Obeziteye dikkat! Kadınlarda meme kanserini tetikliyor

Kanser, dünyada ve ülkemizde en çok ölüme neden olan hastalıklar arasında ilk sırada yer alıyor. Yapılan araÅŸtırmalar, kanser hastalığına yüzde 90-95 oranında genetik etkenler ile çevresel faktörlerin yol açtığını bize gösteriyor.Â

Haberin Devamı

HATALI BESLENME

Yine araştırmalara göre bu çevresel faktörlerin yüzde 30’unu beslenme alışkanlıklarımız oluşturuyor. Hatalı beslenme alışkanlıklarımız ise obeziteye yol açarken obezitenin özellikle meme kanser ile doğrudan ilişkisi bulunuyor. Meme kanseri kandınlarda en sık görülen kanser türü olarak öne çıkıyor. Obezite nedeniyle vücuttaki yağ dokusunun artmasının kadınlardaki östrojen hormonunun artışına yol açarak meme kanserine yakalanma riskini yükselttiğini belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Selva Oturakçıibogil, bu hastalıktan kaçınmak için doğru ve sağlıklı beslenmenin bir yaşam tarzı haline getirilmesi gerektiğini söyleyerek uyarı ve önerilerde bulundu.

Obeziteye dikkat Kadınlarda meme kanserini tetikliyor

Haberin Devamı

ÃœLKEMÄ°ZDE OBEZÄ°TE SIKLIÄžI ATRIYOR

Günümüzde bir halk sağlığı sorunu halini almış olan obezite,vücutta aşırı yağ birikimi sonucu ortaya çıkan ciddi ve kronik bir hastalıktır. DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü) verilerine göre dünya genelinde obezite sıklığı son on yılda yaklaşık üç kat artış göstermiştir. Yine DSÖ’nün ‘Avrupa Bölgesi Obezite Raporu’nun 2022 yılı verilerine göre obezite sıklığının en yüksek olduğu ülke Türkiye olarak bildirilmektedir. Buna göre ülkemizdeki yetişkin nüfusun yüzde 66,8‟i fazla kilolu,yüzde32,1‟i ise obez olarak tanımlanmaktadır.

Obeziteye dikkat Kadınlarda meme kanserini tetikliyor

OBEZİTE ÖSTROJEN HORMONUNU ARTIRIYOR

Yüksek oranda yağlı gıdalarla beslenme alışkanlığı, hareketsizlik, genetik ve hormonal faktörlerin meme kanseri ile ilişkili olduğu bilinmektedir. Yanlış beslenme nedeniyle gelişen obzezite, vücuttaki yağ dokusunun artmasına yol açarak kadınlarda salgılanan östrojen hormonunun artışını destekler. Östrojen hormonu ise meme kanseri gelişme riskini artıran önemli bir faktördür.

BKİ ARTTIKÇA MEME KANSERİ RİSKİ DE ARTIYOR

Yapılan araştırmalarda obez kadınlarda artış gösteren östrojen seviyesinin kanser ile doğrudan ilişkisi olduğu belirlenmiştir. Beden Kitle İndeksi (BKİ) 40’tan büyük olan kadınlarda meme kanseri nedeniyle ölüm riski, BKİ 18-24,9 arasında olan kadınlara göre iki kat artış gösterir. Obeziteninönüne geçilmesi ve tedavi edilmesi günümüzde küresel bir sağlık sorunu halini almış durumdadır. Bu nedenle obeziteninmeme kanseri açısından önlenebilir bir risk faktörü olması göz önünde bulundurularak, toplumda obezite ile yapılacak etkili mücadele sayesinde kadınlarda rastlanan meme kanseri görülme oranları azaltılabilir.

Haberin Devamı

Obeziteye dikkat Kadınlarda meme kanserini tetikliyor


Dyt. Selva Oturakçıibogil, obeziteden korunmak için ise şu önerilerde bulundu.

Kilo kontrolünüzü sağlayın. Fazla kilolarınızdan kurtulmak için gerekirse bir uzmandan yardım almaktan çekinmeyin ve uygun bir tedavi planı belirleyin

Her besin grubundan dengeli bir şekilde beslenin. Sebze ve meyveleri mevsiminde ve taze olarak tüketin

Raf ömrü uzun, bol kalori içeren hazır gıdalardan uzak durun

Fast-Food tarzı beslenmeden kaçının

Doğal olmayan şeker tüketmeyin ve günlük tuz alınımınızı sınırlandırın

Yemeklerinizi pişirirken haşlama-fırınlama gibi sağlıklı yöntemleri tercih edin

Yemeklerinizi yavaş yavaş yemeyi bir alışkanlık haline getirin

Gün içerisinde yeterli miktarda su tüketin ve bunun için susamayı beklemeyin

Haberin Devamı

Doymuş yağları mümkün olduğu kadar az tüketmeye özen gösterin

Fiziksel aktivite düzeyinizi artırarak düzenli egzersiz yapmayı alışkanlık haline getirin

Yazarın Tüm Yazıları