Limonlu barı ağzıma attığım an burnuma gelen o tereyağı kokusu, cupcake kremasının kıvamı ve nefis tadı… Amerika’da nasılsa burada da aynen öyle. New York’taki küçük bir dükkândan küresel bir başarı hikâyesine dönüşen Magnolia Bakery, Avrupa’daki ilk şubesini bu hafta İstanbul’da açıyor. Açılış öncesi marka temsilcileriyle bir araya geldim, meşhur lezzetlerini tattım.
#CupcakeÇocukluğumda yer etmiş tatlıları hem pastanemde hazırlayıp sunmayı hem de tadarak o nostaljiyi yaşamayı çok seviyorum. Muzlu rulo, rokoko, ekler, pürüzyen bunlardan sadece birkaçı... Evde kendi nostalji turunu atmak isteyenler için hepsinin tariflerini hazırladım.
#TatlıOMAD diyeti, "One Meal A Day" yani günde sadece bir öğün yemek yemenizi öneren bir beslenme yaklaşımı. Son dönemde çok popüler olan ve ünlü isimlerin de uyguladığı bu beslenme şeklinde, herhangi bir kalori kısıtlaması bulunmuyor. Hatta dilediğiniz gıdayı günün bir saatinde tabağınız taşana kadar tüketebiliyorsunuz. En ilginç olanı da diyetin metabolizmayı hızlandırma amacıyla yapılıyor olması. Peki OMAD diyeti ne kadar sağlıklı? Zamanla yeme bozukluğuna neden olabilir mi?
#SağlıkPastacılıkta gram, ml gibi ölçüler çok önemlidir ama kekler hele de meyveli kekler doğaçlamaya, bardak-kaşık ölçüsüne hatta göz kararına bile uyumludur. Atıştırmalık ya da sabah bir bardak sütle hızlı bir kahvaltı olabilen keklerin sonbahara en yakışanı meyveli kek tarifleri hazırladım.
#KekYaşlı nüfusun yüzde 30'a yaklaştığı Japonya çözümü demans kafelerinde arıyor. Japonya'da, 6 milyondan fazla kişi demans (bunama) ile mücadele ediyor. Dünyanın en yaşlı nüfusuna sahip olan Asya ülkesinde yetkililer çözüm için farklı yöntemlere başvuruyor. İşte onlardan biri... Tokyo'da açılan bir kafede çalışan ve sipariş almakta, aldıkları siparişi eksiksiz getirmekte ve siparişi veren masayı bulmakta zorlanan ileri yaştaki garsonların kalpleri ısıtan hikâyesi...
#DemansYeni annelerin doğumdan sonraki ortalama 6 haftalık dönemi olarak tanımlanan lohusalık, kadınların en hassas, en kırılgan olduğu zamanların başında geliyor. Bu süreçte başta en yakınları olmak üzere aile üyelerinin ve çevrelerinin yeni annelere ilgi, şefkat ve anlayışla yaklaşması şart. Bu dönemde yaşananların kadınlarda ne derin yaralar açabildiğine insan hikayeleri ve uzman yorumlarıyla bir bakalım.
#LohusalıkYeni annelerin doğumdan sonraki ortalama 6 haftalık dönemi olarak tanımlanan lohusalık, kadınların en hassas, en kırılgan olduğu zamanların başında geliyor. Bu süreçte başta en yakınları olmak üzere aile üyelerinin ve çevrelerinin yeni annelere ilgi, şefkat ve anlayışla yaklaşması şart. Bir Sorudan Fazlası'nda bu kez bu dönemde yaşananların kadınlarda ne derin yaralar açabildiğini insan hikayeleri ve uzman yorumlarıyla masaya yatırdık…
#LohusalıkBuzdolabında güzelce soğutulmuş halini yemenin keyfi hiçbir şeye benzemese de taze kayısıyla sorbeden reçele, ters-yüz kekten crumble’a çeşit çeşit tatlı yapmayı çok seviyorum. Tezgâhlardan kalkana dek et yemeklerine ve salatalara katmayı da ihmal etmiyorum. İncik ve kuskusla yaptığım kayısı salsalı yemeğimi mutlaka deneyin.
#SorbeMevsimine göre sebzelerle hazırlanabilecek, bol vitaminli içimi kolay sebze çorbasıyla karşınızdayız. Boş kalan mideyi rahatlatmak önemli bu sebeple iftar sofralarının vazgeçilmezi çorbalardır. Sebze Çorbası; içinizi ısıtacak, besleyici enfes bir çorba tarifi. Mevsimine göre sebzelerle yapılabilir. Yazın, kabak, biber, patates, kışın ise kereviz, havuç gibi sebzelerle yapılabilir. İşte, sebze çorbası, dızmana, karpuzlu limonata, revani ve daha fazlasından oluşan iftar menüsü....
