Ziyafet pilavı, pirinç, nohut ve köftenin bir araya geldiği çok lezzetli bir tarif. Tek başına bir ana yemek olan ziyafet pilavını ister özel günlerde isterseniz misafir ağırladığınız akşamlarda yaparak sofralarınızı renklendirebilirsiniz. Peki, ziyafet pilavı nasıl yapılır, gerekli malzemeler neler? İşte videolu ziyafet pilavı tarifi…
#Ziyafet PilavıYaz tatili demek Ege ve Akdeniz demek. Konaklamayı, gezilecek yerleri hallettiniz... Bir de gezerken ağız tadınıza göre keşifler yapmak istemez misiniz? Yüksek mutfak arayanlara da yol kenarında hızla ne yerim diyenlere de 6 başlıkta öneriler hazırladım; aralarında geçerken tadına bakılacak yöresel otlarla yapılmış Bodrum böreği de var, aslan balığı ceviche de…
#SeyahatTürk töresinde yemeğin yeri çok büyüktür. Doğumdan ölüme sosyal hayatın hemen her safhasında mutfak kültürü insanlara eşlik eder. Maddi ve maddi olmayan kültürü birleştiren bazı eski Türk yemekleri ve yemek etrafında teşekkül eden geleneklerimiz bulunmaktadır. Bunların çoğu kaybolmuş ve kaybolmakta olan Türk kültür yadigârlarıdır. Yerlerini şehir yaşantısının ve sanayileşmenin getirdiği, birazda zorunlu olarak benzi solmuş sandviç, tost hamburger… gibi yemekler almıştır. Heyecanlı aceleci bir hayat tarzının getirdiği, ayaküstü yenen yemeklerin, eskisi ile kıyaslanması mümkün değildir. Türk töresinde yemeğin yeri çok büyüktür. Sosyal hayatın hemen her safhasında, sosyal münasebetlerin çoğunda, yemek işin esası olurdu. Doğumlar, sünnet düğünleri, düğünler, bayramlar, yağmalı toylar, (Türk hükümdarları ve beylerinin bayramlarda ve düğünler gibi çeşitli vesilelerle sofralar kurdurup, halkı yedirip içirdikten sonra takımlarını yağmalatmaları. Bu gelenek İslami dönemde de devam etmiştir.) imece toplantıları ve ölüm hadiseleri hep yemekle bir arada yapılmaktaydı. Geleneklere göre sofralar hazırlanır, yemekler çıkarılır; bütün oymak, boy ve köy halkı birlikte yer, birlikte eğlenir veya birlikte acıyı paylaşırdı. Anadolu’da hala bu gelenekler yaşamaktadır.
#Türk YemekleriMerhaba sevgili okuyucularım. Pandemi, tam kapanma derken sevdiklerimizle kocaman masaların etrafında buluşmayı ne kadar özlediğimi fark ettim geçenlerde. Hayat kısa, sevdiklerimizi daha sık görmek, daha sıkı sarılmamız gerekiyormuş, bu sürecin bana öğrettiği en önemli ders sanıyorum. Bu yüzden özlem duyduğum insanları soframda daha sık ağırlamaya özen gösteriyorum artık. Çok şükür artık pandemiden de kurtulmuşken kalabalık ziyafet sofraları için hazırlanabilecek lezzetli bir et yemeği paylaşmak istedim sizinle: taze otlu incik.
#Taze Otlu İncikTürk Mutfağı Haftası etkinlikleri kapsamında konuşan Doç. Dr. Özge Samancı “Geç Osmanlı dönemindeki pilav, tavuk çorbası, baklava, börek ve kabak dolması gibi yemeklerin önemi, günümüzde hâlâ yediğimiz lezzetler olmaları... Aslında mutfağımız çok geleneksel” diyor.
#Özge SamancıEsnaf lokantalarımızın en büyük özelliklerinden biri, usta-çırak geleneğine dayalı olmaları. Belki de bu yüzden şef Mehmet Yalçınkaya’nın ‘Esnaf’ adlı bir kitap çıkaracağını duyduğumda ilk hissettiğim, bunun ona ne kadar da yakıştığı oldu. Sadece ekrandaki ‘babacan usta’ tavırlarından değil, bu geleneğin kariyerindeki önemini ve ustalara olan saygısını çok iyi bildiğim için...
#Esnaf LokantasıTantuniden içliköfteye, şnitzelden pastırmaya, cheesecake’ten elmalı tarta her şeyin veganını bulmak artık mümkün. Üstelik lezzetten ödün vermeden... İstanbul’da veganlara özel restoran, market ve kasapların sayısı her geçen gün artıyor. Özellikle Kadıköy-Moda Nostaljik Tramvay Hattı’na atlarsanız, bu mekânlara kolaylıkla ulaşabilir, enfes sofralara kurulabilirsiniz.
