Son yıllarda küçük çocuklara yönelik ambalajlı gıdalar oldukça popüler hale geldi. Bu ürünler bebeği beslemek için bir kaba ihtiyaç duymadan ve hareket halindeyken tüketim kolaylığına sahip olduğu için bazı ebeveynler tarafından tercih ediliyor. Ancak ABD’de 20'den fazla çocuğun sıkılabilir ambalajlı elma püresine bağlı olarak kurşun zehirlenmesine maruz kaldığı haberi birçok aileyi endişelendirdi.
#SağlıkABD’de 20'den fazla çocuğun sıkılabilir ambalajlı elma püresine bağlı olarak kurşun zehirlenmesine maruz kaldığı haberi birçok aileyi endişelendirdi. ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), ülkede küçük çocuklar için meyve püresi üreten üç markanın ürünlerini, tehlikeli düzeyde kurşun içerebileceği gerekçesiyle toplatma kararı aldı. Peki bu ürünlerde tespit edilen kurşunun kaynağı ne olabilir? Uzun süreli kurşun maruziyetinin olası zararları nedir? Kurşuna maruz kalmanın en yaygın kaynakları nelerdir? İşte 11 soruda kurşun zehirlenmesi dosyası...
#SağlıkÖzellikle karaciğerde üretimi yapılan ve hayati derecede önem taşıyan bir enzim olarak ALP karşımıza çıkar. Doktorların karaciğer enzimleri dediklerinde belirtilen enzimlerden biri ALP’ dir. ALP yani alkalen fosfataz nedir? Alkalen fosfataz değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri nelerdir? Alkalen fosfataz ile ilgili soruların yanıtlarını hazırladık.
#ALP Değeriİnsan vücudunda birçok mineral bulunur. Bu minerallerden birisi de fosfordur. Fosforun düşüklüğü veya yüksekliği yapılan kan testlerinde belirlenir. Bu değerlerin normal değerlerden yüksek veya düşük çıkması birçok hastalığı doğurmaktadır. Peki Fosfor nedir? Fosfor değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri nelerdir? Fosfor hakkında bilinmesi gerekenleri detaylıca inceledik.
#Fosfor NedirBu yıl çocuklar farklı virüslerle köşe kapmaca oynuyor; anne-babalar telaşlı. Hangi ilacı kullanmalı, antibiyotiksiz geçer mi gibi sorular akıllarında... Elbette çocukların tedavisinde bitkilerden yararlanmak mümkün. Ama doğru kullanım için doktorunuzun ve eczacınızın danışmanlığında olmalı.
#Dr. Ecz. Metin UyarDilimizin görünümü ve rengi sağlığımız için önemli ipuçları sunuyor. Uzmanlar sabahları ilk iş ayna karşısında dilimizin rengini kontrol etmenin önemini sık sık vurguluyor. Peki dilde oluşan renkler hangi hastalıkların habercisi olabilir? Mercek altına aldık…
#SağlıkPiyasadaki vitaminlerin çoğu ‘Gıda takviyesi’ ya da ‘Tıbbi cihaz’ kategorisinde, Tarım Bakanlığı onayıyla, reçete gerektirmediğinden, marketler ve internette satılıyor. İlaç kategorisinde olmadığı için reklamı da serbest. Belki de bu sebeple özellikle de COVID-19 dönemi ve kışın kapıda olduğu şu günlerde tam bir ‘takviye’, ‘vitamin’ çılgınlığı yaşanıyor. Ama kötü haber! Bu destekler sandığınız kadar masum değil. Fazlası hasta ediyor. Bazılarının düzenli kullanımı bağımlılık bile yapabiliyor. Prof. Dr. Tayfun Uzbay ile konuştuk.
#VitaminVitaminler büyüme, gelişme ve bağışıklık sisteminin düzenlenmesi için oldukça önemlidir. Özellikle çocuklar için vitamin değerleri büyük önem taşımaktadır. Bu vitaminlerden birisi de D vitaminidir. D vitamini çoğu zaman çocuklarda eksik olmak ile birlikte bu durum ebeveynleri endişelendirmektedir. Peki, çocuklarda D vitamini eksikliği neden olur ve nasıl tedavi edilir? Sizlere D vitamini eksikliği hakkında merak edilenleri detaylıca derledik.
#ÇocukCilt kanseri riski nedeniyle güneşten o kadar korkuyoruz ki yaz-kış dışarı koruma faktörü yüksek kremler sürmeden çıkamıyoruz. Yazın buna gözlük, şapka, UV korumalı giysiler de ekleniyor. Oysa güneş pek çok hastalığın da tedavisi… Uzmanlara sorduk: Güneşin tedavi edici etkilerinden nasıl faydalanabiliriz?
