 1/2 çay bardağı dövülmüş ceviz içi
◊ 1 yemek kaşığı nar
◊ 1 çay kaşığı tuz
NASIL YAPARIM?
◊ Kereviz ve elmayı rendeleyin, yoğurt, sarımsak, ceviz ve tuz ekleyip karıştırın.
◊ Ayıklanmış narla süsleyerek servis edin.
KURU BÖRÜLCELİ KEREVİZ TABAĞI
NE LAZIM?
â—Š 1 orta boy kereviz
◊ 6 yemek kaşığı kuru börülce
â—Š 1 patates
â—Š 1 soÄŸan
◊ 2 havuç
◊ 2 yemek kaşığı zeytinyağı
â—Š Tuz
NASIL YAPARIM?
◊ Soğanı küp küp doğrayın, zeytinyağıyla soteleyin.
◊ Üzerine minik minik doğradığınız havuçları, patatesleri ve kerevizleri ekleyin.
◊ Kuru börülce, baharat çeşitleri ve 1 çay bardağı kadar su ilave edip kapağını kapatın, yumuşayana kadar pişirin.
◊ Üzerini maydanozla süsleyerek servis edin.
CÄ°PS
NE LAZIM?
â—Š 1 orta boy kereviz
◊ 2 yemek kaşığı zeytinyağı
◊ 1 çay kaşığı pulbiber
◊ 1 çay kaşığı karabiber
◊ 1 çay kaşığı kimyon
â—Š 1 çay kaşığı zerdeçalÂ
◊ 1 çay kaşığı tuz
◊ 2 diş sarımsak (ezilmiş)
NASIL YAPARIM? Â
◊ Yarım ay şeklinde incecik doğradığınız kerevizleri sarımsak, baharat çeşitleri ve zeytinyağıyla harmanlayıp önceden ısıtılmış fırında çıtırlaşana kadar pişirin.
Â
PaylaÅŸ