Efsane yazar Sabahattin Ali’nin Ankara’da yaşadığı Karanfil Sokak’taki eski adıyla Adalar Apartmanı’na, “Sabahattin Ali bu binada yaşadı” yazılması için change.org’ta kampanya başlatıldı. Ankara Hürriyet’e konuşan Sabahattin Ali’nin kızı Filiz Ali, “Babamın isminin beraber yaşadığımız binada yaşatılması, Ankaralı kitapseverler ve ailemiz için çok anlamlı olacaktır” dedi.
#Sabahattin AliYazın bunaltıcı havası yerini sonbaharın serinliğine bırakıyor. Bu güzel mevsimle kültür-sanat sezonu da açılıyor. 17. İstanbul Bienali’ni ve İstanbul Tiyatro Festivali’ni heyecanla bekliyoruz. Kings of Convenience ve Travis konserlerini iple çekiyoruz. Bir Orhan Pamuk kitabı ve ‘Black Panther’ filmi yolda... Bizi bekleyen filmler, oyunlar, konserler, kitaplar, albümler ve sergileri alanında uzman gazetecilere sorduk. Yeni yerler keşfetmek isteyenleri de unutmadık.
#Kültür-Sanat SezonuCihangir Susam Sokak’taki ‘Taray Apartmanı’ sakinleri bir süre önce binanın içinde yükselen hilti sesleriyle uyanır. Bir anlam veremezler önce. Dairelerden birinde tadilat yapılıyor herhalde diye düşünürler. Sorup soruşturunca anlarlar ki özel bir hukuk bürosunun başvurusuyla binanın depreme dayanıklı olup olmadığını incelemek için delikler açılmıştır. Nereden çıktı şimdi bu, binada çatlak falan da görmedik derken incelemenin sonucu belediyenin tebligatıyla ulaşır ellerine. Büyük bir şok yaşarlar.
#Orhan PamukTam bir deniz aşığı olan, Türk perakende sektörünün renkli simalarından, Mudo’nun kurucusu Mustafa Taviloğlu ile buluştuk. Hayatının ilk esaslı kazancını balıktan, en önemli derslerini de balıkçılardan aldığını söyleyen Taviloğlu ile eski günleri konuştuk, iyi hayat önerilerini aldık...
#GazetehaberleriTürk resim sanatında özgün bir yere sahip Naci Kalmukoğlu’nun 100’ü aşkın yapıtını bir araya getiren ‘O, Bir Yıldızdı’ adlı retrospektif sergisi, İzmir’deki Arkas Sanat Merkezi’nde açıldı. Sergi asıl adı Nikolai Kalmikoff olan Naci Kalmukoğlu’nun (1896-1951) yaşamı ve yapıtları üzerindeki sis perdesini aralıyor olması bakımından ilgi çekici. Sanatçının ölümü üzerindeki muamma ise halen gizemini koruyor...
İstanbul tartışmasız dünyanın en başdöndürücü şehirlerinden biri, belki de birincisi. İstanbul’un olağanüstü özelliklerinden biri Allah vergisi doğal konumundan kaynaklanıyor. Dünyanın “içinden deniz geçen” tek şehri o. Boğaziçi, nehir halindeki deniz... Eşsiz güzellikteki Boğaziçi, onun Marmara yönündeki ağzının hemen kenarından kıvrılıp içeri dönen Haliç, Boğaz’ın iki yakası, Marmara’da az ötede doğal tespih taneleri gibi dizilmiş güzel ve özgün Adalar...
Türkiye’de, çağdaş sanat dünyasının önde gelen isimlerinden biri Beral Madra. Sergi düzenleyicisi ya da sanat yönetmenliği olarak da tanımlanan küratörlüğü, Türkiye’de bilinir hale getiren bir sanat insanı. Aynı zamanda sanat eleştirmeni ve İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Görsel Sanat Yönetmeni.
Yaz sıcakları bastırdığında kapalı alanda durmak zaten pek mümkün değil. Bir de 19 Temmuz’da başlayan sigara yasağı eklenince, bahçeler ve teraslar eğlence hayatının yıldızı oldu. Restoranlar, barlar, kafeler küçük de olsa teraslarını, balkonlarını, bahçelerini müşterinin hizmetine açtı.
