Haşim KILIÇ
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 08, 2021 01:50
Ankara’da 12 yıldır hizmet veren Afganistan Sofrası, Afgan mutfağının önde gelen lezzetlerinin yanı sıra Afgan kültürünün tanıtımını da yapıyor.
Afganistan’ın Türkiye Büyükelçisi olarak 1997-1998 yılları arasında görev yapan Abdulselam Asım, o dönem ülkesindeki hükümet değişikliği sonrası görevinden ayrılmak zorunda kaldı. Bir süre ülkesine dönemeyen büyükelçi ve ailesi için batılı devletlerden davet aldığını belirten Asım, Türkiye’de kalmayı tercih ettiklerini söyledi. Uzun bir süredir Ankara’da yaşayan eski büyükelçi, 2009’da Gazi Mustafa Kemal Bulvarı’nda ‘Afganistan Sofrası’ isimli bir restoran açtı. 12 yıldır Ankaralılara hizmet veren restoranın yemeklerini ise Asım’ın diş hekimi eşi Mesude Asım yapıyor. Pazar günleri hariç her gün açık olan restoranın Türkiye ve Afganistan arasında bir köprü olduğunu ifade eden Asım, “Biz burada Afgan kültürünü de tanıtmayı amaçlıyoruz” dedi. Asım, şöyle devam etti:
AFGAN KÜLTÜRÜ TANITILIYOR“Türkiye’deki yeni jenerasyon, Afganistan’ı çok iyi tanımıyor. Biz burada Afgan kültürünü de tanıtmayı amaçlıyoruz. Duvarlarımızda Afganistan’a özgü fotoğraflar, yerel kıyafetler, kültürel objeler bulunuyor. Afganistan aslında şu anki gibi bir ülke değil. Biz bunu göstermek istiyoruz. Kültür merkezi gibi hizmet veriyoruz. Türkiye ve Afganistan arasındaki dostluk sadece diplomatik bir dostluk değil. Çok daha güçlü bağları olan bir dostluğumuz var.
ÇOK FAZLA SEÇENEK SUNULUYORRestoranın müdavimleri arasında bürokrasi ve diplomasi dünyasından da isimler var. Şu ana kadar hangi ülkeden olursa olsun yemeklerimizi beğenmeyen misafir görmedim. Türk mutfağı gibi
Afgan mutfağı da çok fazla seçenek sunuyor. Menüde ağırlıklı olarak Afgan yemekleri oluyor ancak kuru fasulye gibi seçeneklerimiz de mevcut. Menünün öne çıkan yemekleri arasında Özbek pilavı, Buhara mantısı, patlıcan boraninin yer alıyor. Bazı müşterilerimiz, ‘Hem bol kepçesiniz hem fiyatlar çok uygun’ yorumunda bulunuyor.”
ASKER YEMEĞİYDİ SARAY LEZZETİ OLDURestoranda öne çıkan yemeklerin başında Özbek pilavı geliyor. Kuzey Afganistan’da Özbek Türklerine özgü olan bu pilav, günümüzde tüm Afganistan’ın en meşhur yemekleri arasında. Askerler için doyurucu, enerji verici ve şişkinlik yapmaması nedeniyle pişirilen bu pilav, o kadar beğenilmiş ki sonra saray mutfağının menüsüne girmiş.
Buhara mantısı, özel tencerede dört saat pişiriliyor. Buharla pişirilen mantı, yoğurtlu ya da sade servis ediliyor.Restoranda baharatlar, yeşil çay, kakule, pirinç Afganistan’dan geliyor.