Amasya'nın yöresel lezzetleri ile ilgili olarak geniş bir çeşitliliğe sahip olduğu söylenebilir. Siz de Amasya şehrine gitmeden önce yöresel lezzetleri hakkında bilgi sahibi olmak isteyebilirsiniz. Amasya Yemekleri - Amasya'da ne yenir ve neyi meşhur? Amasya mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesi nedir? Siz de meşhur Amasya yemekleri hakkında bilgi edinerek gittiğiniz zaman ne yiyeceğinize daha kolay bir şekilde karar verebilirsiniz. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Amasya YemekleriAdana, Hatay, Gaziantep gibi şehirlerimiz mutfaklarının lezzetiyle ünlü ama bu diğer şehirlerimizin yöresel lezzetlerinin buralarla yarışamayacağı anlamına kesinlikle gelmiyor. Örneğin Karadeniz'in güzeller güzeli şehri Amasya'nın birbirinden nefis yemekleri var. Sizin için Amasya mutfağının en sevilen yemeklerinden bazılarını derledik. Yöresel lezzetleri sevenler bu Amasya yemeklerini kaçırmasın...
#Amasya YemekleriCNN Travel, dünyadaki en iyi 20 çorbayı listeledi. Nijerya'dan Fransa'ya Çin'den Meksika'ya kadar birçok ülkeye ait çorbanın yer aldığı listeye, ülkemizden yayla çorbası dahil edildi. Biz de bu haber üzerine uzmanlarımıza 'Ülkemizde çorbaların peşinde yola çıkılacak adresler hangileri?’ diye sorduk. İşte 8 şehirden birbirinden lezzetli 8 öneri...
#RotaŞimdilerde herkesin iki adım geriden baktığı kızartmalar ben küçükken soframızın vazgeçilmez bir parçasıydı. Patlıcan ve biber öğle yemeğine yakın kızartılır; üzerine domates, sarımsak, sirke ve şekerli sos dökülerek sıcak sıcak yenirdi. Uzun ince doğradığımız patatesleriyse pişirmeden önce buzlu suda bekletirdik. Patates kroket de bana yazı hatırlatan bir diğer kızartmadır. Bamyadan köfteye, mücverden böreğe ve balık-tavuğa yaz aylarında hangi kızartmayı nasıl yaptığımı anlattım.
#KızartmaKaradeniz’in içlerinde kalmış 8 bin 500 yıllık yerleşim birimi, geçmişten günümüze çok farklı medeniyetlerin izlerini korumayı başarmış. Kendinizi Amasya sokaklarına bırakın ve tarihin kültür galerisinde yolculuğa başlayın. Önce Kral Kaya Mezarları’nı gezin, sonra Osmanlı’nın izlerini takip edin. ‘Şehzadeler Şehri’nde Yeşilırmak boyunca ilerleyip bu açık hava müzesinin tadını çıkarmaya bakın.
#AmasyaEskiden beri Türk mutfağını ve Osmanlı mutfağını en iyi temsil eden restoranlardandır Feriye Lokantası. İsminin ve lokasyonun tarihçesini sizlere söyle aktarayım; Feriye Sarayı ya da Feriye Sarayları İstanbul Boğazı kıyılarında günümüzdeki Beşiktaş semti ile Ortaköy semti arasında Çırağan Sarayı boyunca uzanan Osmanlı saraylarının eski adıdır. Hanedan üyelerinin zaman zaman kaldığı saraylardandır.
#Ramazan BaşanMayıs ayı Gastronomi adına hareketli başladı diyebiliriz. Bir yandan tüm Türkiye’de festivaller, şenlikler başlarken diğer yandan Türk Mutfağı Haftası tüm yurtta etkinliklerle doruk noktasına ulaştı. Ama size bir önemli etkinlikten daha bahsetmek isterim ki ; Restoran Haftası!
#Ramazan BaşanŞimdi son tazelerini bulabileceğimiz, kurusunuysa yıl boyu yiyebileceğimiz bamyaya burun kıvıran çoktur. Misal Yayın Yönetmenimiz Ahmet Hakan da geçen hafta yazısında “bamyadan uzak durma konusunda milim geri adım atmadığını” anlattı. Belli ki Konya’nın meşhur bamya çorbasını veya ekşili, nohutlu, etli Adana usulünü henüz tatmamış...
#BamyaGöktürk’le ilk tanışmamın üzerinden 20 yılı aşkın bir süre geçmiş. 15 yıldır da burada yaşıyoruz. Bu süreçte gerçek bir köyden uydu kente ya da diğer bir deyişle banliyöye dönüşmesine şahit olduk. İnşaatlarla birlikte nüfus da arttı, marketler açıldı ama uzun bir süre artmayan, eksikliği en çok hissedilen şey vardı, o da restoranlardı.
#Müge AkgünSatın alacağınız evin mimarisini artık webtapu üzerinden üç boyutlu olarak bir tıkla görmek mümkün olacak. Gayrimenkul satın alırken, apartmanların anayasası niteliğindeki yönetim planını da doğrudan tapu memurundan isteyebilirsiniz. 1. Türkiye Profesyonel Tesis Yöneticileri ve Tedarikçileri Çalıştayı’na katılan Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü Tapu Dairesi Başkanı Hasan Çelik, “Üç boyutlu kent modelleri ve kadastro projesi” ile vatandaşların satın alacakları evi balkonundan mutfağına kadar santim santim üç boyutlu sanal ortamda görebileceklerini söyledi.
