GeriLezizz Kalamar Balığı Nasıl Pişirilir, Temizlenir Ve Avlanır? Kalamar Balığı Faydaları Ve Özellikleri
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Kalamar Balığı Nasıl Pişirilir, Temizlenir Ve Avlanır? Kalamar Balığı Faydaları Ve Özellikleri

Kalamar Balığı Nasıl Pişirilir, Temizlenir Ve Avlanır? Kalamar Balığı Faydaları Ve Özellikleri

Kalamar balığı, tüketilebilen deniz canlıları arasında yer alır. Birçok dünya mutfağı içerisinde sıklıkla tercih edilir. Yemekleri, hazırlanışı ve avlanma şekli ile birçok özelliği vardır. Kalamar balığının nasıl avlandığı ve nasıl sunulması gerektiği gibi konularda insanlar merak duyabilirler. Kalamar balığının özellikleri hakkında merak edilen tüm detayları derledik.

 Yumuşakçalar sınıfı içerisinde yer alan kalamar balığı, en çok Akdeniz Bölgesi'nde görülür. Oldukça verimli ve tadı ile besleyicidir. 

 Kalamar Balığı Nedir?

Bir deniz canlısı olan kalamar balığı, oval bir bedene sahiptir. Manto ve kolları ile hareket eder. Kalamar balığının gözleri, kafası ile bedeninin tam ortasında yer alır. 8 adet kola ve 2 adet de dokungaca sahiptir. Üçgen biçiminde olan yüzgeçleri, su içerisinde yüzebilmesini sağlar. 

 Kalamar Balığının Halk Arasında Farklı İsmi Var mıdır? 

 Kalamar balığı, halk arasında genellikle sadece kalamar adı ile anılır. Bunun haricinde sıklıkla ahtapot ya da mürekkep balığı ile karıştırıldığı bilinir. Bu 3 deniz canlısı, aynı familyaya ait olsa da, birbirlerinden tamamen farklıdır. Görüntü itibariyle benzerlikleri vardır. Halk arasında kalamar balığının bilinen başka bir ismi bulunmaz. 

 Kalamar Balığının Özellikleri Nelerdir? 

 Yüzgeçleri ile yüzen kalamar balıkları, su püskürtme yöntemi ile geri yüzme özelliğine sahiptir. Marmara, Ege ve Akdeniz içerisinde sıklıkla rastlanır. Aynı bukalemunlarda olduğu gibi, kalamar balığı da tehlike anında renk değiştirebilir. Böylelikle kendini korumaya alır. Protein açısından zengin bir besindir. 

 Kalamar Balığının Eti Yenir mi? 

 Kalamar balığı, tüketilmesi en çok sevilen deniz mahsullerinden birisidir. Farklı pişirme yöntemleri ile hazırlanan sunumları, genellikle balık restoranlarında ara sıcak olarak tanıtılır. Eti piştikçe daha çıtır ve sert bir hal alır. 

 Kalamar Balığı Nasıl Pişirilir? Tavada, Fırında ve Izgarada Nasıl Yapılır? 

 Deniz mahsulleri seven herkes, kalamar balığı ile hazırlanabilen yemekleri de çok sever. Kalamar balığı, pişirilme yöntemleri açısından da birçok seçeneğe sahiptir. Doğru şekilde temizlenip ayıklandıktan sonra, tavada tereyağı ya da zeytinyağı ile pişirilebilir. Yapışma yapabileceği için yağ kullanımı az tutulmamalıdır. Bunun haricinde ızgara ya da fırında da kalamar pişirmek mümkündür. Hızlı pişen bir deniz canlısıdır. 

 Kalamar Balığı Tarifleri Nelerdir? 

 Kalamar balığı ile yapılabilecek oldukça farklı tarifler bulunur. En çok rağbet görenlerden birisi, domates soslu kalamar yemeğidir. İster tavada ister fırında olsun, kalamar balıkları pişirildikten sonra, domates rendesi, salça, sarımsak, mayonez ve istenilen baharatlar ile sosu hazırlanır. Üzerinde döküldükten sonra iyice çekmesi için 10-15 dakika beklenir. 

 Kalamar Balığı Kılçıklı mıdır? 

 Kalamar balığında kılçık bulunmaz. Kalamar balıkları yumuşakçalar ailesine ait olduğu için kemik gibi işlev gören daha yumuşak haldeki kıkırdaklara sahiptir. Ayıklanırken bu kıkırdaklar da çıkarılır. Kalamarların kıkırdakları kemik olarak kabul edilir. Kalamar kemiği muhabbet kuşları için çok faydalıdır. Potasyum açısından zengindir. 

 Kalamar Balığı Nasıl Temizlenir? Temizlerken Nelere Dikkat Edilmelidir? 

 Kalamar balığı öncelikle en iyi şekilde temizlenmelidir. Bol su ile ayıklama yapılırken, mürekkep kesesinin yırtılmamasına dikkat edilmelidir. Kalamar balığının önce kuyruk kısmı çekilmelidir. Böylelikle diğer kısımları kolayca ayrılır. Daha sonra omurga kısmı ayıklanır. Üstünde yer alan derisi de bıçak ile dikkatli bir şekilde kesildikten sonra, kalamar balığı artık pişirmeye hazır demektir. 

 Kalamar Balığı Nasıl Avlanır, Tutulur ve Yakalanır? 

 Hafif malzemeli, yaklaşık 6 kilo gelen ve doğa renklerine yakın bir misina temini ile başlamak gerekir. Açık ve neon renkler, kalamar balıklarını çekeceği için, zoka seçiminde bu renklere yönelim sağlanabilir. Ekim ayında başlayan kalamar balığı sezonunda, gece tutma ihtimali daha yüksektir. Misina ile bir yem sayesinde yakalanan kalamarlar hemen çekilir ve karaya çıkarılır. 

 Kalamar Balığının Faydaları Nelerdir? 

 Kalamar balığının insan sağlığı açısından birçok faydası bulunur. İçerisinde bulunan vitaminler, vücut bağışıklığını güçlendirir. Protein açısından da zengindir. Migren ve baş ağrısı problemlerine de iyi geldiği bilinir. Spor yapan bireylerin sıklıkla tüketilmesi önerilir. Kas gelişimini destekleyen mineraller açısından da zengindir. Kolesterol dengeleme ve enerji sağlama gibi faydaları da vardır. 

 Kalamar Balığının Zararları Var mıdır?

Kalamar balığı aşırı yağ kullanımını gerektirdiği için, çok sık tüketilmesi kilo almaya neden olabilir. Daha sağlıklı bir şekilde tüketmek isteyenler, fırın ya da ızgarada pişirerek tüketebilirler. Bunun haricinde tüketilen kalamar balığının taze olmasına çok dikkat edilmelidir. Taze olmayan kalamar balıkları zehirlenmeye dahi yol açabilir. 

 Kalamar Balığı Besin Değerleri 

 Kalamar balığı protein alımı için faydalıdır. Aynı zamanda bol miktarda mineral, potasyum ve vitamin içerir. İçerisinde magnezyum da olduğu için, vücut direncini arttırır. A ve C vitaminleri açısından oldukça zengindir. Aynı zamanda lif grubu açısından da zengindir ve içerisinde kalsiyum da bulunur. 

 Kalamar Balığının Türleri Var mıdır? 

 Kalamar balığının denizlerde yaşayan yaklaşık 300 adet çeşidi bulunur. Bu çeşitler, Teuthida takımını oluşturan türler arasında yer alır. Birbirlerinden ayırması gözle görülür farklar ile anlaşılmayabilir. 

False