Reflü ülseri yendi

Yeme içme alışkanlıklarının değişmesi, nispeten daha stresli bir yaşam tarzı, reflü sorununun yaygınlaşmasına yol açtı.

Haberin Devamı

Reflü sorununu en yoğun yaşayan meslek grupları; politikacı, bankacı, borsacı, bürokrat, gazeteci, sanatçı, öğretmen ve doktorlar. Bu meslek gruplarında stres düzeyi yüksek, beslenme düzeni genelde daha bozuktur. “Reflü özafajiti” probleminin oluşumunda romatizmal hastalıkların, mide fıtığının, ilaçların ve daha pek çok etkenin de rol oynadığını belirtelim.

NASIL OLUŞUYOR?
“Reflü”nün kelime anlamı “geri kaçış”tır. Süreç şöyle işler: Mideyle yemek borusu arasında ileri teknoloji harikası bir kapak sitemi var. Bu kapak sistemi sadece gıdaların yutulması esnasında açılıyor. Yiyeceklerin yemek borusundan mideye geçişine izin veriyor. Yemek borusu ile mide arasındaki bu kapak sistemi normalde asitli mide sıvısının ve mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçmasına asla izin vermiyor. Kısacası reflü hastalığı midenin giriş kapısının fonksiyonunun bozulması, asit özelliğindeki içeriğinin yemek borusundan geri kaçmasıyla bir dizi sorunun art arda sıralanmasından ibarettir.

Haberin Devamı

BESLENME TARZI ÖNEMLİDİR
Reflü sorununun yaygınlaşmasından sadece stres sorumlu değil. Yeme içme alışkanlıklarındaki değişimler de bu sorunu tetikliyor. Ağır, bol yağlı yemekler, kafein, kola ve asit yükü fazla içecekler, yağ yüklü cipsler, gofret, bisküvi ve kekler reflünün başlıca suçlularıdır. Öğün atlayan, fast-food besinlere ağırlık veren, yemek öğünlerini ayaküstü atıştırmalarla geçiştiren, çiğnemeden yutup hızla yiyen, akşam öğünlerini geciktiren ve ağır yemekleri gece saatlerinde fazlaca tüketenler arasında reflü sorunun yaygınlaşması doğaldır. Alkol kullanımı ve sigara bağımlılığı yoğunlaştıkça reflüye yakalananlarının sayısı da artıyor.

STRES TETİKLEYİCİDİR
Eğer stresli biriyseniz, reflü sorununu siz de yaşıyorsunuzdur veya kısa bir gelecekte reflüyle siz de tanışacaksınızdır. 15-20 yıl önce adı sanı bile bilinmeyen bu önemli sağlık sorunu şimdi her 100 kişiden 20’sinde görülecek kadar yaygınlaştı. Aslında bir yetişkin hastalığı olmasına rağmen okul çocukları arasında bile görülmeye başladı. Üniversite, kolej sınavlarına hazırlanan “stres topu” çocuklarımız ve gençlerimizin bir kısmı ne yazık ki reflü sorunu yaşıyor.

Haberin Devamı

BELİRTİLERİ TİPİKTİR
Asitli mide muhtevasının ses tellerine teması ses bozukluklarına ve çatallanmasına, yutak bölgesi ile teması boğazda salgı artmasına ve faranjit benzeri sorunlara, akciğerlere kaçması özellikle geceleri ortaya çıkan öksürük ataklarına yol açıyor.
Reflü sorunu yaşayanlarda mide ekşimesi, geğirme, bulantı, kusma, yutma zorluğu, boğazda takılma hissi, ağıza acı ekşi su gelmesi gibi belirtiler çok sık görülüyor. Bazı kişiler ağız kokusundan da yakınıyor.
Bütün bu belirtilerin yanında en korkulanı kalp ağrısı ile karıştırılabilen göğüs ağrısı sorunudur. Göğsün orta kısmına yerleşen sıkıştırıcı, sıkıntı ve korku verici, yutmayı bile güçleştirebilen bir ağrı reflülü hastaların çoğunda mevcuttur. Ağrının kalp krizi ile ilişkili göğüs ağrılarından ayrılması bazen çok zordur.

Tanısı kolay tedavisi zor!
Reflü hastalığının tanısında kullanılan çok sayıda yöntem vardır, ama hastaların anlattığı öykü ve sorunların özelliği teşhis koymada en güvenilir yoldur. Endoskopik inceleme, ilaçlı radyolojik tetkikler, özafagus basınç ve pH incelemeleri de tanı da kullanılmaktadır.
Hemen belirtelim, sorun teşhisten çok tedaviyi sağlamakta ve sürdürebilmektedir. Yaşam tarzı ve beslenmeyle yakın ilişkide olan bu sorunun çözümünde sadece ilaçlara bel bağlarsanız işiniz zordur. Alkolü sınırlamadan, sigarayı bırakmadan, fazla kiloları verip stresi azaltmadan reflü sorunundan kurtulacağınızı sanmayın.
Doktorunuzun tedavi ve yeni nüksleri önlemek amacı ile vereceği beslenme ve yaşam tarzı planlarını dikkatle uygulayın. Reflü tedavi edilmezse sadece yaşam kalitenizi bozmaz, bir süre sonra sizi ciddi komplikasyonlar ile karşı karşıya bırakabilir.
Reflünün tıbbi tedavisinde anti asit grubu ilaçlar mide asidini azaltan H2 baskılayıcıları proton pompası bozcuları kullanılmaktadır. Yiyeceklerin yemek borusundan aşağıya geçişini kolaylaştıran ilaçlar ve yemek borusuna geri dönüşü zorlaştıran ürünler de alınabilir.
Cerrahi tedavi çok küçük bir hasta grubunda tedaviye yanıt vermeyen olgularda, kanama ve yemek borusu darlığı gibi sorunları yaşayanlarda denenebilir. Hangi tedavi yönteminin kullanılacağına doktorunuz karar verecektir.

Haberin Devamı

AKLINIZDA OLSUN
Eğer göğüs kemiğinizin arkasında eforla ilişkisiz yanma benzeri bir rahatsızlık hissediyorsanız bu rahatsızlığınız yiyecek ve içeceklerle, alkolle, stresle ilişkili ise ve ses kısıklığı, ekşime, yanma, şişkinlik, hazımsızlık gibi yol arkadaşları da varsa reflü sorununu hatırlayın.
Özafagus ve reflü sorununun kilo fazlalığı, şişmanlık, mide fıtığı ve hamilelik gibi durumlarda daha kolay oluşacağı, astım, şeker hastalığı, mide ülseri ve bazı bağ dokusu hastalıklarınında daha sık görüleceği aklınızda olsun. Özellikle fazla miktarda besini, iyice çiğnemeden, hızla midesine indirinlerin, düzensiz, dengesiz beslenenlerin, fastfood besin tüketimi fazla olanların, kolalı, kafeinli içecekleri, gazlı meşrubatları çok fazla sevenlerin bu sorundan kurtulma olasılıklarının düşük olduğunu bir kenara not edin.

Yazarın Tüm Yazıları