Güncelleme Tarihi:
DÜNYANIN en zenginleri arasına bu yıl ilk kez 891’inci sıradan giren KKTC’li işadamı Suat Günsel, listedeki Türk sayısını 26’ya çıkardı. KKTC’de "Suat Hoca" olarak tanınan Yakın Doğu Üniversitesi’nin (YDÜ) kurucusu Suat Günsel’in servetinin kaynağı da bu üniversite. Gayri safi milli hasılası 2 milyar 620 milyon dolar olan KKTC’den, 1 milyar dolarlık serveti ile dünyanın sayılı milyarderleri arasına giren Günsel’in tercihi ise, servetini rakamlarla ifade etmek yerine "yaratılmış bir değer" olarak tanımlamak.
ORMANCI BABANIN OĞLU: Yaşam hikayesini anlatırken, çocukluk hayallerine büyük önem veren ve KKTC’nin bir köyünden milyarderler arasına uzanan yolculuğu için "kelimelerle anlatılamayacak kadar uzun" diyen Günsel’in, en yalın anlatımı ile biyografisi şöyle: "55 yaşındaki Suat Günsel, Baf’ın Melandra köyünde ormancı bir babanın oğlu olarak doğdu. ODTÜ’de fizik okuyup KKTC’ye dönüşünün ardından kısa bir süre kamuda çalışmayı deneyen Günsel, 1978 yılında Başarı Dershanesi ile eğitim sektörüne girdi. Öğrencileri üniversiteye hazırlayan bu dersane, Günsel’i de bir üniversite kurmaya hazırladı. Bunun için babasından kalan apartmanı ipotek ettiren Günsel, Yakın Doğu Üniversitesi’ni 1989 yılında resmen kurdu."
ÇÖPLÜK ARAZİSİNE KURDU: Bugün KKTC’nin başkenti Lefkoşa’nın kuzeyinde Dikmen anayolu üzerinde yer alan üniversite yerini 1991 yılında yerel idareden alan Günsel, o yıllarda buranın çöplük olduğunu hatırlatarak, "O araziden 50 kamyon çöp taşıdık. Ada’nın en çorak tepesiydi, bugün bir orman kurduk" dedi. Bugün 13 fakültesi ve 15 bin civarında öğrencisi olan üniversitenin kendisini dünya zenginler ligine taşımasını ise Günsel, şöyle değerlendirdi: "Bu bir kişisel servet olarak değil, yaratılmış bir değer olarak görülmeli. Bir üniversiteyi sadece parasal bir değer olarak göremezsiniz. Ben bir üniversiteyi ’toplumların dokuma tezgahı’ olarak görüyorum."
5 ŞUBELİ BANKASI DA VAR: Yakın Doğu Üniversite’nin Kurucu Rektörü olan ve Ada’da "Suat Hoca" olarak tanınan Günsel’in Girne’de butik oteli, Lefkoşa’da matbaası ve bir de bankası da var. Günsel’in sahibi olduğu Yakın Doğu Bankası 5 şubesi ile KKTC’de faaliyet gösteriyor. "Dikey büyümekten yana değilim, yatay ve hatta derinleşerek büyümeyi tercih ederim" diyen Günsel, bankacılığa giriş nedenini ise şöyle açıkladı: "Kıbrıs’ta çok sayıda banka var, ancak merkezi başka bir yerde olan bankalar kazandıklarını kendi kıtalarına götürüyor. İstedim ki, Ada’nın parası Ada’da kalsın. Buranın gelişmesi için orta ölçekli işletmelerin de gelişmesi lazım, buna olarak sağlamak için bu bankayı kurduk. 13 yıldır faaliyet gösteren bankamız bugün 5 şubesi ile klasik bankacılık hizmetleri veriyor."
