Bu yazın en çok konuşulan konularından biri turizm başkentlerimizden Bodrum oldu; fiyatlarıyla, sahilleriyle, şezlonglarıyla, mekânlarıyla, esnafıyla, ziyaretçileriyle… 1930’larda eşeklerle ulaşım sağlanan bir ‘sürgün’ kasabası nasıl bugünkü mega tatil kenti haline geldi? Kendi ailesi de kentin tarihinin bir parçası olan kadim Bodrum’un genç belediye başkanı Tamer Mandalinci ile buluştuk; ‘Hey gidi Bodrum’ dedik.
#BodrumTuzz Karaköy’ün şefi Nilay Lale yerel malzeme kullanımında her daim çok bilinçli. En bilindik yemek ve malzemelere bile öyle bir ayar veriyor ki... Özellikle Hint mutfağının baharat karışımlarını ve Uzakdoğu mutfağındaki tat dengelerini bazen bir sosla bazen de şaşırtan malzeme birliktelikleriyle çok iyi yakalıyor.
#Ebru ErkeŞef Mehmet Yalçınkaya’nın Bodrum’daki MYK Denizden restoranındaydım. Mehmet, Kocadon Hotel’in avlusunda yaz kış hizmet veren bu balık restoranına çok özenmiş, menüdeki her detayda bunu anlamak mümkün. Kuru dinlendirilmiş balıklar ve nar gibi kızarmış yumuşak kabuklu mavi yengeçlerin tadıysa hâlâ damağımda.
#Mehmet YalçınkayaBu yıl 96’ncısı düzenlenecek Oscar Töreni’nde şef Wolfgang Puck, Bodrum mandalinasından yaptığı tatlıyı ikram edecek. Hollywood yıldızlarıyla Bodrum lezzetleri buluşacak. İşte tüm dünyanın dört gözle beklediği etkinliğe dair ünlü şefle olan sohbetimizden anekdotlar.
#Bodrum MandalinasıMevsim güzeli mandalinayı tüm kek tariflerinde kullanabilir, makarondan şekerlemeye onunla yeni lezzetler yaratabilir ya da erimiş çikolataya batırarak pratik bir kahve atıştırmalığına dönüştürebiliriz. Pırasa, kereviz ve yerelması gibi zeytinyağlıya çok yakıştırdığım kış sebzelerine de muhakkak katıyorum.
#GastronomiÜlkemizin en gözde tatil beldesi Bodrum, bu mevsimde birçok ünlü şefi ağırlayarak ziyaretçilerine deniz, kum ve güneş kadar gastronomik bir deneyim de vaat ediyor. Londra’nın sevilen mekânlarından The Counter’ın şefi Kemal Demirasal’ın bu yaz Bodrum’a gelmesi en heyecan verici şeylerden biri... Loft Elia’nın mutfağına giren ürünleri bir çiftlikte özel olarak ürettiren şef Deniz Aşan’dan her cumartesi ‘atıksız sofralar’ kurulan Barbaros Farm’a, zeytinyağlı kalburabastısıyla ünlü Kısmet’ten şef Mehmet Yalçınkaya’nın yeni restoranı Denizden’e beldede mutlaka gidilmesi gereken yeme-içme mekânlarına bakalım.
#Ebru ErkeEn sevdiğiniz seyahat rotalarını düşünün ve sonra favori yemeğinizi... Güzel bir ikili oldu, değil mi? Tatil yapmak ve iyi bir yemek yemek bizi gerçekten mutlu eden şeyler. Kimileri için mutfak deneyimi sadece bir tamamlayıcı da değil üstelik, destinasyon seçiminde ana motivasyon kaynağı. Eğer gastronomi tutkunuzun peşine düşmek isterseniz bu otelleri de listenize eklemeyi unutmayın...
