Güncelleme Tarihi:
Uzun cevap: Tarihte geriye doğru uzanıp evrimsel açıdan geçirdiğimiz değişimlere baktığımızda beslenme konusunda çok çarpıcı farklar olduğunu görebiliriz. En eski atalarımız, çevrelerinde çeşit çeşit zehirli bitkilerin yetiştiği bir dünyada yaşıyordu. Bu bitkilerin zehirli olduğunu ve yememeleri gerektiğini öğrenmeleri için yeni genler geliştirmek zorunda kaldılar. Bu genler sayesinde zehirli bitkilerin tadı acı ve kötü gelmeye başladı. Bu değişim bir tür hayat kurtarıcı olarak çalıştı. Tadı kötü olan bitkileri yememeye, daha lezzetli olanları tüketmeye başladılar.
Sebebi tam olarak bilinmese de çocukların aynı nedenle sebzelere tepki verdiği sanılıyor. Bilim insanları, çocuklarda bu tür hayat kurtarıcı genlerin daha güçlü çalıştığını söylüyor.
Çünkü henüz hangi bitkinin zararlı olabileceği gibi bilgileri öğrenebilecek yaşta değiller. Muhtemelen tıpkı ilk atalarımızda olduğu gibi evrimsel anlamda koruyucu görevi olan bir tepki geliştiriyorlar. Büyüdükçe tat alma reseptörlerimizin neredeyse yarısını kaybediyoruz. Bu nedenle 20 yaşına geldiğimizde, örneğin önceden acı bir tadı varmış gibi gelen brokoliyi daha farklı algılamaya başlıyoruz.
popsci.com.tr Tarafından Hazırlanmıştır.