GeriSeyahat Komşudaki cennet yarımada
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Komşudaki cennet yarımada

Komşudaki cennet yarımada

Genellikle Selanik’de yaşayanların yazlık bölgesi Halkidiki hâlâ çok fazla turistik olmadığı için doğallığını koruyor. Çok fazla sayıda büyük otel ve tesis bulunmayan yarımadada, plajlarda giriş ücreti alınmıyor. Yunanistan’da çoğu yerde olduğu gibi sadece şezlong ücreti alınıyor. Bazı plajlarda yemek yedğiniz ya da birşeyler içtiğiniz takdirde bu ücrette alınmıyor. Bunların hepsi bir araya gelince doğası, masmavi berrak denizi ve uygun fiyatlarıyla Halkidiki’yi cazip bir tatil destinasyonu yapıyor.

Halkidiki üç yarımadadan oluşuyor: Kassandra, Sithonia ve Athos.

Kassandra: Üç parmak şeklindeki adanın Türkiye’ye göre en solunda kalanı Kassandra, en çok otel ve tesisin bulunmasıyla yarımadanın en turistik ve canlı bölgesi.

Sithonia: Ortada kalan kısım. Kassandra’ya göre daha sakin. Kafa dinleyebileceğiniz, yemyeşil doğası ve mavinin her tonunu görebileceğiniz koylara sahip.

Komşudaki cennet yarımada



Athos: Adanın en sağındaki bölge. Kadınların girmesinin yasak olduğu erkelerin ise sadece özel bir izinle girebildikleri, içinde din adamlarının yaşadğı ve manastırların bulunduğu özerk bir bölge. Kutsal Athos Dağı’nın bulunduğu bu bölge dünyanın tek kadınsız bölgesi olmasıyla ilginçliğini koruyor.

Ne kadar kalmalı?

Halkidiki biribirinden farklı denizin tonlarını bulabileceğiniz yüzölçümü geniş bir yarımada. Adanın büyüklüğünü açıklamak için örnek vermek gerekirse Kassandra’da bir plajdan Sithonia’daki bir plaja olan mesafe 100km’yi buluyor. Bu nedenle adada farklı koyları keşfetmek istiyorsanız geniş vakit ayırmanızda fayda var. Halkidiki için belirli bir konaklama süresi önermek zor. Adanın sadece bir yerine gidip iki gün kalarak da keyif alabilirsiniz ya da 4-5 gün geçirip çeşitli koyları da keşfedebilirsiniz.

Komşudaki cennet yarımada


Ne zaman gitmeli?

Deniz tatili için tercih edilen bir destinasyon olmasından dolayı Halkidiki’ye gidilebilecek en uygun zaman yaz. Haziran başından eylül sonuna kadar denize girilebilirsiniz. Ağustos ve temmuz en sıcak ve en kalabalık dönemler. Daha sakin ve denizin daha sıcak olmasını istiyorsanız eylül ayını tercih edebilirsiniz.

Nasıl gidilir?

Halkidiki Selanik’e bir saat uzaklıkta. Bu nedenle Selanik’ten rahatlıkla ulaşmanız mümkün. Selanik’e uçak ve otobüs seferleri bulunuyor. Bunun dışında arabanızla da gidebilirsiniz. Halkidiki içerisinde ulaşım zor olduğu için arabayla gitmek iyi bir seçenek. Taksi ve toplu taşıma oldukça sınırlı. özel aracınız yoksa araba ya da motorsiklet kiralamak fayda var.

Nerede kalınır?

Daha canlı ve gece hayatını yakın bir yerde konaklamak istiyorsanız tercihinizi Kassandra’daki otellerden yana yapmalısınız. Burada en uygun fiyatlısından en lüksüne birçok otel seçeneği bulunuyor. Sithonia‘da otel seçeneği daha kısıtlı olsa da sakin bir tatil yapmak istiyorsanız daha uygun bir bir bölge. Sithonia’da ayrıca birçok kamp yapılan güzel yer bulunmakta. Çadırda kalmayı ve doğayla içiçe olmayı seviyorsanız Sithonia tam buna göre. Özellikle temmuz-ağustos ayları gibi gitmeyi düşünüyorsanız oteller için rezervasyonunuzu önceden yapmakta fayda var. Konaklama olarak otellere alternatif olarak studio veya ev kiralama seçeneklerini de değerlendirebilirsiniz. Kassandra ve Sithonia arasındaki mesafa çok yakın olmadığı için bu iki bölgede ayrı konaklama ayarlamak da bir seçenek olarak düşünülebilir.

