Güncelleme Tarihi:
1.Fazla kiloya sebep olabilecek herhangi bir hastalık
Kilolu kişilerin en sık yaptığı hataların başında yer alır. Bir doktora başvurmadan, muayene olmadan, gerekli tetkikler yapılmadan kendi kendine diyet yapmak çoğu zaman başarısızlıkla sonuçlanabiliyor. Bu yüzden diyet yapmadan önce mutlaka bir doktora başvurulmalıdır. Eğer bir hastalığınız varsa doktorunuz size göre bir diyet listesi verip daha kolay zayıflamanızı sağlayacaktır.
2.Diyet ürünlerini fazla tüketmek
Diyet ürünler kişilerin kilo vermesine yardımcı olur. Hem gün içinde alınan kalorileri azaltır hem de hem de daha uzun süre tok kalmanızı sağlar. Ancak diyet ürünlerinden mucize beklemek hatalı bir davranıştır. Çünkü diyet ürünlerin içerisinde şeker ve yağ yerine kullanılan çeşitli yapay malzemeler bulunabilir. Daha düşük kalorili ve doğal yiyeceklere yönelmekte fayda var.
3.Düzenli egzersiz yapmamak
Kişi günlük aldığı kaloriden, daha fazla kalori yakarsa kilo verebilir. Bu da egzersiz ile mümkündür. Egzersiz, kas kitlenizini korur, metabolizma hızını artırır. Yani, kişi kendine uygun diyeti uygularken egzersizi de ihmal etmemelidir.
4.Öğünleri atlamak
Metabolizmanın düzenli olarak çalışması için 3 ana 3 ara öğün yenmesi bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Sabah erken saatlerde kahvaltı yapılmalı öğün atlamamaya gayret edilmelidir.
5.Bol su tüketmemek
Bol su içmek metobolizmayı hızlandırır ve kilo verilmesine yardımcı olur. Metabolizmamızın uygun çalışması için günde 2.5-3 lt su içmeyi bir alışkanlık haline getirmeliyiz.
6.Yeterince uyku uyumamak
Metabolizmanın en yavaş olduğu zaman gece en hızlı olduğu zaman ise sabah saatleridir. Bu yüzden gece saatlerinde uyunmalı geç yatılmamalıdır. Sabah saatlerinde mutlaka ayakta olunmalıdır. Uykusuzluk stres hormonlarını arttırır ve bu hormonlar kilo artışına yol açabilir. Bu yüzden mutlaka günde 7-8 saat uyuması gerekir.
7.Yeterli sebze meyve tüketmemek
Bol sebze ve meyve tüketmek hem dengeli beslenmenizi hem de bağırsaklarınızın düzenli çalışmasını sağlayacaktır. Ayrıca sebze ve meyveler diğer besinlere göre daha az kalori içerir.
8.Yanlış atıştırmalıklar
Canınız sıkılırken veya moraliniz bozukken sürekli bir şeyler yeme isteği geliyorsa eğer buna karşı koymalısınız. Aslında çoğu kişi sahip olduğu bu alışkanlığın farkında değildir. Eğer böyle bir alışkanlığınız olduğundan şüpheleniyorsanız kendinize neden yemek yediğinizi sorun. Gerçekten aç mısınız yoksa canınız istediği için mi yediniz ? Bu sorulara cevap verdiğiniz zaman alışkanlığınız ortaya çıkacaktır.
9.Kaçamak yapmak
Sağlıklı beslenmek veya diyet yapmak; yüksek kalorili veya abur cubur niteliğinde hiçbir şeyi ömür boyu yemeyeceğiniz anlamına gelmez. Tabiî ki arada bir çikolata, cips gibi şeyler yiyebilirsiniz. Ama önemli olan beslenmenizde bunların çok az yer tutmasıdır. Eğer “nasılsa diyeti bozdum” diye diyerek bir kenara atıyorsanız bu büyük bir hatadır.
10.Diyette olsa gazlı içecekler tüketmek
Yapılan araştırmalara göre günde bir ve ya daha fazla asitli içecek tüketenlerin tüketmeyenlere göre bel çevreleri daha çok genişler. Üstelik diyet veya light olması hiçbir şeyi değiştirmiyor. En azından bir aylığına gazlı içecek içmeyi bırakmayı denemelisiniz.