Paylaş
Mutfak kültürümüz aynı zamanda geçmişten geleceğe aktarılan en zengin kültürel mirasımızdır. Tıpkı şarkılarımız, türkülerimiz, halk danslarımız, el sanatlarımız ve zanaatlerimiz gibi bizim kimliğimizi anlatan temel bir değerimizdir.
Öte yandan bir ülkenin ya da şehrin yemeklerini anlayabilmek için o yörenin tarih ve coğrafyasını da çok iyi bilmek gerekir.
Ege mutfağı, her türlü sebze, meyve ve otun yetiştiği eşsiz doğasını, denizden gelen tatlarıyla birleştirerek çok zengin coğrafyasını sofralarına taşımıştır.
Ege bölgesi mutfağı, aynı zamanda göçlerin de mutfağıdır. Mübadele ile Balkanlar ve adalardan gelen vatandaşlarımızın yeme-içme alışkanlıkları, Orta Asya’dan göç eden Türkmenlerin özgün yemekleriyle bu topraklarda kaynaşmış ve zengin bir mutfak kültürü ortaya çıkmıştır.
OTLARI ŞİFA NİYETİNE TÜKETİRİZ
Bodrum’da doğup büyümüş Şükriye Gül Demirkıran, “Sebzenin, yenebilecek her otun, yeşilin ve bitkinin soframızda yeri büyüktür. Biz otları sadece yemek olarak değil, şifa ve ilaç niyetine de tüketiriz” diyor.
Otlara bu kadar güzelleme yapan Şükriye Hanım için zeytinyağı da yemeklerinin olmazsa olmazı.
Size “Ispanaktan kaç çeşit yemek yapılır?” diye sorsam, eminim pek çoğunuz ilk olarak “ıspanak pirinçlisi” dersiniz.
Ancak Egeliler, salatasını yapar, kökünü zeytinyağlı pişirir, unlu yumurtalı bulamaca batırır, “ıspanak balığı” bile yapar.
Kerevizi terbiyeler etli pişirir, o da olmadı rendeler salatasını yapar ya da küp küp doğrar çorbasını pişirir. Adeta sebzelere kırk takla attırıp, onlarca şekle sokarlar.
Şükriye Hanım’ın kayınvalidesi Saniye Demirkıran, aynı zamanda Bodrum’un ilk kuaförü ve namıdiğer Ondüleci Saniye Hanım, bize mutfakları hakkında birçok bilgi verdi.
Mayıs ayında, Hıdırellez’de pişirdikleri oğlak eti, tavuk, bıldırcın dolması ve işkembe dolması ise ziyafet yemekleri.
En orijinal yemeklerinin ise kıymalı içle doldurulan deve kengerinin tadına doyulmazmış. Kuru kavurma da dedikleri ve tavukla yapılan ganlı kavurmanın tadı bir başka olur diyor.
Rahmetli eşi kısa boylu, mert bir adam olduğu için “çeyrek efe” lakabını takmışlar.
Bugün geliniyle beraber işlettikleri restorana da “Çeyrek Efe” adını vermişler.
Fırında pişirdikleri tatlı kabak pirinçlisi, nohutlu pırasa, şehriyeli enginar pilavı, etli börülce, lokum pilavı, kabak çiçeği dolması, zeytinyağlı iç bakla, arapsaçı kavurması menülerinin değişmez yemekleri..
BODRUM MUTFAĞI RENGARENK
Bol yeşillikli, sebzeli, deniz ürünlü rengarenk Bodrum mutfağının en geleneksel yemeklerinden biri de keşkektir. Oğlak, dana ama genellikle de tavuk etiyle yapılan keşkek üzerine kırmızı toz biberli zeytinyağı gezdirmeyi pek severler.
Bodrum’u bilmeyen, duymayan yoktur, çok ünlüdür. Ancak adalılarla Yörük kültürünün ortaya çıkardığı muhteşem mutfağının zenginliği hep arka planda kalmıştır.
Bodrum’un asıl büyüsünü oluşturan mutfağını ve doğasını tanımak sizleri daha Bodrum tutkunu yapacaktır.
Paylaş