Hangi plaja gidilir?

Denize girmek için cennet bir ada. Arabayla ya da motorunuzla rastgele yola çıktığınızda hiçbir yer bilmeseniz bile karşınıza denize girmek için birçok güzel yer çıkar. Halkidiki’yi keşfetmek için bu da bir alternatif olsa da nam salmış plajlarının bazılarından bahsedelim.
Portakali (Orange Beach): Sithonia’da olan Portakali Beach Halkidiki’nin en güzel plajlarından. Bunun nedenini turkuvaz renkteki berrak denizi görünce anlıyorsunuz. Ege Denizi’inde görmeye alışık olmadığınız değişiklikte mavinin tonlarını sunan bu koyu yoldan görmeniz çok mümkün değil. Arabanızı park edip ağaçların içinden 4-5 dakika aşağıya yürüyerek ulaşıyorsunuz. Sessiz köşelerinin yanısıra içecek alma karşılığında kullanabileceğiniz şezlongları bulunan bir tesis de bulunuyor.



Vourvourou (Karidi Beach): Yine Sithonia’da bulunan bu plaj tamamı kum sahiliyle Halkidiki’deki en güzel plajlar arasında yerini alıyor. İçinde tesis bulunmuyan plajda havlunuzu sererek ince kumun ve berrak denizin tadını çıkarabilirsiniz. Kalogria Beach (Nikiti): Sithonia’daki bir diğer güzel plaj Nikiti. Yüzerken balıkları görebileceğiniz içerisinde beach bar da bulunuyor. Armenistis Beach: Sithonia’nın Sarti bölgesinde bulunan plaj Halkidiki’nin en iyilerinden biri. İçinde restoran ve kamp alanı da bulunan kum sahili ve sakin deniziyle keyifli vakit geçirebileceğiniz bir yer.  Neos Marmaras: Sithonia’nın en kalabalık kasabasında bulunuyor. İçinde restoran, market de bulunan beach konseptinde daha canlılık arayanların tercih edebileceği çam ağaçlarının içinde.

Komşudaki cennet yarımada


Chrousou Beach: Kassandra’da beach barların yoğun olduğu bölgede bulunan en popüler plajlardan biri.Sithonia bölgesindeki plajlara göre daha kalabalık olmasına karşın uzun kum bir kumsal ve dingin bir deniz sunuyor. Golden Beach (Pefkohori): Kassandra’daki diğer bir denizi güzel birçok mekan ve tesisin bulunduğu plaj. Müzikleriyle de ünlü plaj hem eğelenmek hem de denizin tadını çıkarmak isteyenlerin tercih edebileceği bir yer. Papua Beach (Kallithea): Kassandra’nın en canlı yeri olan Kallitheia’da bulunuyor. İçinde hem restoran hem bar bulanan plaj yakınlarında gece vakit geçirebileceğiniz yerler de bulunuyor.

Nerede, ne yenir?

Türk mutfağıyla neredeyse tamamı aynı özellikteki Yunan mutfağına ait lezetleri yiyebileceğiniz birçok yer mevcut Halkidiki’de. Hangi bölgeye giderseniz gidin deniz kenarında Yunanlılar’ın taverna dedikleri restoranlar gözünüze çarpacaktır. Bu restoranlarda yemekler balık ve meze ağırlıklı. Oldukça uygun fiyatlara çeşit çeşit lezetli balık ve deniz ürünü yiyebilirsiniz. Kalamar ve ahtapot vazgeçilmez ikili. Bunların dışında musakkayı da mutlaka denemelisiniz. Lezzet ve fiyat açısından çok farklılık göstermedikleri için Halkidiki’de yeme-içme için özellikle taverna adı vermektense manzarasını ve atmosferini beğendiğiniz bir yere rahatlıkla oturabilirsiniz demek daha doğru olur. Yunanistan’ın her ne kadar uzosu meşhur olsa da şarapları, özellikle de ev şarapları denemeye değer. Ara sokaklarda karşınıza çıkacak pastanelerdeki çeşit çeşit börekleri de mutlaka tatmalısınız. Bir de plajlara gittiğiniz de herkesin içtiğini farkedeceğiniz frappelerde Yunanistan’ın olduğu gibi Halkidiki’nin de vazgeçilmezlerinden.

Komşudaki cennet yarımada


False