GeriEvcil Hayvanlar Yelken Balığı Nedir, Özellikleri Nelerdir Ve Yenir Mi? Yelken Balığı Türleri Ve Nerede Yaşar Bilgiler
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Yelken Balığı Nedir, Özellikleri Nelerdir Ve Yenir Mi? Yelken Balığı Türleri Ve Nerede Yaşar Bilgiler

Yelken Balığı Nedir, Özellikleri Nelerdir Ve Yenir Mi? Yelken Balığı Türleri Ve Nerede Yaşar Bilgiler

"Tüm deniz canlıları birbirinden farklı özelliklere sahiptir. Özellikle yaşamlarını devam ettirmek için bu özelliklere sahip olan balıklar farklı türlerde bulunmaktadır. Bunlardan birisi de yelken balıklarıdır. Peki yelken balığı nedir, özellikleri nelerdir ve yenir mi? Yelken balığı türleri ve nerede yaşar? Sizlere yelken balıkları hakkında merak edilenleri detaylıca derledik."

Yelken balıkları denizlerde yaşayan en hızlı balık olarak bilinmektedir. Bu balık türleri sahip olduğu özellikler ile de pek çok balıktan farklı bir yapıya sahiptir.

Yelken Balığı Nedir?

Yelken balıkları dünyanın en hızlı su canlılarıdır. Yelken balıklarına renklerinden dolayı mavi yelken balığı ismi verilmektedir. Görünüş olarak kılıç balığına benzeyen yelken balıkları saatte 110 kilometre saat hıza ulaşabilmektedir. Boyları 1.5 metre ve ömürleri 13 sene olduğu bilinmektedir.

Yelken balıkları balık türlerinden en dikkat çekici balık olup sivri ağız yapısı ile de farklı bir görünüme sahiptir. Ağırlıklarına bakıldığında ise 20 kilogram ile 100 kilogram arası değiştiği görülmektedir.

Yelken Balığı Özellikleri Nelerdir?

Yelken balığının bilimsel adı Istiophorus Albicans olmak ile birlikte ilk kez 1972 yılında keşfedilmiştir. Atlantik Okyanusunda bir tür balık olarak kabul edilen yelken balığı Marlin balığı olarak da bilinmektedir.

Yelken balıklarının en önemli özelliği burun yapısıdır. Bir noktaya doğru sivrilen bir burun şeklinde sahiptir. Görünüm olarak da keskin kılıca benzetilmektedir. Yelken balıkları hareket halindeyken avını bulmak için yüksek hızlarda yüzmektedir. Morfolojisi sebebiyle de suyu kolaylıkla kesebilir.

Diğer balıklardan ayırtan önemli özelliğinden biri de sırt yüzgecidir. Sırt yüzgeci 37 ile 49 arasında ışına sahiptir. İkinci sırt yüzgeci ise daha küçüktür ve altı ile sekiz ışındır. Güçlü bir kuyruğa sahip bu balıkların kuyruk sapı ile kuyruğunun birleşmesi sebebiyle yüksek hızlara ulaşması mümkün olmaktadır.

Yelken Balığı Eti Yenir mi?

Yelken balığı görünüm itibari ile kılıç balıklarına benzemektedir. Bu balıklar genellikle sıcak ve yüksek bölgelerde yaşamaktadır. Göç etmesi gerektiği zaman kıyıya yakın sulara göç etmektedirler. Bu sebeple beslenmeye devam etmeleri için hareket etmeleri gerekmektedir. Kılıç balığı gibi yelken balığının da eti tüketilebilmektedir. Fakat çok hızlı yüzdükleri için yakalanması oldukça zordur.

Yelken Balığı Türleri Nelerdir?

Yelken balıkları genellikle 60 santimetre uzunluğa sahiptir. Çok hızlı oldukları için yakalamak oldukça zordur. Atlantik ve pasifik okyanusunda yaşayan yelken balıklarının farklı renklerde türleri de bulunmaktadır.

Yelken balıkları mavi, siyah ve beyaz yelken balığı olmak üzere üç türe ayrılmaktadır. Bu balıkların pek çoğu diğer türlere kendilerini göstermek için yukarı doğru atlamaktadır. 6 metre boy ve 800 kilogram ağırlığa sahip siyah yelken balığı, yelken balık türleri arasında en büyüğü olmaktadır.

Yelken Balığı Nerede Yaşar ve Bulunur?

Yelken balıkları okyanusların üst sularında yaşar. Derinlerde yaşamayan bu balıklar her zaman daha sıcak suları tercih ederler. Bunlar dışında Hint-Pasifik yelken balıkları tüm dünya okyanuslarında tropik sularında bulunmaktadır. Dağılımı tropikaldir. Fakat ekvator bölgelerinde de yaşamaktadırlar. Yelken balıklarının yaşadıkları diğer bir yer ise okyanusun orta bölgeleridir.

Yelken Balığı Nasıl Beslenir?

Yelken balıkları etobur canlılardır. Okyanusta yırtıcı hayvan olarak bilinmektedir. Genellikle kalamar, ahtapot, ton balığı ve uçan balıklar ile beslenmektedir. Balık hücrelerini çıkarmak için gagalarını kullanırlar. Bu durum da onları yakalanmaya karşı daha savunmasız bir hale getirir.

Yelken Balığı Ne Kadar Yaşar ve Ömürleri Ne Kadardır?

Yelken balığı denizlerin en hızlı yüzen balığı olarak bilinmektedir. Atlantik ve Pasifik okyanusunda yaşayan yelken balıklarının ömrü 13 yıldır. Ortalama olarak 270 santimetre boya sahip bu canlıların ağırlıkları ise 100 kilograma ulaşabilmektedir.

False