#YAZARGeçen hafta Vakıfbank Kültür Yayınları’nın son kitabı ‘’Osmanlı’nın enfes ve köklü mutfağının bilinmeyenleri’’ elime ulaştı. Türk mutfağı üzerine önemli çalışmalarıyla bilinen Priscilla Mary Işın’ın bu kitabı, Osmanlı İmparatorluğu’nun tarih boyunca kendini sürekli yenilemeyi başaran yemek kültürünü anlatırken görselleriyle de okura renkli bir dünya sunuyor.
#BursaBuğday Derneği’nin kurduğu 'TaTuTa' ağı kapsamında, Türkiye’nin dört bir yanındaki ekolojik çiftlikler, gönüllü veya ziyaretçilerini bekliyor. TaTuTa, hem Türkiye’den, hem de yurt dışından gelen gönüllü ve konuklarla Türkiye’de ekolojik tarım yapan çiftlikleri buluşturuyor. İşte detaylar…
#Ekolojik Yaşam ÇiftliğiKızılırmak ve Yeşilırmak deltaları arasında yeşil bir cennet olan kutlu şehir Samsun, sosyal belediyecilik anlayışı ile büyümeye ve gelişmeye devam ediyor. Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin hayata geçirdiği yeni projeler ile birçok alanda şehrin çehresi değişiyor. Tarım ve sanayi kollarının yanında turizm sektörüyle de yükselişe geçen Samsun, barındırdığı tarihi mirası ve doğal zenginlikleri turizme kazandırıyor.
#SamsunRengârenk çini ve porselenleri, doğal güzellikleri, termal suları ve ünlü kaplıcalarıyla Kütahya, Ege Bölgesi’nin incilerinden… Tüm bunların dışında Kütahya, eski ramazanların ruhunu özleyenler için de en doğru adreslerden biri. Tarihi camileri, türbeleri ve lezzetli sofralarıyla Kütahya sizlere huzur dolu, geleneksel bir ramazan sunuyor. Hatta 'Küpecik' adlı bir Ramazan geleneği hâlâ devam ediyor. İşte ramazana özel Kütahya gezi rehberi...
#KütahyaAhmet Hamdi Tanpınar, ‘Beş Şehir’ adlı kitabında Konya ile ilgili şu cümleyi kurar: “Sağlam ruhlu, kendi başına yaşamaktan hoşlanan, dışarıdan gösterişsiz, içten zengin Orta Anadolu insanına benzer. Onu yakalayabilmek için saat ve mevsimlerine iyice karışmanız lazımdır... Konya insanı ya bir sıtma gibi yakalar, kendi âlemine taşır yahut da ona sonuna kadar yabancı kalırsınız.” Konya, Selçuklu eserlerinin sergilendiği bir müze sanki... Ve bir de elbette ki damağına düşkün olanlar için Konya en doğru adreslerden biri. Her köşede bir başka ziyafet sizi bekliyor. İşte size Konya lezzet rehberi...
#Konya Gezi RehberiMilattan öncesine uzanan tarihi ve hayranlık uyandıran kral kaya mezarları, şehrin içinden akıp giden Yeşilırmak’ın güzelliği, Selçuklu ve Osmanlı izlerini bugüne taşıyan ahşap evleriyle, Amasya böyle bir keşif yolculuğu için ideal... İşte Amasya gezi notlarım...
#Amasya Gezi Rehberi‘Kocakarı gerdanı’, ‘tavşan üflemesi’, ‘kuyruğusulu’, ‘sakalaçarpan’... Bazı yemek isimleri vardır ki duyunca insana yanlış şeyler çağrıştırır. Kimi güldürür, kimi derin derin düşündürür, kimi de insanı o yemekten soğutur. Ama söz konusu yemek olunca önyargıları bir kenara bırakmak gerek...
#Mehmet Yaşin‘Kocakarı gerdanı’, ‘tavşan üflemesi’, ‘kuyruğusulu’, ‘sakalaçarpan’... Bazı yemek isimleri vardır ki duyunca insana yanlış şeyler çağrıştırır. Kimi güldürür, kimi derin derin düşündürür, kimi de insanı o yemekten soğutur. Ama söz konusu yemek olunca önyargıları bir kenara bırakmak gerek...
#KuyruğusuluSonbahar rengârenk doğasıyla gözlerin, lezzetli yemekleriyle de midelerin dostudur. Sonbahar hasat mevsimidir. Üzümler salkım salkım toplanmayı bekler. Zeytinler de zümrüt yeşili yağa dönebilmek için bu ayları bekler. Deniz de lezzetlenir sonbaharda. Palamut, lüfer, yavaş yavaş hamsi ve uskumru bu mevsimde damakları çatlatacak kadar lezzetlenirler. Kış bastırmadan hem gözlerinizi hem de midenizi heyecanlı bir yolculuğa çıkarın.
#Mehmet YaşinMilattan öncesine uzanan tarihi ve hayranlık uyandıran kral kaya mezarları, şehrin içinden akıp giden Yeşilırmak’ın güzelliği, Selçuklu ve Osmanlı izlerini bugüne taşıyan ahşap evleriyle, Amasya böyle bir keşif yolculuğu için ideal... İşte Amasya gezi notlarım
#AmasyaPek çok ünlü (!) maalesef sizden daha becerikli, daha akıllı, daha yetenekli ve daha çok imkana sahip oldukları için değil, kötü beslenme planlarını ve sağlıksız yeme davranışlarını ısrarla uyguladıkları adeta “açlık oruçları” yaptıkları için incecik kalırlar.
#Osman Müftüoğlu