Beslenme Alışkanlığı haberleri sayfasında Beslenme Alışkanlığı hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 2346 Beslenme Alışkanlığı haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Okul çağındaki çocukların beslenmesi hem okul başarısı hem de sağlıklı bir beden için olmazsa olmaz. Beslenme hazırlarken zorlandığınızı biliyoruz. Çocukların sevmediği gıdalar, tüketmediği yemekler işin içine girince beslenme hazırlamak daha da zorlayıcı hale gelebilir. Önerilerimize kulak vermeye ne dersiniz?
#Beslenme ÇantasıAnneler çocuklarının her zaman en sağlıklı şeyleri yemesini ister ve onun için çabalar. Bazı çocuklar her yemeği afiyetle yerken bazıları birkaç çeşit yemek dışına çıkmamakta ısrarcıdır. Yemek seçen çocuğunuza göre menü hazırlamak zor olsa da, çocuğunuzu yeni yiyeceklerle tanıştırmak için bazı ipuçları…
#ÇocukABD'li iş insanı Bill Gates ve eşi Melinda Gates tarafından kurulan Bill & Melinda Gates Vakfı, en sağlıklı ve sağlıksız beslenen ülkeleri konu alan bir araştırma yaptı. Türkiye listeye damga vurdu.
#Sağlıksız BeslenmeYaz aylarında şu sıralarda, okulların da tatil olmasıyla birlikte tüm çocuklar günün büyük çoğunluğunu plajlarda, deniz ve havuz kıyılarında geçirecekler. Diyetisyen Emre Uzun tüm çocuklara önerilerde bulunurken, beslenmemize dikkat ederek sıcaklığın etkisini azaltmamızın mümkün olduğunu belirtiyor.
#Beslenme UzmanıTürk Böbrek Vakfı ve İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün sağlıklı nesiller yetiştirmek için verdiği beslenme eğitimler devam ediyor. Aşırı tuz ve şeker tüketimine bağlı olarak gelişen hastalıklar, her yıl önemli bir oranda artış gösteriyor. Hastalıkların önüne geçmek ise beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesinden geçiyor.
#Sağlıklı BesinKişinin kilo vermek için elinden geleni yapmasına rağmen kilo verememek sıkça görülen bir durumdur. Çok çaba harcanır ancak yine de verilemez. İşte bu durumlarda iş can sıkıcı bir hal alıyor ve kişi için işkenceye dönüşebiliyor. Ancak kilo verememenin altında birçok sebep yatıyor olabilir.
#DiyetSabri Ülker Gıda Araştırmaları Enstitüsü Vakfı’nın Milli Eğitim Bakanlığı ile yürüttüğü Yemekte Denge Eğitim Projesi, 8600 öğretmenden oluşan dev kadrosuyla Türkiye’nin en kapsamlı ve sürdürülebilir temel beslenme eğitim projesi olarak yoluna devam ediyor.Ülke çapında 1 milyon öğrenci, ebeveyn ve aileye ulaşan proje, 5. yılında içeriğini Warner Bros. karakterleriyle zenginleşerek, ilkokullarda çocuklara dengeli beslenmenin şifrelerini Lonney Tunes karakterlerinin ağzından hazırlanmış çizgi filmler ile aktarıyor.
#YemekABD'de yapılan bir araştırma, koronavirüs enfeksiyonu geçiren çocukların, diğer solunum yolu hastalıklarına yakalanan akranlarına göre Tip 2 diyabet geliştirme olasılığının yüzde 50 daha fazla olduğunu ortaya koydu. Obez çocuklarda ise bu oran yüzde 100’e kadar çıkıyor. Bu durum, Covid-19'un uzun vadeli etkileri konusundaki endişeleri artırdı. Peki koronavirüs neden çocuk ve gençlerde diyabete neden oluyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkTürkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı ‘Hayat Tabloları’ verilerine göre, Türkiye'de 2021-2023 yıllarında doğuşta beklenen yaşam süresinin en yüksek olduğu il 80,8 yıl ile Tunceli oldu. Tunceli’de yaşayan yaşlı nüfus, uzun yaşamın sırrının doğa, temiz hava ve doğal ürünlerin tüketilmesi olduğunu söyledi. Kentte yaşayan Gülizar Uçar (74), “Doğamız, havamız, sularımız tertemiz. Paketli gıdalar yemiyoruz. Her zaman doğal besleniyoruz. Tereyağı, yoğurt, bal tüketiyoruz ondan dolayı da uzun yaşıyoruz” dedi. İl Sağlık Müdürü Doktor Muhammed Duran da “İlimizde eğitim seviyesi ve sağlık okuryazarlık çok yüksek. Doğal beslenme bilinci ise vatandaşlarda oldukça fazla. Bu durumlar uzun yaşam süresini uzatıyor” diye konuştu.
#TÜİKTürkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı ‘Hayat Tabloları’ verilerine göre, Türkiye'de 2021-2023 yıllarında doğuşta beklenen yaşam süresinin en yüksek olduğu il 80,8 yıl ile Tunceli oldu. Tunceli’de yaşayan yaşlı nüfus, uzun yaşamın sırrının doğa, temiz hava ve doğal ürünlerin tüketilmesi olduğunu söyledi. Kentte yaşayan Gülizar Uçar (74), “Doğamız, havamız, sularımız tertemiz. Paketli gıdalar yemiyoruz. Her zaman doğal besleniyoruz. Tereyağı, yoğurt, bal tüketiyoruz ondan dolayı da uzun yaşıyoruz” dedi. İl Sağlık Müdürü Doktor Muhammed Duran da “İlimizde eğitim seviyesi ve sağlık okuryazarlık çok yüksek. Doğal beslenme bilinci ise vatandaşlarda oldukça fazla. Bu durumlar uzun yaşam süresini uzatıyor” diye konuştu.
#TÜİKDişi olmayan 6 aylık bebek eti, sebzeyi kendi kendine yiyebilir mi? Son yıllarda hem dünyada hem de ülkemizde çok popüler olan 'baby-led weaning' yani BLW akımını destekleyenler, bu soruya "Doğru şekilde servis edildiğinde, evet" cevabını veriyor. Bebekleri kaşıkla hatta bazen de zorla besleyen geleneksel yaklaşımın aksine daha doğal ve kendiliğinden bir beslenme alışkanlığı kazandırmayı hedefleyen BLW ile büyüyen çocukların yemekle daha sağlıklı bir ilişki kurduğu öne sürülüyor. Peki gerçekten böyle mi? Uzmanlar ve araştırmalar ne diyor?
#Baby Led WeaningYeni bir araştırmaya göre, bilim insanları artık basit bir testle hastanın kalp krizi ve felç riskini 30 yıl öncesinden doğru bir şekilde tahmin edebildiklerini ortaya koydu. Peki, bu bulgular kalp sağlığı konusunda nasıl devrim niteliğinde değişikliklere yol açabilir? Prof. Dr. Ahmet Yıldız ile mercek altına aldık.
#SağlıkSağlığımızı etkileyen en önemli faktörlerden birinin beslenme biçimimiz olduğunu çoğu zaman unutuyoruz. Oysa ki sağlıklı ve yararlı besinlerden oluşan bir yeme düzeniyle diyabet, kanser, kalp ve damar hastalıkları başta olmak üzere daha birçok rahatsızlığa yakalanma riskinizi azaltabilirsiniz.
#Buğra BuyrukçuHızlı yaşam temposuna ayak uydurmak için genellikle besinleri çabuk ve aceleyle tüketiyoruz. Fakat hızlı yemek yeme alışkanlığı, başta kilo artışı olmak üzere çeşitli sağlık sorunlarını beraberinde getiriyor. Konuyla ilgili yapılan pek çok araştırma ise tehlikenin giderek arttığını gösteriyor. Peki hızlı yemek tüketimi hangi sağlık sorunlarına neden oluyor? Standart yemek hızı ne kadar olmalı? En önemlisi yemek yeme hızını bilinçli olarak yavaşlatmak için hangi adımlar atılmalı? Bunun gibi pek çok soruya Prof. Dr. Alper Yurci ile cevap aradık.
#SağlıkBebekler için beslenme, hem bulunduğu dönemin sağlık koşulları için hem de gelecek için oldukça önemlidir. Bebeklik döneminde ise en çok 6 aylık bebek beslenmesi öne çıkmaktadır. Çünkü bu aya kadar anne sütü ile devam eden beslenme alışkanlığı bu aydan sonra ek gıdaya geçiş ile devam edecektir. Bu kritik dönemde anne sütü ile yeteri kadar beslendiyse ek gıdaya geçmenin zamanı gelmiştir. İşte bebeğinize altıncı aydan sonra yedirmeniz gereken yiyecekler…
#Bebek BeslenmesiMillî Eğitim Bakanlığı (MEB), "Okulumda Sağlıklı Besleniyorum" programı kapsamında, okul kantinlerinde öğrenciler için "çorba ve meyve günü" etkinliği başlattı. Ankara Canan Özbağı İlkokulu öğrencilerine mercimek çorbası ve mandalina dağıtıldı.
#Okulumda Sağlıklı BesleniyorumVücutta gerçekleşen oksidasyon süreci, serbest radikal adı verilen zararlı moleküllerin üretilmesine neden olabilir. Bu serbest radikaller, hücresel hasara ve yaşlanmaya katkıda bulunabilirler. Antioksidanlar, serbest radikallerle savaşarak oksidatif stresi azaltabilir ve cildinizi gençleştirebilir. Bu nedenle, antioksidan açısından zengin gıdalar tüketmek ve günlük yaşamınızda antioksidan bakımından zengin ürünler kullanmak önemlidir.
