Alzheimer hastalığı haberleri sayfasında Alzheimer hastalığı hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1998 Alzheimer hastalığı haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Alzheimer hastalığı, günlük yaşamsal aktivitelerde azalma ve bilişsel yeteneklerde bozulma ile karakterize, nöropsikiyatrik semptomların ve davranış değişikliklerinin eşlik ettiği nörodejeneratif bir hastalıktır. Demansın en sık görülen tipidir. Bu hastalığı ilk olarak Alois Alzheimer tanımlamıştır.
Alzheimer, MS, Parkinson gibi genellikle yaşlılarda görülen beyin hastalıkları artık genç nüfusu da tehdit ediyor. “Dünyada 50 milyon kişi Alzheimer. Bu rakam 2050’ye kadar üç katına çıkacak” diyen Türk Nöroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. M. Akif Topçuoğlu, Hürriyet’e çarpıcı bilgiler verdi...
#Alzheimer HastalığıYıllar boyunca ekranın ünlü yüzlerinden biri olarak kariyerini sürdürdü. Yakınlarda bir zaman diliminde kendisinde bazı tuhaflıklar hissetti. Yaşı gereği bunun menopozun etkilerinden biri olduğunu düşünürken acı gerçekle yüzleşti: Alzheimer olmuştu.
#Fiona PhillipsDemans, günlük yaşama müdahale edecek kadar şiddetli hafıza, dil, problem çözme ve diğer düşünme yeteneklerinin kaybı için kullanılan genel bir terimdir. Alzheimer demansın en yaygın nedenidir. Peki, demans belirtileri nelerdir, tedavisi var mı? İşte, demans hastalığı hakkında merak edilenler...
#Demans HastalığıGünümüzde 65 yaş üstü 100 kişiden 8'inde Alzheimer hastalığı görüldüğüne dikkati çeken Nörolog Uzm. Dr. Fatma Ebru Yücel Algül “Alzheimer demansı tanılı hastalarımızın tedavisinde hasta ve hasta yakını ile kurulan iletişimin ve hastalıkla başa çıkmaya yönelik ilaç dışı yöntemlerin hayata geçirilmesi en az ilaç tedavisi kadar önemli. Hasta yakınlarımızın hastalık hakkında kısa süreli eğitim programlarına katılmalarının hastalığın bir sonraki evreye geçişini geciktirdiği gösterildi” dedi.
#Alzheimer HastalığıAlzheimer’da ileri yaş ve genetik faktörlerin yanı sıra hayat tarzı ve beslenmenin önemli risk faktörleri arasında olduğunu belirten uzmanlar, kırmızı ete dayanan, bol kolesterollü, yağlı bir beslenme tarzının Alzheimer belirtilerini hızlandırdığına dikkat çekiyor. Uzmanlar, sosyal izolasyon nedeniyle pandemi döneminin Alzheimer hastalarını olumsuz etkilediğini de vurguladı. Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Oğuz Tanrıdağ, Alzheimer hastalığına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
#AlzheimerBugün 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü, günümüzde artık çoğu kişinin bildiği ve belli bir yaşın üzerindeki insanlar tarafından ciddi bir gelecek korkusu olarak ifade edilen bir hastalık. Dünya Alzheimer Günü kapsamında Doç. Dr. Can Hakan Yıldırım Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı, Alzheimer hastalığına karşı erken tanı ve korunmanın önemini vurgularken, Alzheimer’dan korunma hakkında bilgiler verdi.
#AlzheimerTürkiye Alzheimer Derneği Başkanı Prof. Dr. Haşmet Hanağası, 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü’nün Alzheimer hastalarının sorunlarına dikkat çekmek, onlara ve yakınlarına yardımcı olabilmek için neler yapılabileceği konusunda önem taşıdığını söyledi ve ekledi: “Dünyada ve ülkemizde yaşlı nüfusun artmasıyla birlikte Alzheimer hastalığında büyük bir artış yaşanıyor. Dünyada 50 milyon civarında demans hastası bulunuyor ve bu hastaların yaklaşık 2/3’ünü Alzheimer hastaları oluşturuyor.”
