İnsanların yeni bir yıla girmenin verdiği umut ve heyecanla bir araya geldiği yılbaşı gecelerinde sohbet ve eğlence genellikle geç saatlere kadar devam ediyor. Bu sırada yiyecek ve içecek tüketimde bilinçsiz davranıp aşırıya kaçmak ise kimi zaman istenmeyen sağlık sorunlarına kapı aralayabiliyor. Diyetisyen Duygu Özbay, konuyla ilgili önerilerini anlattı.
#SağlıkZerdeçal, son yılların gözde baharatı. Lezzeti kadar sağlık faydaları da çok konuşuluyor. Zira o, çok yönlü bir ilaç gibi de çalışıyor. Kanserle, damar sertliğiyle, kronik iltihapla, bellek bozukluğuyla, paslanmayla, kısacası bizi yaşlandıran ne varsa hepsiyle savaşıyor.
#Osman MüftüoğluKapak-kapı sistemi, “beden” diye özetlediğimiz ve üzerine ruhumuzu eklediğimiz o muhteşem yapının da önemli yapılanmalarından biri. Midenizle yemek borusu arasında da enteresan bir kapak sistemi var ve o tam bir “teknoloji” harikası! Bozuldu mu sindirimde işler karışıyor. Gastritten reflüye, ülserden kanamaya bir sürü sorun ortaya çıkabiliyor. En sık görüleniyse “reflü!” diye özetleneni.
#Yazar Yazısıİstatistiksel verilere göre, her beş kişiden birinde reflü var. Sorunun bu kadar yaygınlaşmasından öncelikle beslenme yanlışları sorumlu. Yanlışların neler olduğuna daha sonra değineceğim, önce “Reflü nedir? Ne yapar? Ne gibi belirtiler verir? Neden önemlidir?” sorularına cevap vereyim.