#SeyahatBodrum çok önemli bir gastronomik değerini kaybetmek üzere. Eşsiz lezzetteki mandalinasının üretimine devam edilebilmesi için talep görmesi ve korunması gerekiyor. Bu kapsamda başlatılan Bodrum Mandalin Hareketi’ni restoranımız Efendy’nin menüsüne eklediğimiz bir tatlıyla biz de destekliyoruz.
#BodrumHazırlık ve kutlamalarla geçen yılbaşı akşamının ardından yılın ilk sabahını dışarıda, dört dörtlük bir kahvaltı sofrasında başlatmak çoğumuzun favorisi. Akşamdan kalan tatlı yorgunluğun üzerine keyif yapmak isteyenler için jürimize lezzetleriyle olduğu kadar ortamının güzelliğiyle de öne çıkan adresleri sorduk.
#Yılbaşı AkşamıSosunu pişirip cheesecake üzerine dökebilir, peltesini hazırlayıp rulo pasta arasına sürebiliriz. Kekleri mandalinalı kremayla süslemeyi de çok seviyorum. Ama bu hafif mayhoş meyveyi sadece tatlılarda kullanmıyorum. Zeytinyağlı kerevize ve fırınlanmış pırasaya çok yakıştırdığım mandalinayla salata ve Uzakdoğu usulü bir tavuk yemeği yapmak da şahane oluyor.
#CheesecakeTaş evlerinin bahçesindeki Bodrum mandalinası ile narenciyelerin israf olduğunu görerek harekete geçerler. İlk başta yere dökülen meyvelerden elde ettikleri meyve sularını çevrelerine dağıtırlar. Mine Atalar, hayat arkadaşı Bora Tanık’la birlikte meyve sularına çeşitli sebzeler, bitkisel tozlar ve tohumlar ekler. Ve çiğ meyve-sebze suyu üreticiliğiyle Bodrum’da ‘Raw Love You’ markası doğar. Yolculuğuna lokal bir marka olarak başlayan Raw Love You, 5’inci yılında ise İstanbul’da da şubeleşmeye gider. Hedefte ise sağlıklı içecekleri daha geniş kitlelere ulaştırmak ve yurtdışına açılmak var.
#1Taze sarımsağı ince ince doğrayarak, şeftaliyi dilimleyerek, bamyayı yarı pişirerek, taze börülceyi şoklayarak... Mevsimin tazecik sebze ve meyvelerini dondurmak öyle iyi oluyor ki... Bu sayede kışın zahmetsizce yemek yapabiliyor, en sevdiğimiz tatları mevsime bağlı olmadan elimizin altında tutabiliyoruz.
#BezelyeSavaş karşıtlığının gündem olduğu şu günlerde Türkiye’nin barışa dair kültür miraslarından birinin daha yurt dışında tanıtımları başlıyor. Anadolu’nun bilinen ilk kadın kahramanı Hitit ülkesinin barış kraliçesi Puduhepa’nın hikayesi dünya ile buluşuyor.
#Demet Sabancı ÇetindoğanTEKSTİL işini severek yapsa da hep bir şeylerin eksik olduğunu düşünür. İstanbul’un karmaşasından kaçıp küçük bir köyde yaşama hayali kurduğu dönemde de yolu Bodrum Yakaköy’e düşer. Pınar Güney, arkalarına bile bakmadan terk ettikleri İstanbul’dan sonra, eşinin işi nedeniyle geldikleri Bodrum’da yeni bir hayat kurar. Pınar Güney, hayatındaki eksikliği de daha önce ailesi için yaptığı sirke ve sosları, Yakaköy’de işi haline getirerek tamamlar. Bugün birçok meyve ve sebzeden 50’ye yakın sirke üreten Homemade by Pınar’ın kurucusu Pınar Güney, yerel ve butik yapısını koruyarak büyümeyi hedefliyor
#1Yerli Malı Haftası olarak hafızalarımızda yer edinen Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası yarın başlıyor. İlkokulda öğrencilerin sınıfa yöresel ürünler getirip şiirler okuyarak kutladığı bu özel gün son yıllarda biraz unutulsa da coğrafi işaret tescilli ürün listemiz her geçen sene biraz daha genişliyor, yerel malzeme kullanmanın önemi giderek artıyor.
