Salatası ve ızgarası yapılan ahtapot, sevilen deniz ürünlerinden biridir. Ahtapotlar mitolojide ve folklorda deniz canavarları olarak tasvir edilmiştir. Özellikle Akdeniz ve Asya'da olmak üzere dünyanın çoğu yerinde ahtapot eti yenmektedir. Peki, ahtapot nedir? Ahtapot nasıl yenir? Ahtapot ızgara nasıl yapılır?
#Ahtapot NedirKalamar balığı, tüketilebilen deniz canlıları arasında yer alır. Birçok dünya mutfağı içerisinde sıklıkla tercih edilir. Yemekleri, hazırlanışı ve avlanma şekli ile birçok özelliği vardır. Kalamar balığının nasıl avlandığı ve nasıl sunulması gerektiği gibi konularda insanlar merak duyabilirler. Kalamar balığının özellikleri hakkında merak edilen tüm detayları derledik.
Tüm deniz canlıları birbirinden farklı özelliklere sahiptir. Özellikle yaşamlarını devam ettirmek için bu özelliklere sahip olan balıklar farklı türlerde bulunmaktadır. Bunlardan birisi de yelken balıklarıdır. Peki yelken balığı nedir, özellikleri nelerdir ve yenir mi? Yelken balığı türleri ve nerede yaşar? Sizlere yelken balıkları hakkında merak edilenleri detaylıca derledik.
Dünyanın en tehlikeli köpek balıkları içerisinde boğa köpekbalığı gelmektedir. Özellikle boyutları ve yapısı ile aynı zamanda oldukça yetenekli bir avcıdır. Peki boğa köpek balığı nedir, özellikleri nelerdir ve yenir mi detayları ile derledik.
Sözlüklerde ‘kabakla yapılan, kızartılarak pişirilen’ bir yemek olarak tarif edilse de Akdeniz mutfağının bu güzel lezzeti bir tekniktir aslında... Sadece kabakla değil, her türlü sebzeyle yapılır; bölge bölge adı değişir: Gaziantep’te taze sarımsaklı ve soğanlısı ‘öcce’ olur, Karadeniz’de hamsilisi ‘hamsi kuşu’, Ege’de yabani otlarla pişirileni makbuldür; bizim evde de ahtapotlusu...
#Mücverİnsan kalabalığının henüz bastırmadığı, havaların sıcaktan bayıltmadığı haziran ayı veya rüzgarların dindiği, kalabalığın çekildiği, denizin ısındığı eylül aylarında Bozcaada’da olmak çok daha keyifli olacaktır düşüncesiyle çıkarım ben her yaz bu adanın yollarına… Sizlere de aynısını önererek başlamak isterim Bozcaada yazıma…
#BozcaadaKanuni Sultan Süleyman’ın, Pargalı İbrahim Paşa’nın, St. Jean Şövalyeleri’nin, Cem Sultan’ın izleri halen adanın sokaklarında. Yunanistan’ın 12 Adalar yönetim merkezi olan Rodos, konumu, turkuaz rengi koyları, mezeleriyle ünlü tavernaları ve konukseverliğiyle sizi kendine bağlıyor.
#YunanistanGenellikle Selanik’de yaşayanların yazlık bölgesi Halkidiki hâlâ çok fazla turistik olmadığı için doğallığını koruyor. Çok fazla sayıda büyük otel ve tesis bulunmayan yarımadada, plajlarda giriş ücreti alınmıyor. Yunanistan’da çoğu yerde olduğu gibi sadece şezlong ücreti alınıyor. Bazı plajlarda yemek yedğiniz ya da birşeyler içtiğiniz takdirde bu ücrette alınmıyor. Bunların hepsi bir araya gelince doğası, masmavi berrak denizi ve uygun fiyatlarıyla Halkidiki’yi cazip bir tatil destinasyonu yapıyor.
#Yunan Adalarıİspanya’nın Katalan başkenti Barselona, önemli bir liman ve ticaret merkezi olmasının yanı sıra tarihi yerleri ve klasik turist aktiviteleri açısından son derece zengin. Ancak şu sıralar Barselona turu için sahillerindeki zenginlikleri keşfetmenin tam sırası.
#BarcelonaDamağınıza düşkünseniz, Ayvalık mutfağı ile mutlaka tanışmanız gerekir. Bence tüm Ege’nin, Akdeniz’in, hatta tüm Türkiye’nin en lezzetli mutfağı bu ilçede. Ayvalık yeme-içme turizminin en önemli merkezlerinden biri. Burada yenen yemekler insanın damağını şaşkına çevirir.
#AyvalıkCemre Birand, dostlarının deyişiyle "profesyonel gezgin." En geç iki ayda bir geziye çıkıyor. Dahası gezi grubu oluşturup dostlarını seyyahlığa teşvik ediyor. Sadece Hindistan’a 11 kez gitmiş. Bayram tatilinde, eşi Mehmet Ali Birand’la birlikte İstanbul’un Brezilya’daki kardeş şehrine gitti. Şubattaki karnavala hazırlanan Rio de Janeiro’yu gözlemledi. Seyahat Mektubu’nda, "Hamdolsun kriz yok, o zaman gelin Rio’ya gidelim" diyor.
Zeytin hasadı başladı. Özellikle Ege bölgesinde hummalı bir faaliyet var. Sıkımhaneler var gücüyle çalışıyor. Zeytin taneleri yağ olup şişelere doluyor. Dağ taş mis gibi zeytin kokuyor. Şimdi yola çıkmanın tam zamanı. Hem zeytinin peşinde koşmak, hem de rotanın üstündeki lezzetlerin tadını çıkartmak için her türlü bahane hazır. Cuma gününü de içine alan uzun bir hafta sonu bu muhteşem gezi için yeterli.
Bodrum’a 20 kilometre uzaklıkta bakir bir cennet, sessiz güzel Mazı... Dünyanın en hareketli tatil beldelerinden Bodrum’un yanıbaşında dingin bir atmosfer. Kafa dinleyip enerji depolamayı hedefleyenleri bekliyor. Tepelerdeki zeytin ve çam ağaçlarının arasından süzülerek gelen hoşrüzgarlar eşliğinde, Gökova Körfezi’nin billur gibi suyuna girmeyi kim istemez?