#AlzheimerBalçiçek ile Dr. Cankurtaran 25. Bölümde konuk olan Prof. Dr. Barış Topçular, "Bunama ve unutkanlık arasındaki farklar nelerdir? Bunamanın belirtileri nelerdir? Ne zaman endişelenmeliyiz?Bunamada erken tanının önemi nedir? Alzheimer Hastalığı kişiyi nasıl etkiler?" gibi sorulara önemli bilgiler verdi!
#Balçiçek İle Dr. CankurtaranDünyada ve Türkiye’de yaşlı nüfusun çoğalmasıyla birlikte, Alzheimer ve demans gibi hastalıklarda artış görülüyor. Çevresel faktörlerin bu hastalıkların artışına neden olduğunu belirten Uzm. Dr. Selen Gür Özmen, içme sularında bulunan alüminyumun Alzheimer’a neden olacağını ifade etti.
#Alzheimer BelirtileriAlman Nörodejeneratif Hastalıklar Merkezi laboratuvarlarında görev yapan Türk bilimadamı Doç. Dr. Çağhan Kızıl ve ekibi Alzheimer’a çare olabilecek ipucunu zebra balığının beyninde buldu. Zebra balığının Alzheimer hastalığına tepki veren beyin hücreleri bu hastalık için ilaç geliştirme yolunda umut oldu.
#GazetehaberleriZeytinyağı tüketmek nelere faydalı? Zeytinyağı hangi hastalıklardan koruyor? Kalp hastalıklarından alzheimer’a kadar birçok hastalığa iyi gelen zeytinyağını tüketmenin faydalarını ve uzun yaşamın sırlarını Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Timur Timurkaynak açıkladı.
#ZeytinyağıAlzheimer, Türkiye’de de çığ gibi büyüyen bir sorun. Alzheimer Derneği’ne göre Türkiye’de 600 bin aile bu hastalıkla ile mücadele ediyor. Nüfus yaşlanmaya devam ettikçe bu rakam da artacak. Ancak Türkiye bu dalgaya hazır değil. Ne kamu kurumları ne yerel yönetimler ne de özel sektör. Alzheimer’lıya özel gündüz ve yatılı bakımevlerinin sayısı iki elin parmağını geçmiyor. İhtiyaç duyan hastaların sadece yüzde 0.1 - 0.4’üne yanıt verilebiliyor.
#AlzheimerTıp biliminde Nöroloji alanının konusu olan Alzheimer hastalığı, zaman zaman basına yansıyan gelişmeler nedeniyle gündeme geliyor. Kısaca tanımlamak gerekirse bilişsel yeteneklerin yıkımına neden olan Alzheimer hastalığında kişi yavaş yavaş çevre ile iletişim ve irtibat kurma yeteneğini ve karar verme yetisini kaybediyor. Peki, Alzheimer hastalığı nedir? İşte merak edilenler…
#Alzheimer HastalığıNöroloji alanını ilgilendiren Alzheimer hastalığı, medyaya yansıyan olaylar nedeniyle gündeme geliyor. Bilişsel yeteneklerin yıkımına neden olan Alzheimer hastalığında kişi yavaş yavaş çevre ile iletişim kurma yeteneğini, karar verme yeteneğini kaybeder. Peki, Alzheimer hastalığı nedir?
#AlzheimerBilişsel gerileme üzerine araştırmalar yapan Meksikalı nörolog Dr. Jesus Ramirez-Bermudez'e göre, 'saat çizme testi' demansın erken belirtilerini tespit etmek için etkili bir yöntem. Analog bir saati ne kadar iyi çizebildiğinizi gösteren beş dakikalık basit bir çizimle, hafıza kaybı durumunun erken bir belirtisine sahip olup olmadığınızı test edebilirsiniz.
#DemansSon zamanlarda hafızanızın eskisi gibi olmadığından mı endişeleniyorsunuz? Ya da etrafınızdaki bazı kişilerin Alzheimer ya da demans olduğundan mı şüpheleniyorsunuz? Bu konuda bir bilgi sahibi olmak için en doğru yol tabii ki konunun uzmanına danışmak ama bundan önce yapacağınız çok basit ve kolay bir testle demans hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
#DemansAşırı şeker tüketiminin sağlığa zararlarını artık herkes biliyor. Ancak burada asıl suçlu meyvedeki sütteki doğal şekerler değil, özellikle aşırı işlenmiş gıdalarda ziyadesiyle bulunan ilave şekerler. Peki ilave şeker tüketimini sınırlandırmanın vücudunuzda nasıl etkiler yaptığını biliyor musunuz? Okuyunca inanamayacaksınız...
