Acısıyla tatlısıyla bir girişimci hikayesi

Yolları 2010’da Bodrum’da kesişir.

Haberin Devamı

 

Önce hayatlarını, ardında da işlerini birleştirirler. Belgüzar Akşit ile Suat Aydar çifti, organizasyon ve catering hizmetinin yanında meyveleri çikolatayla buluştururlar. Gelen taleple de dökme çikolatayı ürün portföylerine katarlar. Zamanla ‘Bodrum için ne yapabiliriz’ diye kafa yoran Aydar çifti, bölgenin coğrafi işaretli mandalinasıyla çikolata üreterek bir ilke imza atar. Patent sevincini basınla paylaştıktan bir gün sonra Suat Aydar, kalbine yenik düşer. Eşinin vefatıyla sarsılan Belgüzar Akşit Aydar, işin mutfağına geçer. Bugün 150 çeşit çikolata üreten Belgüzar Akşit Aydar’ın gündeminde patentli ürünleri Bodrum Mandalinası Çikolatası’nı tablet olarak çeşitli noktalarda satışa sunmak var.

Haberin Devamı

Acısıyla tatlısıyla  bir girişimci hikayesi

 

BELGÜZAR Akşit Aydar... Muhasebecilikle başlayıp, butik çikolata üretimiyle devam eden kariyer yolculuğunda büyük sorumluluklar yüklenen bir iş insanı. Eşinin acısını kalbine gömerek birlikte başlattıkları hikayeyi daha da iyi noktalara taşımak için mücadele veren bir girişimci. Bodrum Çikolata’nın kurucularından Belgüzar Akşit Aydar ile girişimcilik hikayesinden, markanın kuruluş serüvenine ve gelecek planlarına kadar birçok konuyu konuştuk. 1971 Ankara doğumlu Belgüzar Akşit Aydar, iktisat üzerine eğitim aldıktan sonra kariyerine muhasebeci olarak devam ettiğini dile getirerek, şunları anlattı:

Acısıyla tatlısıyla  bir girişimci hikayesi

YOLLARI BODRUM’DA KESİŞTİ
“20’li yaşlarda Bodrum’da yaşayan ablamın yanına tatil için gelip gidiyordum. Daha sonra hayatıma ve işime burada devam etme kararı aldım. 2010’da ise yolum Suat Aydar ile kesişti. ODTÜ Makine Mühendisliği mezunu Suat, o dönem Aydın’da gıda makineleri üretimi ve gıda maddeleri üretimi üzerine çalışıyordu. Zaman içinde de organizasyon ve catering işlerini faaliyet alanında dahil etti. Suat, gıda üzerine AR-GE’ler de yapıyordu. Bizim tanışmamızla birlikte Suat da Bodrum’a taşındı. Meyflower kuruldu. Hediyelik lezzetli çiçekler ile organizasyon ve catering işleri yapıyordu. Ben ise kariyerime muhasebeci olarak devam ediyordum. 2012’de de evlendik.”

Haberin Devamı

Acısıyla tatlısıyla  bir girişimci hikayesi

MANDALİNA ÇİKOLATAYLA BULUŞTU
Evlilikle birlikte işleri de birleştiren Belgüzar Akşit ve Suat Aydar, hediyelik lezzetli çiçekler kapsamında çikolatayla kaplanan meyve buketleriyle birlikte müşterilerden dökme çikolata talebi de almaya başlar. Belgüzar Akşit Aydar, “Bu taleple birlikte dökme çikolata da yapmaya başladık. Bu Suat’ın çok hoşuna gitti. Bu alanda ‘kendimizi geliştirelim’ dedik. Büyük çikolata firmalarının ustalarından dersler almaya başladık. İşin püf noktasını öğrendik. Ve 2013’te ikinci firmamız Bodrum Çikolata kurulmuş oldu. Suat’ın aklına sürekli yeni fikirler geliyordu. Bir süre sonra da ‘Bodrum için ne yaparız’ sorusuna kafa yormaya başladık. Burada da karşımıza coğrafi işaretli Bodrum mandalinası çıktı. Bodrum mandalinasını çikolatayla buluşturduk” diyerek, 9 aylık AR-GE çalışmasının ardından ‘Bodrum Mandalinası Çikolatası’nın ortaya çıktığını paylaştı.