#Yerli MalıO mis gibi kokan narenciye ailesinin nadide üyesi mandalinayı sadece meyve olarak yediğimizi düşünmediniz elbette, değil mi? Rengine mi tadına mı daha çok hayranım bilmiyorum çünkü turuncu her şey gibi bana göre çok çekici. Zeytinyağlı kereviz yemeğine ya da Asya usulü tavuğa çok yakışıyor; cheesecake’te ve reçelde de çok havalı duruyor.
#MandalinaRengârenk yaz sebze-meyvelerini tezgâhlarda görmek için son günler... Ama ya domates ve patlıcanı kışın özlersek ne yapacağız? Çözüm belli: Yazın bereketini kışa taşımak için bu leziz ürünleri dondurmak. Püf noktalarıyla hangi malzeme, nasıl dondurulur; önerilerimize buyurun. Mesela patlıcanı pişmiş, bamyayı yarı pişmiş, avokadoyu ise püre yaparak saklamamız gerekiyor...
#GazetehaberleriYıllarca kariyerine profesyonel olarak devam etse de hep bir şeyler üretmiş. Marka yaratma konusu Mine Atalar için her zaman çok eğlenceli bir konu olmuş. Ani bir kararla İstanbul’dan geldiği Bodrum’da da bunu devam ettirmiş. Evinin bahçesindeki mandalinalardan yapıp çevresine hediye ettiği meyve sularından bir girişim çıkarmış. Çiğ meyve-sebze suyu üreticiliğiyle ‘Raw Love You’ markasını hayata geçiren Atalar’ın gündeminde franchise modeliyle sağlıklı içecekleri daha geniş kitlelere ulaştırmak var.
#İzmirİstanbul’da yıllarca tekstil sektöründe çalışmış. Eşinin işi nedeniyle Bodrum’a taşınınca yeni bir hayat başlamış. Daha önce ailesi için sirke ve soslar yapan Pınar Güney, Yakaköy’de kurduğu tesiste bunu işi haline getirmiş. Bugün birçok meyve-sebzeden 50’ye yakın sirke üreten ‘Homemade by Pınar’ın kurucusu Güney, butik yapısını koruyarak yoluna devam etmek istiyor.
#İzmirYarımada’nın en büyük üreticisi olan babası Ömer Aras’ın kendi elleriyle diktiği 4 bin mandalina ağacını yaşatmak, betona teslim etmemek için tıpkı Don Kişot gibi mücadele veren Erman Aras, mandalinadan lokum, reçel, sorbe, meyve kurusu, marmelat, gazoz, limonata ve kolonya üretiyor. Çevreci yazar, gazeteci Ahmet Aydın Akansu, bu öyküyü dinledi, yazdı.
#İzmirBu yaz sık sık Bodrum’da olacağım. Önce tatile gidiyorum, ardından da Bodrum Festivali’ne... Festivalin açılış konserinde Fazıl Say’a Bilkent Senfoni Orkestrası eşlik edecek. Ben de ‘Saffet Emre Tonguç ile Bir Bodrum Hikâyesi’ etkinlikleri çerçevesinde 23-24 Ağustos saat 18:00’de, Dünyanın Yedi Harikası’ndan biri olan Bodrum Mozole Anıt Müzesi’ni anlatacağım. Güzelliğini dünyanın keşfettiği Bodrum, yıllar içinde gelişti ve zenginleşti. Bugün Türkiye’nin St. Tropez’i olarak kabul ediliyor. Size bu yaza damgasını vuracak 24 mekânı yazmak istedim.
#Saffet Emre Tonguç