#SağlıkAvustralya'da yaşayan ve 59 yaşındayken nadir görülen bir demans teşhisi konan Suzan Adler'ın kızı Daily Mail’e annesine teşhis konmadan önce davranışlarında gözlemlediği değişimi ve tüm bu süreçte yaşadıklarını anlattı. Takıntı derecesinde düzenli olan annesi mutfak eşyalarını yanlış yerlere koyuyordu. Aşırı hassas ve alıngan olmaya başladı, araba kullanırken zorlanıyor, ev içinde mesafeleri ayarlayamadığı için eşyaşara çarpıyor ve kırıyordu. Sonunda doktorlar kadına 'Posterior kortikal atrofi' teşhisi koydu
#Demans38 yaşındaki Stefan Tankov 2022 sonbaharında tuhaf davranmaya başladığında, eşi kişiliğindeki değişiklikleri fark etmeye başladı. Eşinin hareketlerindeki değişikliklerden şüphelendi çünkü bu onun karakterine benzemiyordu.
#Demans38 yaşında altına kaçırmaya, arabaların önüne atlamaya, hırsızlık yapmaya, çocuk gibi davranmaya başladı. Doktorlar bunun depresyon ve tip 2 diyabetten kaynaklandığını düşündü ancak yapılan nörolojik testler sonucunda kendisine yıkıcı bir tanı kondu: Erken yaşta demans! Stefan Tankov'ın ani değişimini eşi Sile anlattı.
#DemansEzber bozan bir bilgi ama gerçek…Patlamış mısır, özellikle bir önceki günden artan pilav, makarna, çok şekerli diye düşündüğümüz üzüm… İşte sandığımızdan daha sağlıklı olan listede adını görünce şaşıracağımız o yiyeceklerin listesi…
#Sağlıklı BeslenmeBir gün önceden artan pilavlarınız, patates ya da makarnanız aslında oldukça sağlıklı desek çoğunuz ‘Hadi canım olur mu öyle şey?” dersiniz. Ezberleri bozan bir bilgi ama gerçek… Yememek için kendimize engel olmaya çalıştığımız patlamış mısır, özellikle bir önceki günden artan pilav, makarna, çok şekerli diye düşündüğümüz üzüm… İşte sandığımızdan daha sağlıklı olan listede adını görünce şaşıracağımız o yiyeceklerin listesi…
#Sağlıklı BeslenmeHayatımızı kolaylaştırıyor ama yanlış kullanımı ciddi sağlık sorunlarına davetiye çıkarıyor. Evet mutfaklarımızdaki teflon tavalarımız 'teflon gribi' olarak bilinen ‘polimer duman ateşi’ hastalığına neden oluyor. Ani olarak titreme, yüksek ateş, baş ağrısı, kas ve eklem ağrısı, öksürük veve grip benzeri semptomlarla kendini gösteren bu hastalık ile ilgili tüm detayları uzmanına sorduk...
#TeflonHepimizin mutfağında bulunan yapışmaz tava ve tencereler hayatımızı kolaylaştırsa da yanlış kullanımı ciddi sağlık sorunlarına davetiye çıkarıyor. Bunlardan biri de 'teflon gribi' olarak bilinen ‘polimer duman ateşi’...Teflon tava ve tencerelerin fazla ısıtılmasıyla ortaya çıkan dumanın solunmasından 4-8 saat sonra ani olarak titreme, yüksek ateş, baş ağrısı, kas ve eklem ağrısı, öksürük veve grip benzeri semptomlarla kendini gösteren bu hastalık ve korunma yolları ile ilgili tüm detaylar haberimizde...
#Teflon TavaAlzheimer hastalığı durdurulabilir mi? Yepyeni bir çalışmaya ve bu çalışmaya katılan iki Alzheimer hastasına göre cevap “evet”. Cici Zerbe ve Simon Nicholls adlı iki hasta, katı ama basit yaşam tarzı değişiklikleri yaparak öldürücü hastalığı önlediklerini ve hatta tersine çevirdiklerini iddia ediyor.
#Alzheimerİngiltere'nin en tanınmış demans uzmanlarından biri olan Peter Garrard için annesindeki değişimler fark edilmeyecek gibi değildi. Peki neydi o değişiklikler? Daha da önemlisi Garrard, annesine Alzheimer teşhisi konduktan sonra neler yaptı?