#CiltYeni yıl kapıda ve 2024, bizi cilt bakımında çığır açan trendlerle karşılıyor. Işıltılı ve genç bir ciltle kendine "merhaba" demek isteyenler için, güzellik dünyası birbirinden etkileyici çözümler sunuyor. Son teknoloji estetik uygulamalardan, doğal cilt bakım rutinlerine kadar uzanan geniş bir yelpaze, 2024'ü kendine güvenen, parlayan ve sağlıklı bir ciltle karşılamak isteyenler için kapılarını aralıyor.
#GüzellikBazen bizi sevdiğimiz besinlere götüren şey aslında ‘midemiz’ değil, ‘duygularımız’dır. Özellikle de kaygılı, sinirli ve huzursuz hissettiğimizde duygusal açlığımızdan dolayı kendimizi birden mutfakta buzdolabının başında ya da televizyon karşısında çikolata yerken buluruz. Peki acaba bizi bu duruma getiren nedir? İşte bu haftaki yazımızda hepimizin zaman zaman yaşadığı duygusal açlık konusunda yapılacaklara değindik.
#YEMEBitkisel bazlı beslenmenin çok ötesinde, kısaca hayvanların yaşam döngüsüne zarar veren hiçbir ürünü kullanmamak olarak tanımlanabilecek vegan yaşam artık çok daha mümkün. Özellikle bitkisel gıdalara olan ilginin hızla artması nedeniyle çeşitlenen ürün yelpazesi, bu yaşam tercihini Türkiye’de de kolayca sürdürülebilir hale getiriyor. İşte vegan besinlerin zengin dünyası ile tanışmanızı sağlayacak mini rehberimiz!
#Sponsorlu İçerikBilim insanlarının geçtiğimiz günlerde tanımladığı 'CKM sendromu', obezite, diyabet ve şeker hastalığı gibi metabolik risk faktörleri arasındaki karmaşık ilişkileri daha iyi anlamamızı sağladı. Amerikan Kardiyoloji Derneği’nin yürüttüğü çalışmada, metabolik risklerle kardiyovasküler hastalıklar ve böbrek rahatsızlıklarının arasındaki bağlantılar CKM sendromu olarak adlandırıldı. Makalede bu sendromun tüm organları etkilediğinin de altı çizildi. Peki CKM sendromu tam olarak nedir? Nasıl oluyor da tüm organları etkiliyor? Ülkemizde ve dünyada görülme sıklığı ne düzeyde?
#SağlıkYeni anne babaların aklında pek çok soru yer alır: 12 aylık bebek ne kadar uyur, 12 aylık bebek ne kadar emer? Bunun yanı sıra 12 aylık bebek kilosu, 12 aylık bebek bakımı, 12 aylık bebek uykusu gibi konuları merak edip sık sık araştırma yapıyor olabilirsiniz. İşte tam da bu noktada 12. ay bebek gelişimi sürecinde bilmeniz gereken her şeyi detaylarıyla ele aldık.
#BebekYeni anne babaların aklında pek çok soru yer alır: 11 aylık bebek ne kadar uyur, 11 aylık bebek ne kadar emer? Bunun yanı sıra 11 aylık bebek kilosu, 11 aylık bebek bakımı, 11 aylık bebek uykusu gibi konuları merak edip sık sık araştırma yapıyor olabilirsiniz. İşte tam da bu noktada 11. ay bebek gelişimi sürecinde bilmeniz gereken her şeyi detaylarıyla ele aldık.
#BebekYeni anne babaların aklında pek çok soru yer alır: 10 aylık bebek ne kadar uyur, 10 aylık bebek ne kadar emer? Bunun yanı sıra 10 aylık bebek kilosu, 10 aylık bebek bakımı, 10 aylık bebek uykusu gibi konuları merak edip sık sık araştırma yapıyor olabilirsiniz. İşte tam da bu noktada 10. ay bebek gelişimi sürecinde bilmeniz gereken her şeyi detaylarıyla ele aldık.
#BebekYeni anne babaların aklında pek çok soru yer alır: 9 aylık bebek ne kadar uyur, 9 aylık bebek ne kadar emer? Bunun yanı sıra 9 aylık bebek kilosu, 9 aylık bebek bakımı, 9 aylık bebek uykusu gibi konuları merak edip sık sık araştırma yapıyor olabilirsiniz. İşte tam da bu noktada 9. ay bebek gelişimi sürecinde bilmeniz gereken her şeyi detaylarıyla ele aldık.
#BebekSağlıklı ve uzun ömürlü yaşam herkesin arzu ettiği bir şey. Peki 120 yıl yaşamak mümkün mü? Berlin’de yaşayan Dr. Engin Osmanoğlu’nun Südwest yayınevinden piyasaya çıkan ‘120 Jahre Gesund-120 Yıl Sağlıklı Yaşam’ adlı kitabı bu soruya verilecek yanıt ve çözüm önerileri üzerinde yoğunlaşıyor. Dr. Osmanoğlu’nun cevabı çok net: “Evet, biyolojik olarak mümkün.” Kitabında dünyada uzun yasayan insanların örneğini de veren Dr. Osmanoğlu, ancak uzun ve sağlıklı yaşamın bazı faktörlere bağlı olduğunu söylüyor.
#AVRUPADAN HABER