Alman sanatçı Axel Hütte, Borusan Contemporary’de açtığı ‘Chronostasis’ sergisinde Anadolu’da fotoğrafladığı antik yerleşimleri ölümsüzleştirerek zaman algısını dönüştürüyor ve izleyiciyi ortaya çıkardığı büyüleyici güzellikteki imgelerle baş başa bırakıyor. Hütte, “Tarihsel mimarinin ihtişamı insanı hayrete düşüren bir zanaatkârlık yetisine dayanıyor. Bunu fotografik imgede yakalayabilmek sanatsal bir görev. Ve işin sonunda ortaya çıkan görüntüler her zaman rüyaya benzeyen anılar yaratmalı” diyor.
#Axel Hütte1 Ocak sabahı Türkiye ikiye bölündü. Yeni yıl ekranında izlediğimiz Cem Yılmaz’ın yeni şovu ‘Diamond Elite Platinum Plus’ başta olmak üzere, Yılmaz Erdoğan’ın ‘Münaşaka’ adlı tek kişilik gösterisini ve her ne kadar eski olsa da TV’de ilk kez gösterilen ‘Ata Demirer Gazinosu’nu beğenenler olduğu kadar yerden yere vuranlar da çoktu. Tweet’ler atıldı, yazılar yazıldı. Biz de TV eleştirmenlerinden akademisyenlere, gazetecilerden Twitter kullanıcılarına şunu sorduk: Mizah anlayışımızda ne değişti? Yorumlar sair, kanı ortak: “Bu kez güldürmedi!”
#Cem Yılmazİnsanlarla ilişkilerimizden çalışma şekillerimize her şeyi değiştiren Covid-19 pek fark etmediğimiz bir alanı da etkiledi: Konuştuğumuz dili. Almanca'ya 1200 yeni kelime girdi, Yunanistan'da 'Eyvah dilimiz elden gidiyor' tartışması başladı. Peki Türkçe de etkilendi mi?
#AlmancaTürkiye’nin üçüncü vakıf üniversitesi olarak kurulan Sabancı Üniversitesi, bu yıl 20’nci yılını kutluyor. Bu büyük projenin mimarı Güler Sabancı, ‘Bir Üniversite Var Ederken’ adlı kitabında ‘hayatımın en önemli gayelerinden’ dediği Sabancı Üniversitesi’nin kuruluşundan günümüze hikâyesini, fikrin ortaya çıktığı ilk andan başlayarak anlatıyor.
#Güler SabancıGençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu: "Gençlik ve Spor Bakanlığı olarak girişimcilerimize, özellikle genç girişimcilere katkı vermeyi, onların yolunu açmayı, onları desteklemeyi hem zihinsel hem de finansal katkı anlamında görev biliyoruz. Bugüne kadar yüzde 47'si kadın olmak üzere, 50 binden fazla girişimciye destek sağladık. Girişimci adaylarına, kendi işlerini kurmaları için 50 bin lira geri ödemesiz, 100 bin lira ise geri ödemeli kredi sağlıyoruz" açıklamasında bulundu.
#Gençlik Ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğluİstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Veysel Bozkurt, ile yakın zamanda yayınladığı Sosyal Medya Kullanan Gençler Arasında Bencillik ve Yalnızlık konulu araştırması üzerine, Osmangazi Belediyesi tarafından düzenlenen söyleşisi sonrası bir araya geldik. Sohbetimizde birçok bakımdan hayatımızı kolaylaştıran teknolojinin, her zaman mutluluk getirmediğini anlatan Bozkurt, gençlerin bu çağda belirsizlik, güvensizlik ve yalnızlık sarmalı ile daha çok karşı karşıya kaldığını söyledi.
#BURSAHayırlı seneler! Geçen hafta, Dünya’da hakim olan “Miladi” takvim geleneğinin tarihçesine değinmiş, “yılbaşı” kabul edilen “1 Ocak” gününün aslında hangi kültürün sünneti(“sünnet” kelimesinin sözlükteki “izlenen yol, yöntem, örnek alınan uygulama, örf ve gelenek” mânalarında) olduğunu sorgulamıştık.
#YazarlarZagreb, Avrupa’nın en sakin, en ılımlı şehirlerinden biri. İnsan, sokaklarında yürürken “Burada başıma kötü hiçbir şey gelmez” duygusuna kapılıyor. Tökezleyip düşseniz, şehir hemen elini uzatıp sizi kaldıracak gibi. Ece Temelkuran, bir yıldır burada yaşıyor. Avrupa’ya kıyısından bakıyor. Çalışıyor, düşünüyor, yazıyor... Türkiye’nin ve dünyanın gidişatı hakkında kafa yoruyor. Temel kavramları tartışarak bizleri bir nefes molası almaya, durup kendimize bakmaya çağıran son kitabı ‘İyilik Güzellik’i oluşturan makaleler işte buradaki çabasının ürünü. Temelkuran’la Zagreb’in sokaklarını dolaştık; kafelerinde oturduk; hem kitabı hem yeni hayatı üzerine konuştuk.
#Ece TemelkuranO, dünyanın en ünlü ‘cool’luk danışmanı’ Lady Kinvara Balfur. “Nedir bu meslek” derseniz... O, markalara ve kişilere ‘cool’ olmak için ne yapmaları gerektiğini öğretiyor. Aristokrat olan, Anne Boleyn’in, 1902’de İngiltere Başbakanı olan Arthur Balfour’un soyundan gelen büyükbabası da Norfolk Dükü olan Lady Kinvara, “Seks satar out, cool satar in” diyor.
#Nasıl Cool OlunurKentteki değişimin hızı neredeyse göz kırpma süresine eşit. Merkezin her köşesinden yükselen vinçler, ofisleri dolduran bilişim sektörünün genç çalışanları dönüşümün ana motoru. 1960’larda hippie’leriyle anılan San Francisco, 1990’lardan sonra internet sektöründe öne çıktı. Twitter, Airbnb, Uber dahil pek çok firmanın merkezi burada. Geçmişin güzellikleri de korunuyor.
#San FranciscoGökyüzü çoğunlukla gridir, halkı az konuşur, parklarla kaplı kıyılarını Pasifik Okyanusu’nun serin suları yalar... Bu sakin görünümün altında Seattle her zaman çılgın çıkış ve inişlerin şehridir. Şimdilerde çıkış dönemi. Sadece trafiği liman dışına çıkarmayı amaçlayan tünel projesi askıda, kent merkezindeki diğer dönüşüm projeleri başarıyla sürüyor. Tarihi yapılar restore ediliyor. Restoranlar hiç bu kadar iyi, trafik ise bu kadar kötü olmamıştı! Sonbahar yağmurlu geçebilir, fakat herhangi bir fotoğrafçı size şehrin en güzel günlerinin bu dönemde yaşandığını söyleyecektir.
#SeyahatGoogle, Türkiye’de ve dünyada en çok aranan kelimelerin ve en son trendlerin yer aldığı 2013 Zeitgeist listesini açıkladı. Türkiye'de farklı kategorilerden oluşan trend listelerinde; kişilerde Nil Erkoçlar, dizilerde Güneşi Beklerken, şarkılarda da “Yatcaz Kalkcaz” (Gülşen) ilk sıralarda yer aldı. Türkiye’de en çok aranan sözcükler ise sırasıyla “eokul”, “ÖSYM” ve “altın fiyatları” oldu.
#Google