#Alzheimer1964 yılında kurulan Siirt Mücadele gazetesinin kurucusu Cumhur Kılıççıoğlu, 2021’de yakalandığı Alzheimer hastalığı nedeniyle 25 Mart’ta hayatını kaybetti. Siirtli gazeteciler, Kılıççıoğlu’na ait ofisin ‘Basın Müzesi’ haline getirilmesi için girişimlere başladı.
#SiirtNesilden nesle aktarılan unutulmaz bazı müzik eserlerinin arkasındaki bestekârlar çoğunlukla bilinmez. Özellikle nesiller değiştikçe besteleri yaşamaya devam ederken, yaşlanan bestekârlar ise unutulmaya yüz tutar. Bunlardan biri de İsmet Nedim Saatçi. Birçok bestesiyle bir dönemler Yeşilçam filmlerine de zenginlik katan usta müzisyen ve bestekâr İsmet Nedim Saatçi, Almanya’nın başkenti Berlin’de vefat etti.
#BerlinAlzheimer teşhisinde yeni tanı yöntemleri tartışmaya neden oldu. ABD merkezli Alzheimer Derneği'nin planına göre, hastalığın tanımı ‘hiçbir bilişsel veya hafıza sorunu olmayan’ milyonlarca insanı kapsayacak şekilde genişletilebilir. Bu da ‘sağlıklı’ insanlara da tanı konabilir anlamına geliyor. Peki bu nasıl oluyor? Alzheimer'da teşhis riskini Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Osman Özgür Yalın hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkKanal D’nin yeni dizisi “Taş Kağıt Makas: Hayatın Oyunu” ilk bölümünde Alzheimer hastası Rıza’nın tutuklanmasından sonra “Alzheimer hastalığının cezai ehliyeti var mıdır?” sorusunu sordurdu. Konuyu Hürriyet yazarları Orkun Ün ile Savaş Özbey ve avukat Edip Önder yorumladı. Önder, “Bu durumda hastanede gözetim altında tedavisi yapılmalıdır” dedi.
#Taş Kağıt Makas: Hayatın Oyunu“Taş Kağıt Makas: Hayatın Oyunu” dizisinin ilk bölümünde Alzheimer hastası Rıza’nın, yakın arkadaşının 22 yaşındaki kızını öldürmekle suçlanıp, olaya dair hiçbir şeyi hatırlamaması üzerine cezaevine konulması, “Alzheimer hastalığının cezai ehliyeti var mıdır?” sorusunu gündeme getirdi.
#Taş Kağıt MakasBESİNLERİN lezzeti kadar antioksidan kapasiteleri de önemli. Çünkü bir besinin antioksidan gücü arttıkça sağlık faydaları da çoğalır. Sağlık Bilimleri Üniversitesi İzmir Tıp Fakültesi, Dr. Behçet Uz Çocuk Hastanesi Çocuk İmmünolojisi ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Demet Can Antioksidanları anlattı.Hava sıcaklıkları düşmeye başlarken önce çocuklar, sonra büyüklerde solunum yolu enfeksiyonları yükselişe geçiyor. Soğuk algınlığı ile mücadele eden bağışıklık sistemimizi nasıl destekleyebiliriz? Son zamanlarda balık yağı ve arı poleni yanısıra çokça adı geçen yeni bir destek grubu var: Antioksidanlar. Vücudumuzu enfeksiyonlardan, mikroplardan ve diğer hastalık yapıcı etkenlerden koruyan antioksidanlar, bağışıklık sistemini destekleyerek vücudun hastalıklara karşı daha dirençli hale gelmesini sağlıyorlar.
#1Ağız ve diş sağlığının bozulması sonucunda meydana gelen diş kayıpları, konuşma ve kelimeleri telaffuz etmede zorluk yaşattığı gibi sindirim sisteminde sorunlara da neden oluyor. Ama hepsi bu değil. Uzmanlara göre dişte oluşan problemler başta kalp rahatsızlıkları olmak üzere akciğer hastalıkları, diyabet hatta son araştırmalara göre Alzheimer’ın oluşmasında etkili. Peki dişlerin bu hastalıklarla ilgisi ne? Ağız hijyeni bu sorunların önüne geçmede ne kadar etkili? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#Sağlık