Paylaş
Vesile oldukları yeni yabancı yatırımla ilgili yazıma teşekkür etmek için bir kitap gönderdi:
- Zikir Taneleri.
Mehmet Çebi’nin adını, yaptıklarını o kitabı elime alınca farkettim. Doğuş Holding’in Halkbank’la birlikte sponsor olduğu Mehmet Çebi’nin “Aşk-ı Nebi ve Zikir Taneleri” sergisinin kapanış davetine gittiğimde de Hüseyin Arslan’la karşılaştım. Sergiyi birlikte gezdik:
- Hilye-i Şerif ve tespihlere ilgim var. Mehmet Abi’nin çalışmalarına da destek oluyorum.
İstanbul’da 26 Ocak-5 Şubat’ta açık kalan sergiye Başbakan Tayyip Erdoğan’ın etkisini aktardı:
- Mehmet Çebi, yurtdışında bir sergi yapmıştı. Sayın Başbakanımız’a o sergiyi anlatırken, İstanbul’da dünyanın en büyük Hilye-i Şerif sergisini düzenlemesi tavsiyesi aldı. Onun üzerine bu sergi gerçekleşti.
- Doğuş Holding’in bu sergiye sponsorluğu nasıl gelişti?
- Mehmet Çebi, Doğuş Holding’in CEO’su Hüsnü Akhan’la tanışır. Hüsnü Bey de iyi bir koleksiyoner. Sponsora ihtiyaç olduğunu öğrenince hemen kabul etti.
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Mehmet Görmez, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, Başkanvekili Süleyman Sözen, Garanti Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Kamil Esirtgen, Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, Ciner Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Ciner, Astaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Aşçı gibi isimlerin katıldığı davette Mehmet Çebi’ye sergilenen tespihlerin değerini sordum:
- Burada 300 tespih var. Toplam değerleri 10 milyon dolar eder.
Tespih fiyatlarından örnek verdi:
- Geçenlerde 33’lük bir gergedan boynuzundan tespih aldım, fiyatı 15 bin dolardı.
Arslan, Çebi’nin hat sanatçılarını, tespih ustalarını harekete geçirmesinin turizme katkısına değindi:
- Hilye, hat, tespih de Türkiye’ye bu konulara meraklı turistleri çekiyor.
Sergiyi kapanış gününde görme fırsatı buldum, oldukça etkilendim.
Tescilli 1100 çeşit sebze yemeğimiz var
TÜRKİYE Aşçılar ve Şefler Federasyonu’nun (TASFED) TÜYAP’ta düzenlediği “11’inci Uluslararası İstanbul Mutfak Günleri”nde Başkan Yalçın Manav’la konuştum:
- Derneğin temeli 1996’da atıldı. O dönemde Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğü görevim sürüyordu. Bakanlığımızın desteğiyle bugünlere geldik.
Kurdukları Milli Aşçı Takımı’yla yılda yurtdışındaki 4-5 yarışmaya katıldıklarını vurguladı:
- Aşçılarımız deneyim kazandı, ülkemize altın madalyalar taşır hale geldik.
Türk mutfağının zenginliği üzerinde durdu:
- Tescilli 1100 çeşit sebze yemeğimiz var. Patlıcanla yapılan yemek sayısı 263’ü buluyor.
TÜYAP Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Ünal’a teşekkür etti:
- En büyük desteği Kültür ve Turizm Bakanlığımız ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden görüyoruz. TÜYAP, 5 gün süren etkinliğimiz için hiç ücret almıyor. Öztiryakiler de 20’den fazla mutfağı ücretsiz kuruyor.
Yanındaki genç aşçıları tanıttı:
- Erdem Dırbalı çok başarılı bir aşçımız. Milli Takımımızın Direktörü. Abisi Kudret Dırbalı ile eşi Elif Çitak Dırbalı da başarılı gençlerimizin başında geliyor.
Erdem Dırbalı, 9 yıl Londra’da önemli otel ve restoranlarda görev yaptığını vurguladı:
- Abim, eşim ve ben Londra’da gerçekleşen bir yarışmada ülkemize 4’ü altın 7 madalya getirdik.
TÜYAP’taki etkinlikte aşçılığın dünyada giderek yükseldiğini gördüm.
İç hatlarda alkol kalktı kabin görevlisi bilmiyor
TÜRK Hava Yolları’nın (THY) İstanbul-Kayseri seferinde tanık olduğum alkollü içki konusunu cumartesi günü Hürriyet İnternet’e, “Uçağa alkollü içki yüklemeyi unutmuşlar” başlığıyla yazdım. O yazıma gelen bazı mesajlar şöyle:
· Afganistan’da yaşayan, Alman medyasına çalışan bir gazeteciyim. İki hafta önce THY’nin Kabil-İstanbul uçağına bindim. İçki sordum, “Afgan Hükümeti izin vermediği için alkollü içki yüklenmiyor” yanıtı aldım. Oysa Afgan Hükümeti, yabancıların bir şişe alkollü içkiyi ülkeye sokmasına müsade ediyor.
· THY’nin Libya seferlerinde ocak ayı başından itibaren alkollü içki kalktı. Kabin görevlileri bu durumu, “Libya makamları izin vermiyor” şeklinde açıklıyor. Erbil seferlerinde de alkollü içki kalktı.
· 3 gün önce İstanbul’dan Karaçi’ye (Pakistan) uçtum. Uçakta içki istedim. Kabin görevlileri, “Alkollü içki servisimiz yok” yanıtı verdi.
Bir de THY’de görevli okurumdan mesaj var:
- THY’de uçuş koordinasyonluğu yapıyorum. Yurtiçi seferlerde alkollü içkiyi durdurdu. Kabin görevlilerinin bunu bilmemesine şaşırdım.
Paylaş