Beslenmenizi test edin

Güncelleme Tarihi:

Beslenmenizi test edin
Oluşturulma Tarihi: Nisan 21, 2013 08:40

Doğru veya yanlış, eksik ya da fazla beslenme sağlığımızı doğrudan etkiliyor. Peki, sizin beslenmeniz nasıl? Yeterli, dengeli ve çeşitli mi? Yiyecek, içecek seçimleriniz ne kadar doğru? Aşağıdaki test “Acaba doğru mu besleniyorum?” sorunuza yanıt vermede işinize yarayacak .

Haberin Devamı

Beslenmenizi test edin

1- Günde kaç öğün yiyorsunuz?

İki (1 puan), Üç (3 puan), Daha fazla (5 puan)

2- Kahvaltıda genelde ne yersiniz?

Yulaf ezmesi, sosis, yumurta (3 puan)
Tereyağ veya kahvaltılık margarin sürülmüş buğday ekmeği (5 puan)
Kahvaltı yapmıyorum (1 puan)

3- Ana yemeğiniz hangisidir?

Balık, hindi ya da tavuk, şinitzel (4 puan)
Patates, sebze, mısır, salata (5 puan)
Sakatat, kızarmış şinitzel, sosis (0 puan)

4- Ana yemeğinizde en fazla porsiyonu hangisi alıyor?

Et veya balık (1 puan)
Patates, pirinç, sebze, salata (5 puan)
Dengeli bir biçimde ikisinin karışımı (3 puan)

5- Yemeklerinizde hangi çeşit yağ kullanıyorsunuz?

Margarin, tereyağ (1 puan)
Ayçiçek yağı, mısırözü yağı (3 puan)
Zeytinyağı, kanola yağı (5 puan)

6- Hangi sıklıkta balık yiyorsunuz?

Haberin Devamı

Yılda iki (1 puan), Ayda iki (3 puan), Haftada iki (5 puan)

7- Hangi sıklıkla taze meyve yiyorsunuz?

Günde bir (3 puan)
Günde birkaç kere (5 puan)
Her gün değil (1 puan)

8- Günde ne kadar sıvı alıyorsunuz?

Üç bardak (1 puan)
6 bardak (3 puan)
Daha fazla (5 puan)


9- Susadığınızda hangi içecekleri tercih ediyorsunuz?

Meyve suyu, limonata (3 puan)
Çay, su, konsantre meyve suyu (5 puan)
Kahve, bira, kola (1 puan)

10- Hangi sıklıkta yemeğinize tuz ekersiniz?

Seyrek (4 puan)
Sıklıkla (1 puan)
Hiç (4 puan)

11- Sigara içiyor musunuz?

Hayır (5 puan)
Evet, günde 5 taneden fazla değil (3 puan)
Evet, günde 5 taneden fazla (1 puan)

12- Hangi sıklıkla egzersiz yapıyorsunuz?
Haftada en az iki (5 puan)
Düzenli değil ama merdiven çıkarım, yürüyü yaparım (3 puan)
Çok nadir (1 puan)

13- Hangi sıklıkta alkollü içecek alıyorsunuz?

Her gün (1 puan), haftada 3-5 kez (3 puan), Özel durumlar hariç, asla (5 puan)

14- Genellikle nasıl yemek yersiniz?

Koşuşturma içinde (1 puan), Vakit ayırarak (6 puan), TV seyrederek (1 puan)

15- Ne zaman yemek yersiniz?

