Kemal Tahir haberleri sayfasında Kemal Tahir hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1728 Kemal Tahir haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Kemal Tahir Demir (13 Mart 1910 - 21 Nisan 1973), Türk romancı.
Mehmet Güven Avcı’nın ‘1936 Model Gençler’ adlı çalışması bize 1930’larda Namık Kemal hakkındaki tartışmaları anımsatırken Kemal Tahir’in gazeteci olarak başladığı yazı hayatında yaşadığı düşünsel değişime ve döneme şahitlik etmemizi de sağlıyor.
#1936 Modeli GençlerNecdet Sander’den İngilizce kitaplar almaya başladığım yer Mısır Apartmanı’nın girişindeki bürosuydu. Sık sık uğrardım. Kendi ülkelerinde bile yasal gerekçelerle basılmayan kitapların özgün baskısı burada satılırdı. Özellikle Rusya’da yayımlanan kitaplar, pelür kâğıdı inceliğinde basılmış nüshalarıyla onda bulunurdu.
#Necdet SanderOğlu Ali Nesin’le Aziz Nesin, yayıncılık üzerine konuşurken Ali Nesin bir yayınevinden söz etmiş, konu adına geldiğinde ‘Düşün’ ismini koyacağını söyleyince Aziz Nesin “Sen de benim gibi inatçısın” demiş. Düşün’ü 1957’de Kemal Tahir ve Aziz Nesin kurmuştu...
#Aziz NesinCumhuriyetimiz 101 yaşında. Bir ulusun kurtuluşu yolunda Atatürk’ün destansı mücadelesini ve Cumhuriyet’in temellerinin atılışını beyazperdeye ve ekrana en iyi taşıyan film, dizi ve belgeselleri sinema yazarları Uğur Vardan, Olkan Özyurt ve Burak Göral’a sorduk.
#Uygar Taylanİstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum, Uluslararası Vuslat Platformu toplantısında konuştu. Kurum, ‘’Vuslat Platformu 13 yıldır ülkemiz başta olmak üzere dünyanın birçok coğrafyasında aynı gaye ve manevi değerler etrafında fikir ve gönül birliği yapan insanların bir araya geldiği müstesna bir okuldur. Medeniyetimizin yeniden inşası yolunda ilim, ahlak ve irfanı merkeze alan bir yaklaşımla evlatlarımızın, gençlerimizin, gelecek nesillerimizin yetişmesine çok önemli katkılar sağlamaktadır.’’ dedi. Şehirlerin sadece betondan ibaret olmadığını ifade eden Kurum, ‘’O betonlar ancak bir tasavvurla; bir ruhla karılınca felsefesi olan bir mimariye, bir kimliğe bürünürler. Şehir bir ruhtur, bu ruh aynı zamanda o şehirde yaşayan insanlar tarafından şehre adapte edilir.’’ diye konuştu. İstanbul’da son 5 yılda yaşanan tahribata dikkat çeken Kurum, tahribatı durdurarak İstanbul’u gerçek kimliğine kavuşturacaklarının altını çizdi. Millet iradesini yansıtan ve millet iradesine yaslanan bir temsil sistemini ve siyaseti hakim kıldıklarını belirten Kurum, ‘’Milletimizin sesine sağır kalmadık, milletimizin beklentilerine yabancı olmadık.’’ sözleriyle AK Parti’nin 22 yıllık siyasetinin millet odaklı olduğunu vurguladı.