#Güneş IşınlarıBebeklerde birbirinden farklı rahatsızlıklar olabilir. Özellikle de kafa terlemesi çok sık görülür. Bebeklerin kafa terlemesinin nedenleri farklı olabilir. Bebeklerde kafa terlemesi neden olur? Bebeklerde kafa terlemesinin nedenleri nelerdir tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#BebekDünyada yaklaşık bir milyar insanda D vitamini eksikliği olduğu tahmin edilirken, Türkiye’de ise durum benzer. Yaklaşık %60-70 oranında görülen bu eksikliğin sağlığı ciddi şekilde olumsuz etkileyebileceği biliniyor. Anne adaylarının, hem kendi hem de bebeklerinin sağlığını riske etmemek için yeterli D vitamini aldıklarından emin olmaları gerekiyor. Herhangi bir D vitamini eksikliği durumunda, kişinin gebe kalmadan bu vitamin eksikliğinin giderilmesi oldukça önemli. Prof. Dr. Recai Pabuçcu, D vitaminin insan vücudunda çok farklı yerlerde çok çeşitli görevleri olduğunun altını çizerken konu hakkında önemli bilgiler paylaştı.
#D VitaminiGÜNEŞ olmadan, güneşlenmeden, cildi güneşle buluşturmadan yeteri kadar D vitaminine sahip olmamız mümkün değil. Cildin D vitamini üretmesini sağlayan UVB ışınları kapalı, güneşsiz, bulutlu havalarda cildimize yeterince ulaşamaz. Pencere veya araba camı gibi bir engelle temas ettiğinde de o engelleri yeteri kadar aşamaz. Bu nedenle D vitamini üretmek için açık havada güneşlenmek zorundayız. DEÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sevgi Akarsu, bakın neler söylüyor:
#İzmirRaşitizm, genellikle D vitamini eksikliği nedeniyle oluşan bir hastalıktır. D vitamini eksikliği, kemik yoğunluğunu olumsuz etkiler ve çocuklarda raşitizme yol açabilir. Peki, raşitizm daha çok kimlerde görülür, belirtileri nelerdir? İşte uzman bilgileri ışığında raşitizm hakkında merak edilenler…
#BebekSon yıllarda vegan-vejetaryen diyetlere olan ilgi artmıştır. Vejetaryen beslenme hiçbir et, kümes hayvanı, balık, kabuklu deniz ürünü gibi hayvansal besinleri tüketmemeyi ifade ederken veganlık ise hayvan kaynaklı tüm besinlerden arındırılmış bir diyeti, hayvanlardan elde edilmiş giyecekleri veya başka herhangi bir amaç için her türlü hayvan sömürüsünü dışlamaya çalışan bir yaşam biçimi olarak tanımlanır.
#Vegan BeslenmeCovid -19 karşı bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiği yönünde olumlu etkileri olduğu bilinen D vitamini, son ayların en çok konuşulan konuları arasında yer alıyor. Sağlığımız için büyük önem taşıyan bu vitaminin fazlasının ise kandaki kalsiyum ve fosfor miktarında artışa neden olabileceğini vurgulayan Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Esra Mustafa, “Kanda yükselen kalsiyum vücudumuzda farklı organ ve dokularda birikerek birçok sağlık sorununa neden olur. Özellikle kas, sinir, sindirim sistemi, kalp ve böbrekler bu durumdan fazlasıyla etkilenir” ifadelerini kullandı.
#D VitaminiHacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, vücuttaki D vitamini seviyesinin koronavirüse etkisine ilişkin, "D vitaminini fazla alırsanız, vücutta hiç istenilmeyen yerlerde beyin dâhil kireçlenmeler ve buna bağlı ciddi hastalıklar ortaya çıkar. Bir insanın vitamininin yüksek değil, normal düzeyde olması önemlidir" dedi.
#AnkaraKoronavirüs hamileleri nasıl etkiliyor? Hamile birine koronavirüs bulaşırsa ne yapılmalı? Bu dönemde hangi doğum yöntemi tercih edilmeli? Koronavirüs testi pozitif çıkan kişiler emzirebilir mi? Kadın Hastalıkları ve Doğum / Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite Uzmanı Doç. Dr. Nermin Köşüş, koronavirüs ve hamilelik konusunda kapsamlı bir rehber hazırladı.
#HamileKoronavirüsün ilk çıkış noktası olan Çin’in Wuhan bölgesinden günümüze kadar geçen 9 aylık süreçte, dünyanın her yerinde her yaştan insanın bir numaralı gündemi haline geldi. Şimdilik hakkında bildiklerimiz son derece kısıtlı ve koronavirüs gizemini koruyarak gündemdeki yerini korumaya devam ediyor. Dünyanın her yerinden gelen veriler toplanmaya başladıkça covid-19’a bağlı ölüm oranları ve oluşturduğu komplikasyonlarla ilgili daha fazla bilgi sahibi olmaya başladık.
#HamileGebeliğin sağlıklı devam etmesi ve sonuçlanması için anne adayının hem dengeli hem de yeterli beslenmesi çok önemli. Özellikle gün içinde alınacak vitamin ve mineraller, anne adayının ve bebeğin sağlığını olumlu etkiliyor. Kan değerlerinin normal olmasının bilhassa önemli olduğu vitaminlerden biri de D vitamini… Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Esra Çabuk Cömert, gebelikte D vitamini ile ilgili önemli bilgiler aktardı, bu vitaminin hangi besinlerde bulunduğunu açıkladı.
#D Vitamini