Arkadaşlarımla birlikte, aç olmasam bile (1 puan), Sadece aç olduğumda öğün saatlerinde (5 puan), televizyon seyrederken, okurken ya da kızgın olduğumda (0 puan)

Değerlendirme
65- 80 puan: Tebrikler. Ne yediğinizin farkındasınız. Damar sertliği, kalp rahatsızlıkları ve diyabet için uygun bir diyet pozitif etkide bulunabilir. Devam edin!
40- 65 puan: Beslenmeniz hayatınızın önemli bir bölümü. Gelişmesi sizin elinizde. Daha fazla meyve, sebze ve buğday ürünleri yemeye çalışın. Yağ konusundaki seçimleriniz kolesterol seviyenizi yükseltecektir. Ana yemeğe gelince, et yerine sebzeyi tercih edin.
40- daha az: Beslenmenizi gerçekten hiç düşünmüyorsunuz. Birçok sağlıksız durum yanlış beslenmeden kaynaklanır. Fakat şu anda harekete geçebilirsiniz.

Haberin Devamı

Not: Bu test Avusturya’nın önde gelen beslenme uzmanı Profesör Kurt Widholm ve Diyetisyen Monika Kach’dan alınmıştır.


Hazımsızlık ve mide yanması karşı ne yapmalı?

 

Hayatının herhangi bir döneminde bu iki şikâyetin en azından birini yaşamayan yoktur. Ne var ki ne hazımsızlık ne de yemeklerden önce ya da sonra ortaya çıkan mide yanmaları çoğu zaman önemsenmez, hatta kronikleştiğinde bile ciddiye alınmaz. Oysa “Basit bir yanma!” deyip geçiştirilen sorun her sağlık sorunu gibi ciddiye alınmalı. Mide yanmalarının çoğu mide asit üretiminin artmasından ve/veya asitli mide muhtevasının yemek borusuna geri kaçmasından, yani reflü sorunundan kaynaklanıyor. Yanmaya yol açan süreçler –antral gastrit, ülser- kronikleştikçe şikâyetler sıklaşmaya başlıyor. Daha da önemlisi zaman içinde yutkunmayı zorlaştıran ve yemek borusunun alt ucunda Barrett özofagusu olarak tanımlanan kanser öncesi riskli oluşumlara yol açabiliyor.
Hazımsızlık da sık görülen bir şikâyet. Özellikle her yemekten sonra tekrarlaması onu dayanılması güç bir problem haline getirebiliyor. Hazımsızlığı önlemek için ilk önce sigara ve alkolden uzak durmak, aspirinden ve diğer ağrı kesicilerden uzaklaşmak gerekiyor. Domates suyu, portakal suyu ve benzeri asitli yiyecek ve içecekleri de azaltmak faydalı olabiliyor. Kafein oranı yüksek içecekler-kahve/çay-, yiyecekler –çikolata- ve yağlı besinleri azaltmak da faydalı olabiliyor. Eğer kronik hazımsızlık sorunu yaşayan biriyseniz yemeği oturarak ve yavaş yavaş yemenizde, küçük porsiyonları tercih etmenizde ve yemek esnasında fazla su içmemenizde fayda var. Yemeklerden sonra egzersiz yapmamanız da akılcı bir yaklaşım. Yemeğin hemen ardından yatmamak, en az 2-3 saat kadar midenin boşalmasını beklemek faydalı bir tedbir. Siz yine de mide yanmasını da hazımsızlığı da ciddiye alın, uzun sürdüğü ya da tekrarladığı durumlarda tıbbi yardım istemeyi unutmayın. Ayrıca midenizin üzerine basınç uygulayacak sıkı giysilerden, kemerlerden, uzak durun. Fazla kilolarınızı verin. Yatmadan önceki iki saat içinde herhangi bir şey yiyip içmeyin. Geceleri mide yanmalarıyla uyanıyorsanız ya da ağzınıza mide muhtevalarının geldiğini hissediyorsanız, yatınca tekrarlayan öksürük ataklarından yakınıyorsanız yastığınızı 15-20 cm yükseltin ya da takoz şeklinde bir yastık kullanın. Doktora gidene kadar yapılabilecek bir şey yok mu diye düşünüyorsanız zencefil, papatya veya rezene çayını deneyebilir, acil durumlarda da bir çay kaşığı kabartma tozunu bir bardak suya ekleyip içebilirsiniz.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!