Açık havada yemenin ve içmenin tadı başkadır. Özellikle de yüksek bir binanın tepesine kurulup, manzarının tadını çıkararak. İstanbul’un hem gece hem de gündüz olağanüstü güzel olan manzarasının zevki en çok roof barlarda çıkıyor. Ayaklar altına serilen İstanbul panoramasına bakarak içkinizi yudumlayabileceğiniz ve mekanların çatılarında yer alan İstanbul barları arasındaki en iyileri seçtik. Kara kış iyice bastırmadan keyfini sürüp bütün yorgunluğunuzu atabileceğiniz ve misafir ağırlayabileceğiniz bu barlar, manzaralarının yanı sıra müzikleri ve dekorasyonlarıyla da dikkat çekiyor.
İsmi 1980’lerde Danışman, sonra da Han Geçidi olarak değiştirilen, ancak İstanbulluların hálá sadakatle Hacopulo, ya da Hazzopulo olarak andığı han, 136 yıllık tarihinde pek çok olaya, insan hayatına tanıklık etti. Namık Kemal burada tutuklandı, Jöntürkler burayı mesken edindi, Ahmet Haşim pasajdaki İran lokantasının müdavimiydi. Bugün de yaşıyor Hacopulo. Gidip görün, keyifli bir zaman geçirin.
Çağdaş Tük resim sanatının öncülerinden olan sanatçı, yaşamının büyük kısmını yurtdışında geçirmiştir. Bundan dolayı Türkiye’de olduğu kadar Avrupa’da da kendi dallarında tanınmış sanatçı ve aydınlarla tanışıp dostluklarını pekiştirme olanakları bulmuştur. Akademik bir eğitim almamasına rağmen birçok konuda kendisini geliştirmiş ve düşüncelerini açıkça söylemekten geri durmamıştır. Siyasi görüşleri dolayısıyla dönemin yönetimleri tarafında soruşturmalara maruz kalarak Anadolu’da sürgün dönemleri yaşamıştır.
Forbes’un geleneksel zenginler listesine bu yıl damgasını vuran Türk işadamları arasında en çok dikkat çeken isim Dr. Suat Günsel oldu. KKTC’deki Yakın Doğu Üniversitesi’nin kurucusu Günsel, "rakamsal büyümeyi pek önemsemediğini" söylese de, Lefkoşa’da çöplük arazisine kurduğu üniversite ile 18 yılda dünyanın sayılı milyarderleri arasına girdi.
Bayram tatilini fırsat bilip tası tarağı toplayarak, şehir ya da ülke dışına gidenler bu yazıyı es geçebilir. Bu hafta gezi sayfası bayram tatilinde İstanbul’dan ayrılmayanlar için hazırlandı. Küçük rehberimizde tiyatrodan sinemaya, müze gezisinden tekne sefasına, meyhane faslından caz dinletisine kadar her şey var. Nüfusun önemli bir bölümünün tatil için şehirdışına kaçtığı düşünülürse, İstanbul daha bir sakin olacak gibi.
<B>'JEOPOLİTİK' </B>dergisinin 7. sayısında sol ve sağ kesimden 20 imzalı 8 sayfalık bir 'Ulusa Çağrı' metni yer alıyor. Metinde ‘‘Türkiye Cumhuriyeti'nin bağımsızlığını, egemenliğini ve ulus esasına dayalı üniter yapının bütünlüğünü koruyarak, <B>Türkiye</B>'yi çağdaş uygarlık düzeyine ulaşmış, güçlü ve bir müreffeh ülke yapmak’’ hedef alınıyor.
TBMM'de kabul edilen 14 maddelik Avrupa Birliği uyum yasalarından biri Türkiye'deki gayrimüslim azınlıkları doğrudan ilgilendiriyor. Yapılan değişiklik sayesinde 1936'dan sonra edindikleri malları ellerinden alınan azınlık vakıfları, artık Bakanlar Kurulu'nun izniyle mülk edinebilecek, satabilecek, bağış kabul edebilecek.