Güncelleme Tarihi:
Vitamin A, yağda eriyen dört vitaminden bir tanesidir ve farklı formlarda bulunur. Hayvansal kaynaklarda bulunanına önceden şekillenmiş (preformed) Vitamin A denir. Meyve ve sebzelerde bulunan formu ise provitamin A karotenoiddir. Yeterli A vitamini düzgün bir görsel işleyiş, fetal büyüme, üreme, bağışıklık ve epital doku bütünlüğü için gereklidir. Kadınlar için tüketilmesi önerilen A vitamini 10,000 IU/gün olarak belirtilmiştir. Gebelik sürecinde A vitamininin günde 10,000 IU/gün'den fazla tüketilmesi gelişimsel deformasyonlara sebebiyet verebilir.
Folik asit, deoksiribonükleik asit sentezi ve hücre bölünmesi için gerekli olan suda çözünebilen B-kompleks vitaminidir. Nöral tüp defektine (NTD) karşı kanıtlanmış önleyici özelliği nedeniyle gebelik öncesinde ve gebelikte tüketilmesi önemli bir vitamin olarak kabul edilmektedir. NTD ciddi beyin ve omurga kusurlarıdır. Ek folik asit kullanımı tavsiye edilmektedir, çünkü kadınlar için gebelik öncesi dönemdeki ek folat ihtiyacını sadece besinlerden karşılamak zordur. Önerilen günlük folik asit alımı gebelik öncesi çağdaki kadınlar için 400 mikrogram/gün, gebeler için ise 600 mikrogram/gün'dür.
Vitamin D, fosfor ve kalsiyum metabolizmasında önemli olan ve yağda çözünen bir vitamindir. Kalsiyum emilimini ve kemik mineralizasyonunu teşvik etmektedir. Güneş ışınlarıyla ve diyet kaynaklarıyla elde edilebilir. Önemli besin kaynakları; başta süt olmak üzere, güçlendirilmiş besinler, portakal suyu ve bazı kahvaltılık tahıllar. Diğer besin kaynakları; yağlı balık (somon, uskumru, ton balığı), yumurta sarısı, dana karaciğeri. D vitamini hamile kadınlar ve onların sağlığı için önemlidir. Günümüzde hamile kadınlarda ve bebeklerde D vitamini eksikliği görülme sıklığında artış vardır. Gebelik sırasında D vitamini alımının yetersiz olması sonucunda; bebekte bozuk iskelet yapısı, azalmış kemik mineralizasyonu, raşitizm, kemiklerin kırılması gibi sorunlar ortaya çıkmaktadır.