#Murat Kurumİstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum, Uluslararası Vuslat Platformu toplantısında konuştu. Kurum, ‘’Vuslat Platformu 13 yıldır ülkemiz başta olmak üzere dünyanın birçok coğrafyasında aynı gaye ve manevi değerler etrafında fikir ve gönül birliği yapan insanların bir araya geldiği müstesna bir okuldur. Medeniyetimizin yeniden inşası yolunda ilim, ahlak ve irfanı merkeze alan bir yaklaşımla evlatlarımızın, gençlerimizin, gelecek nesillerimizin yetişmesine çok önemli katkılar sağlamaktadır.’’ dedi. Şehirlerin sadece betondan ibaret olmadığını ifade eden Kurum, ‘’O betonlar ancak bir tasavvurla; bir ruhla karılınca felsefesi olan bir mimariye, bir kimliğe bürünürler. Şehir bir ruhtur, bu ruh aynı zamanda o şehirde yaşayan insanlar tarafından şehre adapte edilir.’’ diye konuştu. İstanbul’da son 5 yılda yaşanan tahribata dikkat çeken Kurum, tahribatı durdurarak İstanbul’u gerçek kimliğine kavuşturacaklarının altını çizdi. Millet iradesini yansıtan ve millet iradesine yaslanan bir temsil sistemini ve siyaseti hakim kıldıklarını belirten Kurum, ‘’Milletimizin sesine sağır kalmadık, milletimizin beklentilerine yabancı olmadık.’’ sözleriyle AK Parti’nin 22 yıllık siyasetinin millet odaklı olduğunu vurguladı.
#Murat KurumKuruluşunun 100’üncü yılında Cumhuriyet’i anmanın en iyi yollarından biri de onu anlamaktan geçiyor. Türkiye Cumhuriyeti bundan 100 yıl önce hangi şartlarda kuruldu ve uğruna ne gibi mücadeleler verildi? Bu soruları yanıtlayan kitaplar arasından en iyilerini uzman jürimiz seçti.
#CumhuriyetSevgilisiyle birlikte daha kaliteli vakit geçirmek isteyen kişiler, haftada bir ya da iki kez kitap okuma günleri düzenleyebilir. Daha sonrasında okunan kitaplar üzerine konuşmak, sevgililerin ilişkisini ve iletişimini olumlu yönde etkiler. Sevgiliyle birlikte hangi kitaplar okunabilir? Yazar ve kitap isimlerini türlerine göre listeledik.
Mehmet Güven Avcı’nın ‘1936 Model Gençler’ adlı çalışması bize 1930’larda Namık Kemal hakkındaki tartışmaları anımsatırken Kemal Tahir’in gazeteci olarak başladığı yazı hayatında yaşadığı düşünsel değişime ve döneme şahitlik etmemizi de sağlıyor.
#1936 Modeli GençlerŞiirin büyük ustası Nâzım Hikmet’in ölümünün 60’ıncı yıldönümü. 3 Haziran 1963 tarihinde sürgünde yaşadığı Moskova’da hayata veda eden Nâzım Hikmet’in hayatını soyağacından başlayarak anlatan Haluk Oral’ın ‘Nâzım Hikmet’in Yolculuğu’ kitabı yeni belgelerle zenginleştirilerek tekrar yayımlandı. Edebiyat tarihimizi ve şiirimizin ustasına dair belleğimizi çoğaltan bir çalışma.
#Haluk OralDEİK Başkanı Nail Olpak, 2022’de Türkiye’nin yakın coğrafyayla ilişkiler konusunda önemli adımlar attığını söylüyor. BAE, Suudi Arabistan ve Mısır’la ilişkilerin güçlenmesinin ticarete de yansıyacağını vurgulayan Olpak, Avrupa pazarı daralsa dahi, ticari ilişkilerde yavaşlama beklemiyor. Olpak’a göre 2023’te Türkiye’nin önünde iki büyük fırsat var: Yurtdışı müteahhitlik projeleri ve ‘transit ticaret’.
#DEİKEdebiyat dünyasında ‘Türk edebiyatı’ tartışması gündem oldu. Bazı yayınevlerinin ‘Türk edebiyatı’ yerine ‘Türkçe edebiyat’ ya da ‘Türkiye edebiyatı’ demeyi tercih etmesi tartışmanın fitilini ateşledi. Konu Twitter’da gündemin üst sıralarına kadar çıkarken ‘Türk edebiyatı’ diyemeyen yayınevlerini boykot çağrısı yapıldı.
#Türk Edebiyatı