Dengeleri altüst etmem
ÜNİVERSİTENİN gelişiminin kendisini başka iş kollarına yönlendirdiğini anlatırken, amacının Ada’nın gelişimine katkıda bulunmak olduğunu vurgulayan Suat Günsel, burada şu örneği verdi: "Sahip olduğum matbaa sadece üniversitenin kitaplarını basar. Bu tesisin 24 saat çalışacak kapasitesi var. Ancak bunu yaparsak, Ada’daki diğer 20 matbaa çalışamaz hale gelir. Bir üniversitenin görevi mevcut dengeleri korumak, hatta geliştirmektir. Bu nedenle ben bu dengeleri alt üst etmek istemem."
Beni listedeki 26’ncı Türk olarak kabul edin
KKTC’nin tanınmaması nedeniyle Avrupa bölgesinde yer alan Suat Günsel, Türkiye’nin bulunduğu Ortadoğu bölgesine alınmadı. Günsel’in ülkesinin Kıbrıs olarak yazılması nedeniyle Türkiye’nin zengin sayısı 25 olarak açıklandı. Adalıların "Suat Hoca" olarak tanıdığı YDÜ’nün kurucusu Suat Günsel ise "Beni de listedeki 26’ncı Türk olarak kabul edin. Listeye Kıbrıs olarak kaydedildi ama Rumlar’ı temsil etmek istemem" diye konuştu. KKTC’de kendisini kutlayanların ’YDÜbundan zarar görür mü’ endişesi de taşıdığını aktaran Günsel, "Ama ben bunu ne kişisel servet olarak görürüm ne de öyle davranırım" dedi.
Felsefesi, Ada’da kıtalı gibi yaşamak
KKTC dışında bir yerde yaşamayı asla düşünmediğini söyleyen Suat Günsel’in felsefesi "Ada’da kıtalı gibi yaşamak." Günsel’in bu konudaki görüşleri şöyle: "Adalar küçük yerlerdir, adalının aklı da kıtalardadır. Kıtalıların tatil yeri ise adalardır. Bu üniversiteyi burada oluştururken, Ada’da kıtalı gibi yaşamayı, Adalı’nın kıta özlemini gidermeyi amaçladım. Buradan ayrılmayı, başka bir yerde yaşamayı katiyen düşünmedim, düşünmem de."
Otomobil fabrikası yapamadı, ’damı açık araba’ biriktirdi
ÇOCUKKEN bir otomobil fabrikası kurmayı hayal eden ancak bunu gerçekleştiremeyen Suat Günsel, bugün iddialı bir üstü açık araba koleksiyonuna sahip. "Önümüzdeki 5 yılda dünyanın en zengin araba koleksiyonuna sahip olacağım" diyen ve bunun için de 6 kişilik özel bir ekibi bulunan Günsel, bu hobisini şöyle anlattı: "Çocukkenköyümüze gelen arabaları gördükçe, çamurdan arabalar yapardım. Lise yıllarında bir araba fabrikası kurmayı hayal ederdim. Ben uzun saç döneminin çocuğuyum, hayalimde üstü açık arabalar ve uçuşan saçlar vardı. Ancak bu hayalimi gerçekleştiremedim. Adalar böyle sanayi yatırımlarının gerçekleştirilmesine uygun değil. Ama tamamı damı açık araba koleksiyonum ile çok iddialıyım. Ekibim hurda arabayı alıp, yepyeni yapıyor. Amacım şu an 50 olan sayıyı hızla 150’ye çıkarmak."
İskenderiye Kütüphanesi’ni hayal etti, bölgenin en büyüğünü kurdu
SUAT Günsel, hayatının değişmez ekiplerini "ağaç dikim, araba ve taş işçliği ekibi" olarak sıralarken, en övündüğü konu ise bölgenin en zengin kütüphanesine sahip olmak. Günsel, YDÜ 15 bin metrekarelik kapalı alan üzerine kurulu kütüphane için şunları söyledi: "Ortaokulda tarih öğretmenimiz İskenderiye kütüphanesinin yakıldığını anlattı. O gün yüreğim ağladı. Üniversite bana bu kütüphaneyi kurma olanağı sağladı. 24 saat açık kütüphanemizde Şu anda 500 bin kitap var ve 52.5 milyon esere ulaşmak mümkün. "