Haberin Devamı

Acısıyla tatlısıyla  bir girişimci hikayesi
Acısıyla tatlısıyla  bir girişimci hikayesi

ZOR DÖNEMDE BÜYÜK SORUMLULUK
Bodrum Mandalinası Çikolatası ile önemli bir ilke imza attıklarını söyleyen Belgüzar Akşit Aydar, Türk Patent ve Marka Kurumu’na patent başvurusunda bulunduklarını dile getirerek, şöyle devam etti:
“Mandalina ile çikolatanın buluşması zor oldu, ama biz bunu başardık ve patentini de aldık. Sektöre de ilham kaynağı oldu. 24 Şubat 2016’da bu sevincimizi basınla paylaştık. Ama bir gün sonra Suat’ı kalp krizinden kaybettik. Benim için oldukça zor bir dönemdi. O ana kadar işin hep muhasebe tarafındaydım. Ama eşimle başlattığımız eserin yaşaması için güçlü olmam gerekiyordu. Tabii, ilk başta çok da korktum, ‘yapamayacağım’ diye düşündüm. O dönem çevremdekilerin cesaretlendirmesiyle işe koyuldum. İşin mutfağında olmasam da Suat, bana üretimle ilgili tüm bilgileri veriyordu. Ve her ürünü, damağıma güvendiği için bana test ettiriyordu. Oradan gelen bir deneyimim vardı. Onun yaptıklarını hem yaşatmak, hem de bir adım ileriye taşımak için mücadeleye devam ediyorum.”

Haberin Devamı


MEVSİMİNE
GÖRE ÜRÜN

BUGÜN Bodrum Çikolatası olarak 70 ile 150 çeşit çikolata ürettiklerini söyleyen Belgüzar Akşit Aydar, “Vitrinde her gün 20-25 çeşit ürün bulunuyor. Patentli ürünümüz Bodrum Mandalinası Çikolatası’nda ise iki çeşidimiz her zaman vitrinimizde yerini alıyor. Biz butik bir üreticiyiz. İki haftalık periyotlarda üretim yapıyoruz. Bu süreçte de yaklaşık 150 kilo ürün çıkıyor. Kullandığımız meyve ve kuruyemişler nedeniyle de mevsimlere göre ürünlerimiz değişiklik gösteriyor” diyor.


ALTERNATİF
BİR HEDİYE

İŞİN mutfağında duran Belgüzar Akşit Aydar, tüketiciyle atölyenin yanı sıra online kanallarla Türkiye’nin dört bir yanına ürün gönderebildiklerini paylaştı, “Hatta Bodrum’un turistik bir bölge olmasının da avantajıyla yurtdışından gelen turistler, dönüşte farklı bir hediye olarak bizim ürünlerimizi tercih ediyor. Bu durumda, dolaylı yoldan da ihracatımızda oluyor. Bodrum Mandalinası Çikolatamızı, çeşitli noktalarda tablet olarak da satmak istiyoruz. Pandemi nedeniyle hayata geçiremedik, ama gündemimizde var” diyerek, gelecek planlarını da paylaştı.

KISA KISA

Haberin Devamı

* Ürünleriyle birçok insanın mutluluğuna ortak olduklarını söyleyen Belgüzar Akşit Aydar, “Ürünün sunumuna da önem gösteriyorum. Kutuları kendim tasarlıyorum. Yeni ürün denemeyi de çok seviyoruz. Bu kapsamda cennet hurmalı çikolata yaptık” diyor.

Yazarın Tüm Yazıları