Güncelleme Tarihi:
Bebeklerde kafa terlemesi genellikle demir ve D vitamini eksikliği nedeniyle ortaya çıkar. Genellikle bebeklerin fazla efor harcaması ve kabız olması durumunda da kafa terlemesi oluşabilir. Bebekler emeklerken de kafaları terleyebilir.
Bebeklerde Kafa Terlemesi Neden Olur?
Bebeklerde kafa terlemesinin çeşitli nedenleri bulunmaktadır. Özellikle kabız olan bebeklerde kafa terlemesi meydana gelebilir. D vitamini eksikliği yaşayan bebeklerde de kafa terlemesi sık sık meydana gelebilir. Özellikle yeni doğan bebekler süt emerken ya da uyurken terleyebilir. İlerleyen aylarda bebekler çok hareketli olabilir. Bu nedenle bebekler hareketlendikçe kafa terlemeleri de meydana gelir. Emerken zorlanan bebeklerde soğuk terlemeler görülmektedir. genellikle aşırı kalın giydirilen bebekler ortamlarda hızla terlerler. Bebeklerin genellikle kafası da terler. Bebeklerin kafa terlemesinin önlenmesi için de gereken önlemler alınmalıdır.
Bebeklerde Kafa Terlemesinin Nedenleri
Yetişkinler günlük yaşamlarında sık sık terlerler. Buna hava sıcaklığı ve stres faktörleri de etki eder. Bebeklerde genellikle soğuk terleme meydana gelir. Bebekler efor sarf ettikçe kafaları da terleyecektir. Burun tıkanıklığı ve emerken zorlama durumlarında bebeklerin kafası çok sık terlemektedir. Bebeklerde özellikle alın bölgesinin terlemesine dikkat etmek gerekmektedir. Alın bölgesi terlemelerinde mutlaka bir doktora danışılmalıdır.
Bebeklerde Terlemeyi Önlemek İçin Neler Yapılmalıdır?
Bebeklerde terlemenin önlenmesi için bazı önlemler alınmalıdır. Özellikle de bebeklerde terleme tek başına tedavi edilemez. Başka sebeplerden dolayı ortaya çıkan terlemenin nedeni bulunarak bu neden ortadan kaldırılmalıdır. Bebeklerde terlemeyi ortadan kaldırmak mümkün değildir. Ancak terlemenin sebepleri ortadan kaldırılmalıdır. Bebeklerin kafasının terlememesi için mutlaka yüzde 100 pamuktan üretilen kıyafetler giydirilmelidir. Bu kıyafetler de cildin rahat nefes almasını sağlar. Bebeklerin uyuduğu ortamları sık sık havalandırmak gerekmektedir. Bu sayede bebeğin nefes alışverişinde sağlıklı bir rutin oluşturulur. Bebekler genellikle uyurken de çok sık terlerler. Bebeğin uyurken terlememesi için oda sıcaklığı ortalama 24 derece olmalıdır. Bebeklerin uykuda terlememesi için üzerleri kalın bir şekilde örtülmemelidir. Genellikle de rahat kıyafetler giydirilmelidir.
Bebeklerde Kafa Terlemesini Önleyici Etkenler Nelerdir?
Bebekler çoğu zaman kafa terlemesi yaşayabilirler. Bebeklerde kafa terlemesi meydana gelmemesi için haftada en az 3 kez banyo yaptırılmalılar. Banyo bebeğin vücut ısısını normal değerlere getirir. Ayrıca bebeklerin günlük olarak yeterli miktarda sıvı almaları da çok önemlidir. Günlük sıvı alımı yeterli olduğunda bebeklerin kafa terlemeleri de azalacaktır. Özellikle bebekler uyurken üzerlerine ince örtüler örtülmelidir. Kalın örtüler bebeğin uyurken terlemesine neden olur. Bu durumda da bebeklerin kafaları daha fazla terleyecektir. Bebeklerin huzursuz olmaması için terlememelerine özen gösterilmelidir. Genellikle bebeğin rahat edebileceği kıyafetler giydirilmelidir.
Bebeklerde Kafa Terlemesi Nelerden Dolayı Meydana Gelir?
Bebeklerde kafa terlemesinin çeşitli nedenleri bulunmaktadır. Özellikle yeni doğan bebeklerde emzirme sırasında kafa terlemeleri ortaya çıkar. Bebekler süt emdikleri sırada ve biberonlarından beslenirken de çok sık terlerler. Emmek bebeklere yüksek miktarda efor sarf ettirir. Bu nedenle bebekler rahat bir şekilde tutulmalıdır. Ayrıca bazı durumlarda enfeksiyon nedeniyle bebeklerde terleme meydana gelebilir. Soğuk algınlığı ve virüs kaynaklı hastalıklar nedeniyle terleme oluşabilir. Bebekler kabız olduğunda da terleyebilirler. Sindirim sistemi tam olarak gelişmemiş olan bebeklerde kabızlık ortaya çıkar. Kabızlık nedeniyle bebeklerde kafa terlemesi de çok sık görülür. Bunun yanı sıra tiroit sorunları da bebeklerde kafa terlemesinin nedenlerinden biridir.