#İftar2050 yılında dünya nüfusunun 10 milyara ulaşması beklenirken sürdürülebilir protein kaynakları mevcut ihtiyacı karşılamak adına en doğru tercih olarak öne çıkıyor. Bitki temelli gıdaya market raflarında kolayca ulaşabilmekse hem ev hem restoran mutfakları için giderek daha fazla önem kazanıyor. Metro Türkiye’nin yeni piyasaya sürdüğü bademli ve fındıklı içecek serisiyse kekten kahveye mutfakta süt yerine kullanılabilecek pratik bir alternatif...
#SÜTSabah rutininin vazgeçilmezi, eş dostla sohbetin en lezzetli bahanesi, güzel bir yemeğin mutlu finali... Türk kahvesi, filtre kahve ya da espresso olsun, hepimizin gününü aydınlatan bir kahve çeşidi mutlaka var. Elbette ona tadını veren çekirdeği de en az kendisi kadar derin bir mevzu... İyi çekirdek nedir, neye göre belirlenir? Damakta yarattığı farklılıklar nedir? 1 Ekim Dünya Kahve Günü vesilesiyle işin uzmanlarını dinledik.
#KahveVeganlığın kısa süreli bir trend değil, yaşam biçimi olduğunu sık sık hatırlatıyorum. Yine de vegan günü, vegan ayı gibi etkinliklerin önemli bir farkındalık yarattığını düşünüyorum... Ocak boyunca kutlanan ‘veganuary’den (vegan ayı) ilham alan mevsim tariflerinde kış sebzeli doyurucu lezzetler var.
#VeganuaryÇoğu zaman aslında güzel bir yer size çok yakındır ama yine de onu keşfetmek bazen uzun zaman alır. Benim Slovenya gezim de aynen böyle oldu. Uzun bir süredir Ljubljana’ya ve Bled Gölü’ne gitmek istiyordum ama diğer gezilerim için bu rotayı sürekli erteleyip durdum. Neyse ki sonunda başardım ve yeşil şehir Ljubljana’da ve muhteşem Bled Gölü’nde inanılmaz güzel bir hafta sonu geçirdim. Bu kısa gezi rotası için Avrupa’da ‘Sonbaharın en güzel rotalarından biri’ diyebilirim. Hem Ljubljana hem de Bled Gölü kısa bir gezi için gerçekten de ideal...
#SlovenyaHamilelik sürecinde anne adayın var olan bakım rutinine cilt analiz edilerek bazı eklemeler yapılması gerekebilir. Burada önemli olan cildin doğru analiz edilmesidir. Genellikle hamilelik sürecinde değişen yağ ve nem dengesi ile cilt kuruması, akne ve kaşıntı problemleri görülmektedir. Anne adayına yaşadığı problemlere göre uygun içerikli ürünler önerilmesi gerekmektedir.
#Cilt SorunlarıSınav döneminde beslenme, pek çok yönüyle başarıya etki ediyor. Beynin hangi besin öğelerini alacağı konusunda oldukça seçici olduğunu söyleyen Doç. Dr. Haluk Saçaklı, gıdalarının türünün yanı sıra miktarının ve kalitesinin de beynin gelişimini, zihinsel performansını etkileyeceğini ifade ederek Yükseköğretim Kurumları Sınavına (YKS) girecek öğrencilere beslenme tavsiyelerinde bulundu.
#KahvaltıMutfaklar evlerimizde enerji tüketiminin en fazla olduğu alanlar. Sürekli çalışan buzdolapları, yanan fırınlar ve diğer ev aletlerinin tamamı elektrik ya da gazla çalışıyor. Buna musluklardan akan suları ve hatta tükettiğimiz gıdaların üretim aşamasında harcanan enerjiyi bile dahil etmek mümkün. Peki mutfakta enerji tüketimini azaltmak için neler yapabiliriz? İşte çok işinize yarayacak birkaç fikir…
#Enerji TasarrufuAkşamdan kalan yemekleri, yeniden ısıttığınızda ilk tadı vermiyor olabilir. Bu da artan yemeklerin ne yazık ki çöpe gitmesine neden olur. Ancak, birkaç basit yöntemle, yemeklerinizi yeniden afiyetle yiyebilirsiniz. İşte yiyeceklerinizin tadının yeni pişmiş gibi olmasını sağlamanın 8 kolay yolu…
#YemekKamu bankalarının ardından özel bankaların bir bölümü gerçekten vatandaşa destek olacak kararlar açıklarken bir bölümü ne yazık ki ‘mış’ gibi yaptı. Bu bankalar 2-3 aylık kredi taksit ötelemeyi, EFT ücretini geçici kaldırmayı ve ATM’den para çekme limiti arttırmayı vatandaşa destek gibi sundu.
#Yazar