#VeganŞef Ömür Akkor’un 25 yıldır gezdiği lezzet noktalarını çizimlerle anlattığı ‘Türkiye Gastronomi Atlası’ okurla buluştu. Iğdır’da 4 kız kardeşin oturma odasındaki 4 masalı lokantada 12 liraya yediği kuru-pilavı, kuyrukyağıyla kavrulan Van kavutunu ve satış için Instagram’da şaklabanlık yapmamayı tercih edenleri topladığı kitabında, ‘esnaf lokantası nedir’, ‘yerel ürün nasıl değerli olur’ gibi önemli sorulara yanıt arıyor.
#Yazar‘İktidarların Sofrası’ adlı yeni kitabında yemek ve siyaset ilişkisini irdeleyen Prof. Dr. Artun Ünsal “Yemeğin de siyasal bir olgu olduğu geç de olsa fark edildi” diyor. 800 sayfalık kitapta Hun toylarından konuğun payına düşen et parçasıyla verilen mesajlara birbirinden ilgi çekici bilgiler var.
#GazetehaberleriKar kalınlıkları ideale ulaştı, kayak merkezleri yükünü aldı. Şimdi beyaz zirvelerin tadını çıkarmanın tam zamanı. Ancak unutmayın, bu zorlu spor bolca kalori harcamak anlamına geliyor. Neyse ki hangi dağı seçerseniz seçin eteklerinde sizi bekleyen lezzet dolu bir şehir var. Kayak tutkunlarını mutlu edecek tüyolar burada.
#SeyahatDenize açılan sokakları, her daim hareketli caddeleri, keyifli restoranları, eğlenceli barları ile tadı damağınızda kalacak bir hafta sonu kaçamağı yapmak istiyorsanız Dedeağaç ya da Yunanca adıyla Alexandroupoli size güzel bir alternatif olacak. İşte gezilecek yerlerden tadılacak lezzetlere kadar Dedeağaç gezi rehberi...
#Dedeağaç Gezi RehberiSıfırdan yarattığı Chobani markasını, ABD’de son 10 yılın en hızlı büyüyen ve en yenilikçi şirketlerinden biri haline getiren, ABD’deki bir numaralı Türk girişimci Hamdi Ulukaya evleniyor. Gelin, Fransız asıllı ABD’li restoran işletmecisi Louise Ulukaya (Vongerichten). Üç yıldır birlikte olan çiftin nikâhı aslında ocak ayında, New York’ta kıyıldı. Ancak İstanbul’da, yakın arkadaşlarının ve akrabalarının katılacağı geleneksel bir düğünle evliliklerini kutlamak istediler. Nikâh şahitleri ve yakın arkadaşları Selçuk Şirin, düğün öncesi onlarla bir araya geldi. Tanışmalarının hikâyesini, düğünün detaylarını sordu. Vongerichten, “Hamdi’nin doğduğu topraklarda evliliğimizi kutlamak, ailemin bu kültürü görmesini, öğrenmesini istedim. Türk değilim ama şimdi öyle hissediyorum” diyor. Hamdi Ulukaya ise kaybettiği annesinin, gelinini görse mutluluktan ağlayacağını söylüyor.
#LouıseBir zamanlar İstanbul Haydarpaşa’dan yola çıkan Doğu Ekspresi’nin son istasyonu olarak bilirdik bu şehri. Şimdilerde ‘Orient Express’ modunda Ankara’dan kalkan Doğu Ekspresi ile bütünleşmiş Kars turizmi çok moda. Ben de yağmayan İstanbul’dan, karlar altında bir romantizm yaşama düşü ile geldim bu şehre; fazlasını buldum. Kars’ta ‘Beyaz Geceler’e buyurun!..
#Kars GezisiAhmet Hamdi Tanpınar, ‘Beş Şehir’ adlı kitabında Konya ile ilgili şu cümleyi kurar: “Sağlam ruhlu, kendi başına yaşamaktan hoşlanan, dışarıdan gösterişsiz, içten zengin Orta Anadolu insanına benzer. Onu yakalayabilmek için saat ve mevsimlerine iyice karışmanız lazımdır... Konya insanı ya bir sıtma gibi yakalar, kendi âlemine taşır yahut da ona sonuna kadar yabancı kalırsınız.” Konya, Selçuklu eserlerinin sergilendiği bir müze sanki... Ve bir de elbette ki damağına düşkün olanlar için Konya en doğru adreslerden biri. Her köşede bir başka ziyafet sizi bekliyor. İşte size Konya lezzet rehberi...
#Konya Gezi Rehberi