"Afganistan Sofrası"nda eski büyükelçi Abdul Selam Asım, yaklaşık 10 yıldır ülkesine özgü yemekleri ve kültürünü tanıtıyor. Orta Asya, Afrika, Avrupa ve Arap ülkelerinden birçok kişinin ziyaret ettiği lokantada Buhara mantısı, Özbek pilavı, badıncan burani ve Afgan köftesi rağbet görüyor
#Afganistan Sofrasıİstanbul başta olmak üzere büyük kentlerimizde, çok bilinen Fransız, İtalyan, Çin mutfaklarından örnekler sunan restoran çok. Ama dünya lezzetleri bunlardan ibaret değil ki. Afgan, Fas, Gürcü, Vietnam, Musevi ya da Meksika mutfakları ne olacak? Bunları yapan lokantalar maalesef yok ya da çok az. Biz de bu yemekleri merak edenler için yemek yazarı Ebru Omurcalı ile konuştuk.
Ne havuçsuz bir turşu düşünebiliyorum ne de en basitinden bir bolonez sos... Mevsimsiz olarak kullandığım belki de tek malzeme havuç. Yaz, kış; et, tavuk, balık hatta tüm sebze yemeklerinde, o nefis şekerli tadıyla adeta bir kaldıraç görevi görüyor. Başrolde olduğu zeytinyağlısı ve üzerindeki peynir kremasıyla bir dünya klasiği haline gelen keki de onu vazgeçilmez kılıyor...
#HavuçDiplomasında ‘siyaset bilimci’ yazıyor ama biz onu daha çok mutfak ve yemek kültürü üzerine yaptığı televizyon programlarından, yazılarından ve arka arkaya yayınladığı kitaplarından tanıyoruz. Prof. Dr. Artun Ünsal ile merkez üssü Çengelköy’de buluştuk; hem eski albümlerini karıştırdık hem de sosyolog gözüyle günümüzün sofralarını konuştuk.
#Prof. Dr. Artun ÜnsalUygur mutfağının vazgeçilmezi lağman bence kaçırılmaması gereken bir yemek. Makarna kalitesi çok iyi. Artizanal. Diri. Eminim bir İtalyan da bu makarnadan epey zevk alır. İyi ve sofistike bir sosla Uygur lağmanı birleşirse ortaya bir başyapıt çıkar.
#İstanbul“Ölümsüz aşk istiyorsan, ölümsüze âşık ol. Aşk nasip işidir, hesap işi değil. Aşk adayıştır, arayış değil. Sen adanmış ve yanmışsan bu uğurda, aşk sana uzak değil!” Ömrünü ilahi aşka adamış, ölümünü en mutlu gün diye beklemiş evrensel bir sevgi timsali Mevlana. Onun deyimiyle vuslatının 746’ncı yılında, bir kez daha törenlerle anılıyor. Misafirlerini, manevi havasını her karışına yaydığı Konya’da ağırlayacak. Ve herkes bir kez daha fark edecek ki Mevlana demek biraz da Konya demek, Konya demek ise en çok Mevlana demek...
#SeyahatDr. Ayşe Aytaman 2018 Kasım ayında ABD Karaciğer Vakfı tarafından Yılın Doktoru seçilen ilk kadın doktor oldu. Askeri hastanelerde Irak ve Afganistan’dan dönen askerlerle çalışmaları, karaciğer hastalıkları üzerine yaptığı ilkler bu ödülü almasını sağladı. ABD Gazi İşleri NY Harbor Sağlık Sistemi’nin Brooklyn Gastroenteroloji ve Hepatoloji Şefi, VISN 3 Karaciğer Kanseri ekibi Direktörü ve Brooklyn Ameraikan Gastroenteroloji Üniversitesi Yönetici Kurulu üyesi Dr. Ayşe Aytaman’la ilham veren öyküsünü konuştuk.
#Dr. Ayşe AytamanTürkiye’deki Afganların sayısı 160 bini aştı. Zakira ve Ali Hekmat çifti üçüncü bir ülkeye gitmeyi bekleyen binlerce Afgandan sadece ikisi. Onlarla kendi hikâyelerini ve Türkiye’deki Afganları konuştuk. Zakira Hekmat, “Doğduk ülkemizde savaş vardı. 30 yıl geçti hâlâ savaş var. Umarım Suriye böyle olmaz” diyor.
#MülteciBir Canberra tepesinde durup Avustralya çalılıklarını izlemek şu şekilde anlatılabilir; uçsuz bucaksız çimenlik araziler, biçilmiş okaliptüs ormanları ve tam ‘Instagramlık’’ günbatımları. Canberra Avustralya’nın başkenti. Çoğunluğun düşüncesinin aksine, gösterişli Sidney başkent değil. Canberra’da kumsallar, ikonik opera binaları yok. Avrupa şıklığını görebileceğiniz en yakın yer uçakla 1 saat mesafedeki Melbourne...
#SeyahatAbdülcafer Türkoğlu, 15 yıl önce İstanbul’da iki Çinliyi öldürmekten 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı, sonra tahliye edildi. Karar kesinleşince aranmaya başlayan Türkoğlu’nun 4 yıl süren ‘kaçak’ hayatı, önceki gün yakalanınca bitti. Olayda Serdar Ortaç’ın klibindeoynayan manken Yaping Zhao da yaralanmıştı.
ÜNLÜ İtalyan moda devi Etro’nun sahibi Kean Etro, dört günden beri Kapalıçarşı dahil İstanbul’u gezdiğini belirterek, “Ne yazık ki sizlere has, ‘işte bu Türkiye’ diyebileceğim bir şey bulamadım”. Kapalıçarşı’da bana Özbekistan malı satmak istediler” yorumunu yapıyor.
Hayatın büyük bir ev, pahalı bir arabadan ibaret olmadığını anladığı gün yollara vurdu Amerikalı Earl Baron (34). Vuruş o vuruş. Seyahatin kazandırdığı ilk elden bilginin müptelası oldu ve tam 13 yıldır dünyayı dolaşıyor! Sırt çantasında yaşayan, 75 ülke gören ve 4 bin 390 gününü yollarda geçiren Baron, yılbaşına Bükreş’te girdi. Sonraki durağını bilmese de, neden dolaşıp durduğunu gayet iyi biliyor.
Öğretim üyeliğiyle gazeteciliği Artun Ünsal kadar başarılı biçimde birleştiren, peynirden kan davasına, simitten Anayasa Mahkemesine kadar kalem oynatabilene pek kolay rastlanmaz. Onun kadar hayat dolu, onun kadar yaptığı işten keyif alana da... Ünsal son kitabında yemek kültürüyle siyasi birikimini birleştiriyor.
Türkçe’nin en saf haliyle yaşadığı, kadınların erkekleri gölgede bırakacak kadar renkli giyindiği, sokakları tertemiz, müzeleri, tarihi yapıları bakımlı bir ülke Türkmenistan. Yüzde 90’ı çöllerle kaplı. Buna karşın şehirleri yemyeşil. Doğalgaz zenginliği sayesinde refah yüksek. Fiyatlar ucuz. 5,1 milyonluk nüfusunun neredeyse tümü okur-yazar.